Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Egykoron bezúzásra ítélték, most kiállítják

Hódmezővásárhely - 1964-ben a szentesi múzeum könyvtárának legrégebbi kiadványait, közel ezerkétszáz könyvet vittek el ismeretlen helyre. A munkatársakat akkoriban arról tájékoztatták, hogy az ódon köteteket bezúzásra ítélték. Több száz éves tudományos és bölcseleti kiadványokat, illetve kézzel írt könyveket fenyegetett a pusztulás réme.
A Szentesről elhurcolt könyveket a hódmezővásárhelyi könyvtár pincéjében helyezték el, de különös módon a bezúzásról döntő illetékesek megfeledkeztek a régi kötetetekről. A későbbiekben, amikor már elmúltak a „bezúzásos idők", a könyvtár rendszerezte és megmentette az értékes könyvritkaságokat. Most a szentesi Koszta József Múzeum ligeti kiállítóhelyén a „Múzeum a múzeumban" című kiállításon a legrégebbi 102 darab könyvet, köztük Szenci Molnár Albert 1600-ban kiadott Bibliáját is megtekinthetik a látogatók.

A kiállítás másik szenzációsnak mondható válogatása László Gyula nemzetközi hírű régészprofesszor szentesi múzeumhoz kapcsolódó tevékenységét mutatja be. Még a muzeológus szakma előtt sem ismertes, hogy a professzor mellőzöttsége éveiben, az 1950-es évek elején magas színvonalú régészeti kiállítást rendezett Szentesen. A bemutatott tárgyi emlékanyagot falra festett képekkel illusztrálta. A később ismertté vált régészeti rekonstrukciós képei a Kurca-parti városban születtek meg. A kelta kor hétköznapi életét ábrázoló műalkotását most eredeti szépségében csodálhatják meg az érdeklődők.

A kiállításban a tárlat rendezői, dr. Fári Irén és Richter Éva önálló tárlóban hívják fel a látogatók figyelmét dr. Csalog József régész, egykori múzeumigazgató munkásságára. Csalog nemcsak a világhírű Szegvár-tűzkövesi Sarlós isten felfedezője volt, hanem a magyar őskor régészeti kutatásában új utakon járva, a magyarországi kísérleti régészet egyik megalapozója.

A tárlat részét képzik a napjainkra több mint háromszázezer dararabot számláló szentesi gyűjtemény legszebb tárgyai, 48-as relikviái, illetve a múzeumalapító Csallány Gábor munkássága révén világhírnévre szert tett régészeti ásatások leletei, köztük a speyeri „Attila és a hunok" című európai hírű kiállítás szentesi műtárgyai is.

A „Múzeum a múzeumban" című kiállítás a Koszta József Múzeum Széchenyi ligeti épületében március 13-án, csütörtökön délután 15 órakor nyílik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen döntöttek: nincs több vizitdíj

Hódmezővásárhely - Nem kell vizitdíjat és napidíjat fizetni a vásárhelyi kórházban hétfő óta. Ezt az igazgató döntötte el, miután egyeztetett az önkormányzattal. Tovább olvasom