Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Egyre kevesebb a bélyeggyűjtemény

Hódmezővásárhely - Egyre kevesebb a megmutatható bélyeggyűjtemény: folyamatosan csökken a legcsöndesebb hobbi művelőinek száma, Magyarországon ma hivatalosan ötezren vannak. Vásárhelyen 1952 óta működik a helyi gyűjtőket tömörítő társaság.
Egyre kevesebb a megmutatható bélyeggyűjtemény: folyamatosan csökken a legcsöndesebb hobbi művelőinek száma, Magyarországon ma hivatalosan ötezren vannak. Vásárhelyen 1952 óta működik a helyi gyűjtőket tömörítő társaság. Köztük akad olyan, aki hetven éve nézegeti csipesszel a kezében a ritkaságokat.

Aki egyszer bélyeggyűjtésre adta a fejét, azt élete végéig elkíséri ez a szenvedély. A régen úri időtöltésnek tartott hobbit még ma is több százezren űzik a világon. Hivatalos adatok szerint hazánkban jelenleg ötezer gyűjtő tevékenykedik, számuk folyamatosan csökken.

Az első bélyegek az 1840-es években jelentek meg, a világ egyik leghíresebb bélyege a Kék Mauritius, melyből állítólag már csak egy darab létezik, így értéke felbecsülhetetlen. Az első magyar kiadású, hat darabból álló sorozat 1871-ben került ki a nyomdából. A különböző színű, Ferenc József portréjával díszített bélyegek mai értéke egyenként kilencszázezer forint. Tavaly augusztus 26-ával bezáróan összesen 4867 fajta bélyeg került forgalomba itthon, ez a szám mostanra már ötezer körül mozog. Ezeket hivatalos sorszámmal látják el, korábban pedig vízjeles papírra készítették. A gyűjtők katalógusokból tájékozódhatnak az egyes bélyegsorozatok aktuális értékéről. A gyűjtők elmennek a postára is bélyeget venni, de az egymás közötti cserélgetés is dívik még, ugyanakkor külön internetes oldalakon is keresgethetnek a filatelisták.

– Vásárhelyen 1952-ben alakult meg a városi bélyeggyűjtő kör – halljuk Lenkei Istvántól, a társaság elnökétől, aki hetven éve foglalkozik bélyegekkel. – A hatvanas években 240 tagunk volt, ekkor éltük a fénykort. De mellette még tíz másik kör is működött. Jelenleg 26 tagunk van, ebből 18 nyugdíjas. Minden második hét vasárnapján tartunk összejövetelt a Belvárosi Olvasókörben. Ilyenkor szakmai kérdéseket vitatunk meg, és persze cserélgetünk is. Körünk folyamatosan várja az új tagokat, különösképpen a fiatalabb generáció képviselőit.

A bélyegeket a gyűjtők különböző témák szerint katalogizálják. A kategóriák: vasúti közlekedés, sport, mezőgazdaság, képzőművészet, évfordulók. Gyakran kerülnek forgalomba nyomdahibás bélyegek, ahol a készítés valamilyen fázisa kimaradt. Az ilyen darabok különleges „csemegének" számítanak, és sok gyűjtőnek bármennyi pénzt megérnek.

Váradi László helyi gyűjtő elmondta, 1943 óta foglalkozik bélyegekkel. Óriási gyűjteményének egyik legértékesebb darabja a Magyar Posta által kibocsátott, úgynevezett Lila blokk pár, melynek mai ára négyszázezer forint. Személyes kapcsolatban áll francia, ausztrál és amerikai filatelistákkal is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kincsesházat mentett a Táltos-Iskola

Hódmezővásárhely - Csődbe ment az országos iskolahálózatot fenntartó Kincsesház Alapítvány, mely… Tovább olvasom