Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Egyre jobban van a májátültetésen átesett vásárhelyi kislány

Hódmezővásárhely - Egy éve a nagymama vette át a háztartás vezetését a vásárhelyi Süli családban, ahol a kisebbik gyermek a múlt héten májátültetésen esett át, édesanyja pedig – amikor csak lehet – vele van.
Flóra egyre jobban érzi magát, mamája pedig takarít, mos, mosogat, és tanul másik unokájával, aki a 3. osztályt is kitűnő eredménnyel végezte, és részt vesz lapunk Szín 5-ös játékában.

Örömkönnyekben tört ki a vásárhelyi Süli Józsefné (64), amikor a tévében meglátta kisebbik unokáját, aki sikeres májátültetésen esett át a budapesti Országos Transzplantációs és Sebészeti Klinikán. A nagymama és a család számára ez a műtét lezárta azt az egy esztendőt, amelynek során a 6 éves Süli Flóra állapota egyre csak romlott, hasa megdagadt, s elvizesedtek a lábai. Kiderült, genetikai eredetű májbetegségén csak egy szervátültetés segíthet. Ahogy beszámoltunk róla, a tizenhárom órás műtét során Flóra annak a mosonmagyaróvári kisfiúnak a máját kapta meg, akire egy nehéz kapufa dőlt, s akinek szülei felajánlották gyermekük szerveit beteg kisgyermekek számára.
A nagymama az elmúlt évben gyakorlatilag maga vezette József fia és Ágnes menye háztartását. Azaz amíg Flóra és édesanyja a kórházakban és a klinikákon voltak, addig szinte minden háztartási munkát maga végzett el náluk.
– Imádkoztam Flóráért. Olyan gyorsan történt minden, hogy napokig el sem hittem. Flóra hat napig várt csak az új szervre, pedig azt hittük, hogy hosszú hónapokig, talán egy évig is betegeskedni fog még, mire megműthetik – tette hozzá.

Flóra még Budapesten lábadozik, míg Vásárhelyen Süli Józsefné Irénke  néni és másik unokája, Szabina közösen főzi be a meggyet - Fotók: Tésik Attila, Karnok Csaba
Flóra még Budapesten lábadozik, míg Vásárhelyen Süli Józsefné Irénke néni és másik unokája, Szabina közösen főzi be a meggyet - Fotók: Tésik Attila, Karnok Csaba

Irénke néni mosott, vasalt, mosogatott, s ha fia nem volt otthon, főzött is. Ráadásul ilyenkor reggelenként ő vitte el nagyobbik unokáját, Szabinát az iskolába, majd délután érte ment. A nagymama elmondta: fia, amikor csak tudott, főzött magának, és nagyon sokat törődött a nagyobbik lányával is. Közben pedig rengeteget dolgozott.
– A tanév elején azzal ültem le Szabina mellé tanulni, hogy most biztosan nem lesz kitűnő a bizonyítványa, mint az első és második osztályban. Tévedtünk, menet közben kiderült, hogy nagyon sokat tudok neki segíteni, jól tudunk közösen tanulni, így a harmadik osztályt ismét színjelessel végezte el – dicsérte unokáját Irénke néni. Azt is elárulta: alig várják már, hogy megkezdődjék lapunk Szín 5-ös játéka, és Szabina ismét kollégánk fényképezőgépe elé ülhessen. Úgy érzik, alaposan megdolgoztak érte – mindannyian.

Javul Flóra állapota

Folyamatosan javul a májátültetésen átesett vásárhelyi kislány állapota.
A családjának azt mondták az orvosok, hogy ha így haladnak a dolgok, Flórát az Országos Transzplantációs és Sebészeti Klinikáról hamarosan átszállíthatják a fővárosi gyermekklinikára, hogy ott lábadozzon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perel és kártérítést kér Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely - Pártállástól függetlenül szavaztak úgy a vásárhelyi képviselők a tegnapi… Tovább olvasom