Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Egyre kevesebb gázt használnak távfűtésre Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Jelentős földgázmennyiséget takarított meg az elmúlt évek termálprogramja révén a vásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt., ennek köszönhetően a megyében csak Szentesen olcsóbb a távfűtés.
Közben viszont nőtt a díjtartozás mértéke. Jellemző: tavaly év végén csak a közületek 74 millió forintos fűtésdíjjal tartoztak a városnak.

Összesen 2725 lakás, 31 közös helyiség, 26 garázs és 116 közület részesül a vásárhelyi távhőszolgáltatás kényelmében. A Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. által az előző fűtési idényről készített beszámolóból kiderül: 1993 óta folyamatosan csökken a gázfelhasználás, köszönhetően a termálvíz egyre nagyobb arányú felhasználásának. Míg 1997-ben a Hódtói fűtőműben 1 millió 875 ezer köbméter, az Oldalkosár utcai fűtőműben 803 ezer köbméter, a Mátyás utcai hőközpontban pedig 94 ezer, azaz összesen 2 millió 773 ezer köbméternyi gázt tüzeltek el, tavaly már csak feleannyit kellett felhasználni. Ennek nemcsak a viszonylag enyhe tél volt az oka, hanem az is, hogy a Mátyás utcai hőközpontban 1998 óta csak a termálvizet használják fűtésre, a két fűtőműben is egyre több termálvizet melegítenek tovább.

A Mátyás utcai hőközpontban 1998 óta nem kell gázt használni. Fotó: Tésik Attila
A Mátyás utcai hőközpontban 1998 óta nem kell gázt használni.
Fotó: Tésik Attila

A távfűtés előnyeit élvezők közül sokan tartoznak a fűtés árával. 2006-ban a Vagyonkezelő 896 fizetési felszólítást, 196 fizetési meghagyást, s 53 végrehajtást kezdeményezett, behajtva 8,6 millió forint tartozást az adósoktól. 2007-ben 916 fizetési felszólítást, 198 fizetési meghagyást, s 123 végrehajtást kezdeményezett, 9,5 millió forint tartozást hajtva be. Jelenleg 87 hasonló ügye van folyamatban.

2006 év végén a magánfogyasztóktól 62 milliót, tavaly év végén csak 40 milliót várt a cég, a közületek 2006 végén még 37 millióval, tavaly év végén azonban már 103 millióval tartoztak. Igaz, a magánszemélyek csak 12 millióval tartoztak a befizetési határidőn túl, a közületek azonban 74 milliót nem utaltak át időben a szolgáltató számlájára.

Vásárhelyen a lakosság számára szolgáltatott távhődíj a fejlesztéseknek köszönhetően a nagyobb magyarországi városok közt az egyik legolcsóbbnak számít. A megyében is az egyik legkedvezőbb. Szentesen az átlagos havi díja 11 ezer 589 forint, addig Vásárhelyen ez havi 13 ezer 40 forint. Szegeden már 17 ezer 928, Makón 22 ezer 594 forint.

A Vagyonkezelő az elavult vezetékrészek cseréjével, s a déli termálkör kútja üzembe helyezése után újabb gázmennyiséget takarít meg, ezzel mérsékelhető a gázáremelésnek a távfűtésre gyakorolt hatása.

Olvasóink írták

 • 7. egyszeru polgar 2008. május 22. 17:16
  „A cikk lenyege valoban a foldgaz kivaltasa termalvizek ipari hasznositasaval. A sorok kozott azonban jonehany egyeb kerdes lapul meg. Egynehany mar fel is vetodott.
  Valoban, a termeszet- es kornyezetvedelem nagyon fontos szempontok. Nehany varosunkban mar irtjak hoszolgaltato vallalatok az erdoket, kornyezetvedelem palastja alatt. Szerintem a foldgaz termelo vallalat - akar extra beruhazasi koltseggel- eladhatna termeket mas telepulesek reszere, igy a keresleti piacat is megtarthatna s ugyanakkor erdoket menthetnenk meg.
  Szerintem helytelen az az allitas, hogy a tavfutes kenyelmeinek elvezoirol beszel a cikk iroja. A rendszeresen emelkedo koltsegek, a gyakran felmerulo egeszsegugyi problemak nem igazan elonyok, csupan a tuzrakas napi munkajatol mentesulnek a lakok.
  Valakinek laknia kell ezekben az epuletekben, ne "irigyeljuk" mar ezeket a csaladokat!”
 • 6. Oppore 2008. május 19. 07:41
  „Te Fenék! Én azt hittem, hogy a cikkhez szólsz hozzá. A cikk szerint egyre kevesebb gázt használnak és egyre több termálvizet. Sehol nincs szó fáról. A "fa" csak az "ApátFAlviban" szerepel only. Fejtsd ki bővebben a gondolataidat, különben nem nagyon érteni!”
 • 5. Fenékig tejföl 2008. május 18. 22:01
  „Oppore!
  Tényleg gázt használnak? :) Nem mondod!:)
  Gywengébbek kedvéért elmagyarázom. Nézz körül hogy hányan fűtenek fával és mennyi fát vágnak ki illegálisan!”
 • 4. Oppore 2008. május 18. 10:22
  „Te Fenékig! A cikk itt pont arról ír, hogy egyre kevesebb (környezetszennyező) gázt használnak, és egyre több termálvizet. És nem fát. A benzin árát emeljék csak, környezetvédelmi okokból. Csak az a baj, hogy azzal meg elég komolyan hajlamos romlani a pénzünk.”
 • 3. Fenékig tejföl 2008. május 18. 09:34
  „Ha így haladunk, sem fa, sem erdő nem lesz, mert eltüzeljük. A levegő is egyre szennyezettebb. A gáz helyett inkább az üzemanyagok árát emelnék, legalább néhány ember meggondolná az autóval való WC-re járást.”
 • 2. Oppore 2008. május 17. 09:45
  „Mihez mit szól? Hogy egyre kevesebb gázt vesznek tőle? Miért érdekes az? Te kikéred a boltos véleményét, ha ezentúl máshoz jársz vásárolni?”
 • 1. dekoninckx 2008. május 17. 07:43
  „és mit szól ehhez a Dégáz, vagy akitől veszik a gázt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képzőművészeti szimpózium a Tornyaiban

Hódmezővásárhely - Vasárnap délben nyílik a tavaly ősszel tizedik alkalommal megrendezett vásárhelyi képzőművészeti szimpózium kiállítása a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Tovább olvasom