Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Egyre népszerűbb hobbi a családfakutatás

Az Elek család 1745-ben került Vásárhelyre az Ung megyei Nagykaposról, ahol még mindig élnek rokonaik. Elek András több mint húsz éve foglalkozik családfakutatással.
– Több mint húsz éve, 1984-ben kezdtem foglalkozni családfakutatással – mondta dr. Elek András, aki „civilben" a Bodrogi Bau-Vásárhelyi Kosársuli elnöke –, akkor is egy véletlen folytán. Zsoldos Ernőtől kaptunk levelet Amerikából, aki annyit tudott az őseiről, hogy Vásárhelyről vándoroltak ki az 1890-es években. Kereste a hozzátartozóit, és mivel anyósom révén rokonságban vagyok a Zsoldos családdal, belevágtam, és meg is találtam őket. Ebből született az első családfa. Az Elek família történetét 1986-ban kezdtem felgöngyölíteni. Iszonyúan nehéz, de szép és tartalmas elfoglaltság ez.

Nem könnyű rászánni magát az embernek, hiszen tudja, vagy legalábbis sejti, hogy nagy munka vár rá – abbahagyni viszont képtelenség. Elek András annyira belejött, hogy az eltelt két évtizedben nyolc-tíz vásárhelyi famíliának „gyártott" családfát, kutatta ki a történetét, természetesen csakis olyanoknak, melyekkel „szegrül-végrül" rokonságban áll. Először a családban fellelhető, két-három-négy generációra visszanyúló dokumentumok kerülnek elő, emlékek idéződnek fel.

Feketebárányok

Életünknek akadnak „szeplősebb" részei, amit inkább eltitkolunk, nem teregetünk ki, egy család históriájában is lelhetünk hasonlókat. Feketebárányokat. Az Elek famíliában több ilyet ismernek, most hármat említünk meg, mindegyik betyár volt, vagyis akkoriban, a 19. században egy kicsit népi hősnek számítottak. Elek Istvánt mint megrögzött marhatolvajt és orgazdát 1835-ben pallos általi halálra ítélték – előtte is hoztak már ellene ilyen súlyos verdiktet –, de a kancellária megkegyelmezett neki. Öt év börtönt kapott. 1837 őszén a börtönben halt meg. Unokái, Elek Jakab és testvére, Elek Ferenc katonák voltak. Részt vettek az 1848/49-es szabadságharc küzdelmeiben, később emiatt bujdosni kényszerültek, majd mindkettő betyár lett és 1852-ben felakasztották őket.

Majd az egyházak születési bizonyítványai, az anyakönyvek – a mormonok jelentős, majd teljes gyűjteménnyel rendelkeznek szinte egész világról –, a levéltárak dokumentumai (általában mikrofilmen őrzik ezeket, a vagyoni összeírásokat, a büntetőperekkel és a nemességgel kapcsolatos iratokat) következhetnek a kutatásban, és manapság nagy segítséget jelent az internet. Vásárhelyen is sokan foglalkoznak ezzel – különböző szinten –, hiszen sok tősgyökeres, több száz éve ott lakó család található a városban, például a Domján, Földesi, Zsoldos, Lázár, Tóth, Tárkány-Szűcs család. Ez, a „röghöz" kötöttség megkönnyíti a kutakodást, ráadásul Elek doktor vállaltan csak a férfivonalat követte. Érdekes sorsokkal, helyi és országos történelemmel találkozott. Hogy mi értelme a rendkívüli pontosságot, türelmet és kitartást igénylő munkának?

– Meg kell ismernünk az őseinket, így tudjuk elhelyezni magunkat a világban. A precizitás nagyon fontos, a „kibányászott" adatokat párosítani kell, és olykor logika is szükséges a továbblépéshez. Egy egyszerű családfa viszonylag rövid idő, pár hónap alatt elkészíthető. Aki éveket áldoz erre – az már hülye. Ilyen vagyok én is, nálam szenvedéllyé vált.
Nézzük mire jutott Elek András családja után kutatva, közben beutazva az ország keleti felét, találkozva másutt élő rokonokkal, akik néha gyanúsan méregették, amikor felbukkant. Elekek 1219-től szerepelnek régi oklevelekben – akkor még Borsod megyében éltek –, és 1627-ben II. Ferdinánd királytól kapott armalista nemességet – ezzel földbirtok nem járt – Elek Jakab. Valamennyien reformátusok, kivéve a katolikus domaházi ágat.

Vásárhelyre 1745-ben kerültek az Ung megyei Nagykaposról – megtalálhatóak a megyei összeírásban és dézsmajegyzékben –, az őst Fazekas Elek Andrásnak hívták. Az előnév a foglalkozást jelezte, fazekasok voltak, majd gazdák lettek, és az 1930-as, '40-es és '50-es évekig dolgoztak földművesként. Többen részt vettek az 1848/49-es forradalomban, Elek István százados volt a 7. század nemzetőr kapitánya. Vásárhelyen minden Elek rokon, Nemesbiken, az ősi fészekben az 1900-as évek elején halt meg az utolsó, Nagykaposon még élnek. A vásárhelyiek – közel ezer név található a családfán – második generációs értelmiségiek – és megtalálták a gyökereiket, tudják, hova tartoznak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyamatosan javítják a vízvezeték-hálózatot Vásárhelyen

Folyamatosan javítják a vízvezeték-hálózatot Vásárhelyen, emiatt időszakos vízhiány van a város… Tovább olvasom