Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Éjjel is hallgatták a maratoni előadást

Teljesítette célját, megtartotta huszonnégy órás előadását a magyar történelemről a vásárhelyi Koller Zsolt. Világcsúcskísérletéről videofilm készült, ezt elküldik a Guinness Rekordok Könyvét gondozó intézménynek, azt azonban még nem tudni, hogy ezzel bekerül-e Koller a kötetbe. Előadás közben még éjjel is volt húsz-huszonöt hallgatója.
Koller Zsoltot akaratereje többször is átlendítette holtpontjain Fotó: Tésik Attila
A férfi pénteken délután 4 órától szombaton délután 4-ig állt a Mozaik Kamaraterem színpadán, előadást tartott a magyar történelemről, a kezdetektől egészen Rákóczi 1735-ös haláláig. A magát írónak és történelmi előadónak valló 34 éves fiatalember célja – mint maga megfogalmazta – az volt, hogy felhívja a figyelmet történelmünk ismeretének fontosságára, s önmagára.

Azt, hogy az előadás bekerül-e a Guiness Rekordok Könyvébe, még nem lehet tudni, csak azt, hogy az erről készült 24 órás videofelvételt elküldik a megfelelő helyre.

Koller Zsolt szemmel láthatóan többször is elfáradt maratoni előadása közben, de mindig átlendült a holtponton. Mint később mondta, szombaton hajnali 2 óra körül ért arra a pontra, hogy komolyan megfordult a fejében: befejezi, lelép a színpadról. Aztán mégsem tette. Az előadást még az éjszakai órákban is átlagosan húsz-huszonöten követték nyomon. Volt, aki a nap folyamán többször is elment, majd visszatért.

– Azért kísértem figyelemmel, s jöttem vissza két alkalommal is, mert már az első elemitől érdekelt a történelem, s ezt a vonzalmat a gimnáziumban Rosztóczy Ernő tanár úr végig fenn tudta tartani bennem – fogalmazta meg véleményét Kakuszi Jenő, aki a Trianon Társaság tagja. Hozzátette: életébe is beleszólt a világtörténelem, hiszen háromszobás szegedi otthonukat 1944. szeptember 3-án lebombázták.

– Nagyon szomorú vagyok, hogy ezt a csodálatos előadást csak ilyen kevesen kísérték figyelemmel – mondta – annak ellenére, hogy Vásárhely a Fidesz bástyája.

– Nincs mihez hasonlítani ezt a teljesítményt, nagyon tetszett az előadás. Sajnálom, hogy csak szombat kora délelőttől tudtam hallgatni – fogalmazta meg véleményét Marton Józsefné. – Rendkívüli teljesítménynek lehettem tanúja. Csak az a baj, hogy a nézőtérről éppen azok hiányoztak, akiknek mindenképp itt kellett volna lenniük: a diákok és a történelem szakos tanárok.

– Nehéz volt ez a 24 óra – összegezte teljesítményét a színpadról éppen csak lejövő Koller Zsolt. Az előadón az, hogy egy napig csupán apróbb szüneteket tartott, alig látszott meg, legfeljebb a szokásosnál lassabban beszélt, és borosta ütött ki az arcán. – Nagyon éhes, és nagyon álmos vagyok.

A fiatalember amúgy a rendezvény első és utolsó órájában szándékosan nem a történelemről beszélt, hanem azt próbálta elmagyarázni, miért is vállalkozott erre az emberpróbáló feladatra.

A kamaraterem előcsarnokában elhelyezett emlékkönyvbe csupa bíztató szavakat, s gratulációkat írtak be a látogatók, nem fukarkodva az elismeréssel. Az utolsó órákban a nézőtéren jelenlévő 40-50 érdeklődő tapssal jutalmazta a rendkívüli teljesítményt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetvenéves a vásárhelyi tájfutás atyja

Véletlenül lett kémia–fizika szakos tanár, de végül huszonnyolc évig igazgatta azt az iskolát,… Tovább olvasom