Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Egyszemélyes bábszínház 37 éve

Hódmezővásárhely - 37 esztendeje szórakoztatja a vásárhelyi gyerekeket Rácz István egyszemélyes bábszínháza. A Fabatka majd ezer előadáson lépett fel, tevékenységét Kemény Henrik is szép szavakkal méltatta. A színháztulajdonos eddigi száz szereplőjét maga készítette.
Saját kedvtelésből szórakoztatja 37 esztendeje a vásárhelyi óvodásokat és kisiskolásokat Rácz István egyszemélyes bábszínháza. A Fabatka műsoraiban csak mostanában kapott segítséget, nagyobbik lányától, Évától.

– 16 éves koromban, 1972-ben hallottam a Hamupipőke rádiójátékot, amelyben a tök hintóvá, az egerek paripákká válnak, s azonnal eszembe jutott, hogy ebből bábjátékot lehetne csinálni. Még akkor ősszel elkészítettem az első bábom, egy rókát. Körberajzoltam a kezemet egy piros vásznon, majd megcsináltam a fejét. Még a szemeit is magam varrtam, egy varrógéppel. Ennek a tudományomnak azóta is nagyon sok hasznát vettem – mesélte. Az első darabjával, amelyet négy saját készítésű bábbal adott elő, '72 decemberében a Klauzál-iskola napközisei előtt debütált. A „Meglessük a télapót" című jelenete akkora sikert aratott, amelyet máig nem felejt. A darabot tavaly év végén hosszú idő után ismét bemutatta, ám erre az alkalomra már új bábokat kellett készítenie, az eredetiek elhasználódtak. Rácz István, aki majd ezer előadással kedveskedett a vásárhelyi óvodásoknak, iskolásoknak, '79-ben két bábtanfolyamot is végzett, majd 1984-ben sikeres bábszínház-rendezői vizsgát tett.

Rácz István Judit és Éva lányával és bábjaival. Gyerekei viszik tovább a szakmát. Fotó: Karnok Csaba
Rácz István Judit és Éva lányával és bábjaival. Gyerekei viszik tovább a szakmát.
Fotó: Karnok Csaba

Műhelyében nemcsak javítja kis szereplőit, de rendületlenül gyártja is fellépőit. A bábok teste és végtagjai fából, a fejük kasírozott újságpapírból alakul, ezt öltözteti fel a maga varrt, maradék anyagokból készült apró ruhácskákba.

– A Fabatka név egy véletlennek köszönhető. Vagy húsz évvel ezelőtt beszélgettem valakivel, és megemlítettem neki, hogy van egy bábszínházam. Az illető visszakérdezett: ér az legalább egy fabatkát? Hát ért, és azóta is ezen a néven ismernek – avatott be a névadás rejtelmeibe.

A Fabatka az utóbbi időben a Petőfi művelődési központ rendezvényein lép fel, legközelebb a június 19-i Lösz fesztiválon látható. Immár azonban nem egyszemélyes produkcióként, hiszen István 20 éves Éva lánya már a paraván mögé áll. Kisebb gyermeke, az 5 év fél éves Judit pedig akkor vállalhat majd aktív szerepet az előadásokon, ha megtanul olvasni.

Kemény Henrik jókívánsága

Szép szavakkal méltatta az egyszemélyes színház munkáját Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész. István példaképe azt írta nemrégiben a Fabatka előadásait megörökítő emlékkönyvek egyikébe: „Szerezzetek sok-sok örömöt gyerekeknek – de ne felejtkezzetek el Vitéz Lászlóról sem!..."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honvédségi fegyverüzlet: nem lesz rendszerváltás

Hódmezővásárhely - Nem elég modern a katonáink által használt fegyver, ez bizonyosodott be a külföldön szolgáló csapatoknál. Lézerirányzék, gránátvető kellene rá. Tovább olvasom