Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Egytonnányi állateledelt gyűjtöttek az állatvédők

Több mint egy tonna állateledelt sikerült összegyűjteniük két nap alatt a Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület aktivistáinak Vásárhelyen. Az állatbarátok nagy része társadalmi munkában látja el feladatát – pályázati lehetőségek híján csak magukra és támogatóikra számíthatnak.
Fotó: Tésik Attila
Hatalmas zsákokban áll a kutyatáp, valamint konzervek tornyosulnak a Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület vásárhelyi irodájában. A szervezet aktivistái két sikeres gyűjtőakción vannak túl. A város hipermarketjében felállított standjuknál az első nap 718 és fél kiló állateledelt, a második napon pedig háromszáz kilónyit adtak le a segíteni szándékozó vásárlók. Ez a mennyiség a menhelyen lévő hetven, valamint az ideiglenes befogadóknál „állomásozó" néhány kutya öt-hat heti ellátására elég.

Az egyesületnek 15-20 aktív tagja van, többségük fiatal. Ombodi Orsolya három évvel ezelőtt talált egy utcán kóborló németjuhászt. Egyik ismerőse konrádos volt, így őt értesítette, s a kutyával maga is kiment a menhelyre. A telepen lévő állatokat azonnal a szívébe fogadta, s segíteni akart rajtuk. Orsolya ma már az egyesület alkalmazottja, főállásban állatvédelmi munkatárs.

Egy másik tag, Pataricza Judit is egy ismerőse révén került kapcsolatba az állatvédőkkel. A Szegedi Tudományegyetemen fogorvosnak tanuló lány túlnyomó részt kutyákkal foglalkozik.
– Régebben több időm volt, de most az egyetem mellett sajnos nem tudok irodai munkát vállalni. Így marad a délutánonkénti kutyasétáltatás, valamint részt veszek a különféle hétvégi akciókban is – árulta el a diáklány.

Szőke Krisztina két esztendeje a szervezet önkéntese. A Kossuth Zsuzsanna gimnázium végzőse diákújságíróként ismerkedett meg az állatvédőkkel.
– Az egyesület diákújságíróknak indított tanfolyamot. Hatodmagammal el is kezdtük a munkát. Megtetszett a társaság, meg az állatokat is szeretem, így itt ragadtam – árulta el Kriszta, aki a suli mellett szinte nap mint nap bejár dolgozni az irodába.

Hazánkban az állatvédelem még gyerekcipőben jár. Ezt leginkább az bizonyítja, hogy egyetlen pályázati lehetőség sincs ebben a témakörben. Ezért az ilyen egyesületeknek, így a Konrad Lorenznek is más úton kell anyagi forráshoz jutnia. A vásárhelyi önkormányzattól kaptak egy irodát, néhány városatya pedig a képviselői alapból segíti a munkájukat.

Ezenkívül tagdíjat is szednek. A legnagyobb bevétel azonban a segíteni akaró cégektől és magánszemélyektől érkezik.
Tavaly például közel 3,1 millió forintot kaptak a személyi jövedelemadó egy százalékából. Ez az összeg azonban az éves költségvetésük mintegy harmadát teszi ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági est lesz a vásárhelyi Fekete Sasban

Neves vásárhelyi előadók lépnek fel a Fekete Sasban a vásárhelyi Tisza Szívvel Egyesület szombati… Tovább olvasom