Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Egymillió zsákot mozgattak meg

A vásárhelyi laktanyából irányítva 1300 katona dolgozott térségünkben az árvíz elleni védekezésben. Összesen egymillió darab homokzsákot töltöttek meg, szállítottak, illetve építettek be a töltésekbe. A lassú apadásnak köszönhetően most már csak harminc katona dolgozik a körtvélyesi gáton. Kovács József ezredes értékelte eddigi munkájukat.
A körtvélyesi gát megcsúszását sikerült megakadályozniuk a katonai egységeknek. Fotó: Tésik Attila
A vízügyi szakemberek irányítása mellett nem csupán civilek, hanem katonák is kivették a részüket régiónkban az árvíz elleni védekezésből. Hazánkban ugyanis a honvédség az a szervezet, amely minden katasztrófa elhárítására, illetve következményeinek enyhítésére a leggyorsabban bevethető, valamint rendelkezik a megfelelő technikai háttérrel is.

– Március 31-étől a kialakult árvízi helyzetnek megfelelően készenlétben álltak alakulataink az azonnali indulásra. Április elseje óta veszünk részt a védekezésben – nyilatkozta lapunknak Kovács József ezredes, a vásárhelyi laktanya parancsnoka tegnap, amikor értékelte katonáinak eddigi munkáját.

Az ezredestől megtudtuk, hogy a közös szerbia-montenegrói és magyar határszakaszon, a Maros-torkolatban, a Tiszán egészen Csongrádig, valamint a Körösökön Csépa és Szelevény térségében vetették be azt az 1300 katonát, akit Vásárhelyről irányítottak. Köztük volt kétszáz kaposvári egyenruhás, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kétszázötven hallgatója is.

– Közel háromszáz kilométeres gátszakaszon dolgoztunk, illetve egy részén a mai napig is dolgozunk – folytatta a parancsnok. Kovács József érdekességként elmondta, volt olyan éjszakájuk, mikor egy óra tíz perckor riasztották őket, mert megcsúszott a gát Csépánál. A konvoj fél óra alatt elindult a laktanyából, s két óra múlva már a száz kilométerrel arrébb lévő faluban dolgozott.

A katonák eddig egymillió homokzsákot töltöttek meg, valamint szállítottak – ha kellett, földön, vízen és a levegőben is –, s építettek be a töltésekbe. Kiemelten figyeltek a szegedi belváros, illetve Újszeged biztonságára, valamint ők óvták meg a további csúszástól a csongrád-felgyői, a dóc-baksi gátat, illetve állították helyre a Nagyfánál megrepedt töltést. A legénység 12 órás nappali, illetve éjszakai váltásban munkálkodott.

– A leghosszabb ideje, most már több mint 21 napja a vásárhely-mártélyi gátszakaszon, ezen belül is Körtvélyesen dolgozunk. Itt mind a mai napig harminc katona vesz részt a védekezésben – tette hozzá végül az ezredes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli esti közgyűlés Vásárhelyen

Nem kell önkormányzati biztos a kórház élére, állapította meg tegnap Varga Jánosné független… Tovább olvasom