Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Egymás mellett járőrözők

Hódmezővásárhely - Nem működik együtt se egymással, se a rendőrséggel, se a polgárőrséggel a Vásárhelyen járőrszolgálatot is működtető két civilszervezet.
A Szent István Természetvédő Egyesület és Természetvédelmi Őrszolgálat fiatal egyenruhás tagjai Vásárhely bel- és külterületén járőröznek. Lapunk munkatársa csak a katolikus temetőnél találkozott velük, halottak napján ott segítettek a forgalomirányításban. Az egyesület tagjai a természet védelme mellett a bűnmegelőzésre koncentrálnak, a városon kívül elsősorban az illegális hulladéklerakókat és az illegális fakivágást próbálják felderíteni. A Farkas József elnök vezette egyesület kiemelten figyel a téglagyári tanösvény és a temetők rendjére.

Folyamatosan járja a várost járőrszolgálat feliratú autóival a Magyarok Szövetsége. Nagy László, a helyi szervezet vezetője elmondta, hogy a 25–30 fős csapat tagjai éjjel-nappal dolgoznak. Ők civilben végzik a munkájukat.

Nagy László a Magyarok Szövetsége járőreként rendszeresen szállít élelmet és gyógyszert Rácz Lajosnak. A férfi örömmel veszi a segítséget. Fotó: Tésik Attila
Nagy László a Magyarok Szövetsége járőreként rendszeresen szállít élelmet és gyógyszert Rácz Lajosnak. A férfi örömmel veszi a segítséget. Fotó: Tésik Attila

– Figyelünk a tanyavilágra is, volt már példa, hogy járőrünk szállított gyógyszert a külterületeken élőknek – mondta Nagy László.

Egyik szervezet sem kereste a kapcsolatot a helyi polgárőrséggel. Szula Ferenc, a vásárhelyi polgárőrök vezetője azt mondta: ma jogszerűen csak ők járőrözhetnek, ezért nem is keresik a kapcsolatot a civil járőrökkel. – A Szent István Egyesületről még nem is hallottunk, a Magyarok Szövetsége járőrautóit azonban már láttuk a városban. De csak ezért tudunk róluk – tette hozzá.

A két civil járőrszolgálat eddig a rendőrséggel sem kötött semmiféle megállapodást.

Nem intézkedhetnek

Ma Magyarországon bárki végezhet járőr munkát. Ám még ha a azt civil szervezet tagjaként is teszi, nem intézkedhet senkivel szemben, azaz nem igazoltathat, nem tarthat fel semmilyen okkal vagy szándékkal senkit sem. Ugyannyit tehet, amit akárki, ha bűncselekményt, balesetet lát, akkor értesítheti a rendőrséget.Olvasóink írták

 • 20. Stufff 2011. június 26. 22:11
  „Cégkeresés cég elnevezése alapján
  (A cég nevének kezdete: Szent István Természetvédelmi Egyesületet és Természetvédelmi Őrszolgálatot.)

  2011. június 26. napján 22 óra 00 perckor Szent István Természetvédelmi Egyesületet és Természetvédelmi Őrszolgálatot kezdetű cégnév a cégnyilvántartásban nem szerepel”
 • 19. samsung10 2009. december 17. 22:56
  „Hát igen!! ebben van vmi igazság!! sőt... De azok is nagyra tartják magukat .. dehogy mire... pfff röhely tényleg h a cigányok a magyarok szövetségébe vannak pff ... ez cska nekik szégyen de haljátoka fiam halja az iskolában h erről beszélnek manapság..”
 • 18. zero 2009. december 17. 22:46
  „Ez a MAGYAROK SZÖVETSÉGE JÁRÖRSZOLGÁLAT.... csak aztnem értem hogy akkor a vásárhelyi tescoban lávő VODAFONE üzlet "tulajdonosa" a fekete Mitsubishi L200 al mia .... keres benne ebbe a dologba ??????? mikor mindenki tudja hogy cigány!!!!!!!!! ezt nemértem magyarázza már el valaki h a magyarok közt mitkeres a cigány?? persze aha ezlenne a neve h a cigányok szövetsége! akkor egy magyar se mehetne közéjük... még jó hogy nem mennek a magyargárda mellé sztrájkolni.....”
 • 17. Hmmm... 2009. december 13. 11:50
  „Hmmm.... elettarsa vagyok.
  A csaladban mindenki meg volt tamadva egyszer, kessel, pisztollyal, a lanyom es a vejem geppisztollyal. En csak kessel ket uriember alatal. Nem kerdeztem toluk mekkorat es hova uthetek. Annak ellenere kozel 60 eves vagyok hettente negyszer edzek, kyokushin es Krav Maga egyik formajat. Sajnos ide fajult a vilag. Survival of the fittest.”
 • 16. rkj 2009. december 11. 14:43
  „zero!igazad van.mint a késő sötét éjszaka...”
 • 15. DIEGO 2009. december 11. 11:35
  „Ez egy jó példa amit dmdmdm dobott fel. Ha tegyük fel te megszúrsz valakit, aki nekedjött egy husánggal, akkor si kerülhetsz ki "jól" a bíróságon. Menthető felidnulás jogcímen (vagy hasonló, sorry, de nem tudom pontosan).

  kékcitrom: Nálunk iylen dolog véletlen se fordulhat elő. A tudomásunkra jutott személyes adatokat bizalmasan kezeljük, szolgálati titokként. A hozzátartozóim se tudják, hogy mi történt velem egy éjszaka, nemhogy más. Ezzel magamat és őket is védem.”
 • 14. dmdmdm 2009. december 11. 10:53
  „DIEGO! Kösz a választ! Tényleg, mintha ezt a hátára-ülést is mondta volna. Rémlik így, hogy említetted.

  Aranka2! Igazad van, és ha jól tudom, a törvényben is így van. Azaz az alapszabály az, hogy az önvédelemnek arányosnak kell lenni, de ez sok esetben nem jelent azonos mértéket. Ha jól tudom - de csak ha tényleg jól -, akkor az van, hogy ha az adott idegállapotban rosszul méred fel a helyzetet és netán késsel véded magad egy pofozkodó ellen, akkor is dönthet javadra a bíróság. Már azért is, mert egyáltalán nem biztos, hogy te is képes vagy olyan erőt kifejteni átlag irodai dolgozóként - mondjuk -, mint egy ózdi vájár vagy miskolci martinász. Valami ilyesmi. Ha nem így van, akkor jelezze, aki jól tudja.”
 • 13. aranka2 2009. december 10. 22:06
  „"Támadás esetén az önvédelem szabályai vonatkoznak rád, tehát nem okozhatsz annál nagyobb sérülést az elkövetőnek, mint amit Ő okozna neked." Hát sajnos ez a legnagyobb baj. A magyar (i)gazsászolgáltatás óriás baromsága, hogy sok évtizedes munkával és ítéletek tömegével bástyázták körül ezt a marhaságot. Honnan a fészkes fenéáből tudjam én vészhelyzetben, adrenalinszintemmel a plafonon, hogy mekkora sérülést tudna ez a bűnöző okozni nekem? Törvénysértést követett el, ott van, ahol nem szabadna lennie a törvény szerint, azt teszi, amit nem szabadna tennie a törvény szerint, hogy a büdös p.csában mérlegeljék én higgadtan, mintha tárgyalóteremben ülnék?
  No, ez nem neked szól Diego, tiéd minden elismerésem, de ez kibuggyant belőlem.”
 • 12. kékcitrom 2009. december 10. 19:54
  „DIEGO !
  Részemrők köszönöm a kimerítő választ!Sok sikert a munkátokhoz!

  Eddig a mezőőrökről, és újabban egy körzeti rendőrről tudtam. Azt pedig egy ismerős mesélte, hogy egyszer gyanús ténykedést tapasztalt és szólt a körzeti rendőrnek, akik intézkedtek is, viszont az ellenőrzés alá vont személynek simán elmondta, ki volt a bejelentő, akit ezek után állítólag "elkaptak" az illető "urak"!
  Ha ez így volt nem tudom mit várnak a lakosság védelmezői, kik fognak bejelenteni bármilyen gyanús esetet?
  Félnek az emberek, inkább nem kérnek segítséget, hanem maguk prőbálják megvédeni magukat. Ez pedig egy idős embernek elég reménytelen!”
 • 11. DIEGO 2009. december 10. 17:05
  „Látom, nagyon kezd elharapódzni a vita itt a jogok és egyenruhák körül. A polgárőrnek fehét a felsője és nem kék. A természetvédelmi őrnek meg terepszínű az egyenruhája a hátán egy címerrel és a "Természetvédelmi őrszolgálat" felirattal. Elől névtábla és a jelvénye. A nadrág fekete/sötétkék/terepszínű.

  A cikk (vagyis T. Szula Úr) eléggé félreinformálta az embereket, mivel a Szent István Természetvédő Egyesület már több mint 1 éve felkereste a T. polgárőrséget, hogy szeretne együttműködni velük. Elzárkóztak mindenféle együttműködéstől. Ezt papírral tudjuk bizonyítani. A rendőrséggel pedig jó viszonyban állunk, szolgálat előtt bejelentkezünk személyesen a rendőrségen és ott mondják meg, hogy merre látnának minket szívesen. Az együttműködésről akár fényképet is tudok mutatni, mivel a szeptemberi nagy közúti ellenőrzésekben is részt vettünk. Az pedig elég érdekes, hogy "nem is hallottak" rólunk, mivel amikor kint vannak terepem mindig találkozunk.

  A Polgárőrségről meg annyit, hogy hétvégente "járőröznek" (kocsiban ülnek egész éjjel) csak, A Szent István Egyesület pedig a hét minden napján kint van az éjszaka túlnyomó részében. Nem egy betörést akadályoztunk már meg, nem egy fatolvajt fogtunk már meg és nem egy "temetői betyárt" csíptünk meg.

  A Katolikus Temető halottak napi irányítását pedig már 5 éve az egyesületünk végzi. Idén én spec péntek déltől hétfő reggel 8-ig voltam kint.

  kékcitrom: mi a saját tagdíjainkból tartjuk fenn magunkat, támogatást nagyon minimális mértékben kapunk, általában az se pénz, hanem használati cikk, pl.: elektromos melegítő, kévés szett...stb

  dmdmdm: A kérdésedre szeretnék válaszolni. Igen, feltartóztathatod a tolvajt/betörőt. Ha a telkeden "fogod" meg, akkor akár a hátára is ülhetsz, amíg a rendőr kiér. Támadás esetén az önvédelem szabályai vonatkoznak rád, tehát nem okozhatsz annál nagyobb sérülést az elkövetőnek, mint amit Ő okozna neked.

  Egy Természetvédelmi Őr”
 • 10. Renchy 2009. december 10. 15:46
  „Na pont az ilyenek miatt van az, hogy sokan már azt se tudják ki rendőr és ki nem, aztán a sok álrendőr meg jól kifosztja a hiszékeny embereket. A jószándékú segítség mindig jól jön, de így csak összezavarják az embereket.
  Ezek az elnevezések meg erőteljesen jobbikos beállítottságra utalnak...”
 • 9. dmdmdm 2009. december 10. 12:00
  „Kék! Ez a rendőr is úgy értette, csak lehet, hogy rosszul fogalmaztam, hogy visszatarthatom az elkövetőt, amíg kiérnek. De persze nem köthetem fel ott helyben. Csak visszatarthatom, hogy ne menjen el.”
 • 8. kékcitrom 2009. december 10. 10:06
  „Nekem egyszer,- mikor az udvarunkból lopta el valaki a biciklimet éjjel és értesítettem a rendőrséget- , szóval az a rendőr azt mondta, hogy belé kell lőni a mocskos tolvajba, és, ha nem az udvaron belöl találom el, be kell vonszolni a mocskot! Ennek már közel 20 éve, és azóta a mocskos tolvajnak több joga van, mint nekem, aki az életem munkáját védelmezem!

  dmdmdm! Szerintem nem mindég kell minden szavát elhinni az intézkedő rendőrnek, mert 20 éve sem lőhettem volna meg büntetlenül a mocskos tolvajt, és most sem korlátozhatom személyi szabadságában!
  Egyedül a rendőri intézkedésben bízhatom..... na és persze saját magamban!”
 • 7. dmdmdm 2009. december 10. 09:04
  „"Ugyannyit tehet, amit akárki, ha bűncselekményt, balesetet lát, akkor értesítheti a rendőrséget." Ugyannyit? Akkor jó.

  Egyszer, nem is olyan, rég egy rendőr nekem azt mondta, hogy ha azonkívül, hogy értesíthetem a rendőröket, fel is tartóztathatom a tolvajt, ha például meglátom a lakásomban vagy a biciklitárolóban. Még mintha azt is említette volna, hogy adott esetben ez kötelességem is. De nem biztos. Tudja ezt valaki pontosan?”
 • 6. kékcitrom 2009. december 10. 07:38
  „Szép dolog az önzetlen segítség! DE!..
  Én, mint egy tanyán élő polgár szeretem tudni, ki (vagy kik ?) azok, akik vigyáznak rám?
  Ki (kik?) finanszírozzák ezeket a civil szolgálatokat?
  Kit (kiket?) engedek a bizalmamba férkőzni?, akinek elsírom a legbelsőbb félelmeimet is (ha vannak) ?
  És végezetül: Miért nem fognak össze a rendőrséggel, és egymással???”
 • 5. rkj 2009. december 09. 18:31
  „4.hsz. igazad van!Ők mi értünk is dolgoznak,s a beteg emberekért,aki például a képen látható....aki mellesleg az ÉDESAPÁM.s rajta is rendszeresen segit.....”
 • 4. Filctoll 2009. december 09. 16:57
  „Ne bántsátok Nagy Urat! Nem ellenetek dolgoznak hanem értetek.
  kékcitrom - Igazad van! A múltkoe elémugrott egy polgárőr. Wazz, azt hittem rendőr. Olyan egyenruhába volt első ránézésre. Miután nagy nehezen beazonositottam, fogalmazódott meg bennem, hogy miért kell egyes településeken a polgárőröket kék, vállapos, kitűzős megtévesztő egyenruhába bújtatni?
  Messziről csak a hátán lévő felirat (ha nincs eltakarva) jelzi hogy nem rendőr.
  Holnap már pisztolytáskát is csatolhatnak az oldalukra?
  Ebből érthetődő hogy sok szervezet próbál a rendőrökhöz öltözködni és a sok cég az emberekben megtévesztően hathat. Pont ezért ne lepődjön meg senki hogy láthatósági mellénybe bújt bűnözők kirabolhatnak szegény, idős embereket. Én kapásból betiltanám a megtévesztő formaruhát.
  Állitólag hamarosan a rendőrök egy speciális láthatósági mellényt kapnak. Szerencsére levédték, igy nem tud majd boldog meg boldogtalan olyat hordani.”
 • 3. aranka2 2009. december 09. 16:34
  „"Nagy László, a helyi szervezet vezetője elmondta, hogy a 25-30 fős csapat tagjai éjjel-nappal dolgoznak." Nem dolgoznak, járőrösdit játszanak. Persze szabad nekik, csak meg ne próbáljanak megállítani.”
 • 2. Walaky 2009. december 09. 14:16
  „Javasloma headset beszerzését, mert valószínűleg vezetés közben is telefonálni fog.
  A szétaprózással az ellenkezőjét érik el, ha nem az a valódi céljuk!”
 • 1. kékcitrom 2009. december 09. 13:37
  „Azért nem ártana, ha gatyába ráznák magukat, és valami rend szerint vigyáznának a lakosságra!
  Amennyiben fényes nappal nem jön bemutatkozni egy hasonló "önjelölt védelmező", ne számítson baráti fogadtatásra, ha sötétedés után ólálkodik a tanya körül, ha mégoly tisztességes szándékkal teszi is!
  Annyi átverésről, álrendőrlől, miegymásról hall az ember manapság, hogy nem kell csodálkozni, ha az ismeretlen xy. őrszolgálat embere kellemetlen fogadtatásban részesül látogatásakor!
  Össze kellene dolgozni, ha már vannak, ne külön utakon járjanak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiürül a Kálvin téri művészeti iskola

Hódmezővásárhely - A felújítás után a Petőfi művelődési központba költözik a vásárhelyi Péczely… Tovább olvasom