Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Éjjel elszabadultak az indulatok Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Elszabadultak az indulatok csütörtök éjszaka a vásárhelyi közgyűlésben. A vita személyeskedésig fajult, végül Havránek Ferenc, a baloldali frakció és a Munkáspárt 2006 tagja lehülyézte a fideszes Benkő Zsoltot.
Csütörtök éjszaka elszabadultak az indulatok a vásárhelyi polgármesteri hivatal dísztermében, a közgyűlésen. A történelmi tárgyú vita odáig fajult, hogy Havránek Ferenc, a Munkáspárt 2006 tagja – aki az ellenzék soraiban foglal helyet, a MSZP-vel szövetségben indult pártja a helyhatósági választáson – lehülyézte képviselőtársát, a fideszes Benkő Zsoltot. A Fidesz-MPP tegnap ezzel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott, és Havasi Katalin, a városi szervezet elnöke arra kérte a baloldalt, határolódjon el Havránektől és gondolkodjon el azon, együtt tud-e dolgozni ilyen „kocsmai stílusban megnyilvánuló emberrel".

– Azért ragadtattam el magam, mert Benkő Zsolt a szemembe hazudott. Azt lehet? – emlékezett a történtekre a 63 éves Havránek. – Hegedűs Zoltán a közgyűlésen valahogy szóba hozta a padláslesöprést, amire, szerencsére, sokan már nem emlékeznek. Én még igen, igaz, a mi padlásunkról nem söpörtek le semmit, már beszolgáltattunk mindent. Megjegyeztem, akkoriban volt földművelésügyi, majd belügyminiszter Nagy Imre, és ezek az akciók az ő nevéhez kötődtek, a köznyelv csak „begyűjtési" miniszternek hívta. Benkő azt mondta, meggyalázom az emlékét, és erre feleltem, „Hülye vagy te, kisfiam!". Azért fakadtam ki, mert nem gyaláztam senkit, csak történelmi tényt említettem. Vagyis ez a részéről hazugság, mert ezzel biztos nem gyaláztam meg Nagy Imre emlékét.

A képviselő – Lázár János polgármester unszolására, többszöri felszólítására – elnézést kért társától. De azzal a kitétellel, hogy ezek szerint a közgyűlésben hazudni lehet, lehülyézni nem. Lapunk kérdésére még elmondta: elismeri, kocsmai stílusban nyilvánult meg, de szerinte valakinek a szemébe hazudni sem szalonképes viselkedés.

– Nagyon sajnálom, hogy ez megtörténhetett, elhangozhatott a közgyűlésen, a díszteremben – mondta a 34 esztendős fideszes képviselő. – A megnyilvánulás minősíti az embert, és az egész vásárhelyi ellenzéki politizálást. Meglepő, váratlan volt, amit művelt, igaz, régóta tőle hangos a terem. Le kellene vonni az ezzel kapcsolatos következtetéseket. Nem vagyok sértődős, de ami csütörtök este történt, az túlmegy minden határon. A Nagy Imrével kapcsolatos történelmi tényeket magam sem tagadom, nem hazudtam, azt tartottam furcsának, hogy egy ilyen epizódot emelünk ki a később mártírhalált halt politikus életpályájából.

Még csütörtökön éjjel Hernádi Gyula, az MSZP frakciójának a vezetője is elnézést kért, és azt mondta: fegyelmit indítana Havránek ellen – ha módjában állna, de erre nincs lehetősége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tojást, lisztet, tésztát kapott a vásárhelyi baloldal

Hódmezővásárhely - Tojást, lisztet, száraztésztát, kenyeret, krumplit és margarint kaptak ajándékba… Tovább olvasom