Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Egyre népszerűbbek az öreg-kishomoki telkek

A vezetékes telefon, a gáz, az ivóvíz bekötésének, valamint a szilárd burkolatú utak megépítésének köszönhetően egyre többen költöznek ki Öreg-Kishomokra. A vásárhelyi közgyűlés lakóövezetté nyilvánította a kiskerteket, így februártól már nem csupán gazdasági, hanem lakóépületeket is emelhetnek az ingatlantulajdonosok.
Fotó: Tésik Attila
– A terepjárónkat néhány hete személyautóra cseréltük, ugyanis már nem kell attól tartanunk, hogy elsüllyedünk a sárban, mivel elkészült a szilárd útalap szinte valamennyi dűlőben – mondta Olaszné Becsei Rozália, aki 18 éve lakik Öreg-Kishomokon.

Az asszony és családja a vásárhelyi hódtói panelből költözött Kishomokra, hogy jószágot tarthasson. A kezdetekben a komfort teljes hiányával kellett megküzdeniük.
– Hat évvel ezelőtt, éppen karácsonykor kötötték be hozzánk a vezetékes telefont. Elsőként a Vásárhelyen lakó gyerekeimet hívtam fel. Óriási öröm volt – emlékezett vissza Olaszné.

A telefontársaság után sorra jött a többi szolgáltató is. Most már nem kell a kútról hozniuk az ivóvizet, mivel van vezetékes. Telente pedig gázzal fűthetnek. Tavaly elkészült előttük is, vagy- is a Sziget dűlőben az útalap. Az önkormányzat ígérete szerint még e hónapban elkezdik az aszfaltozást.

Láda Gáspárné harminchárom esztendeje vette öreg-kishomoki kiskertjét. A 250 négyszögölön családja számára termel zöldséget, persze marad annyi hely, ahol jó időben összegyűlnek sütésre-főzésre.
– Egy évvel ezelőtt még Vásárhelyről csak úgy jöttünk ki, hogy a kocsi csomagtartóját telepakoltuk ivóvízzel teli kannákkal. Most meg már elég, ha a kis házban lévő csapot kinyitom, s folyik a víz – mesélte mosolyogva az asszony.

Öreg-Kishomok motorjától, vagyis a helyi egyesület elnökétől, Saja Máriától megtudtuk, hogy a hatszáz kiskert majd negyede lakott. Ez annak köszönhető, hogy az utóbbi két év fejlesztései nyomán ugrásszerűen megnőtt a kiköltözők száma. Érdekesség, hogy a többség nem vásárhelyi, hanem távolabbi településekről, sőt külföldről érkezett. A Hegyi-dűlőben például egy holland család vett telket. A németalföldiek a nyár zömét itt töltik.

A vásárhelyi közgyűlés határozata szerint lakóövezet lett Öreg-Kishomok. Ez azt jelenti, hogy jövő februártól korlátozások nélkül lehet itt lakóházakat építeni. Ugyanis a most érvényben lévő rendelkezések értelmében háromezer négyzetméter alapterületnél kisebb öreg-kishomoki telken csak gazdasági épület húzható fel.

A régi vásárhelyi ügyvéd, Bodrogi Dezső 1962 óta kiskerttulajdonos. Elmondta: negyven esztendeig vártak arra, hogy legyen vizük, gázuk és szilárd burkolatú útjuk.
– Az öreg Zsigulimmal korábban még elsüllyedtünk a Hegyi- dűlő sártengerében, de most már köves utunk van. Két hete pedig meglepődtem, mivel felszerelték a lámpát a kertünk sarkában. Így már közvilágításunk is van – újságolta örömmel az idős férfi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomorkás, vidám múltidéző

Érdekfeszítő, színes helytörténeti kiadvánnyal rukkolt elő a mindszenti Keller Lajos-könyvtár. A… Tovább olvasom