Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Éjjel járőrözik a kapitány

A vásárhelyi rendőrkapitányság vezetői a hét végén éjszakánként civil ruhában járják a belvárost. Arra mennek, ahol a garázdák szoktak törni-zúzni. A kapitány célja: megakadályozni a közterületi rongálásokat. Péntek éjszaka mi is elkísértük a kapitányt és munkatársait.
Dezső József városi rendőrkapitány (balról a második) és kollégái fiatalokat igazoltatnak az éjszakában. Fotó: Tésik Attila
Dezső József városi rendőrkapitány pénteken este 10-kor tartott eligazítást a járőrözésre induló civil- és egyenruhás beosztottainak. A kapitányság épületében a nyomozók is dolgoztak, éppen egy zsarolási ügyben hallgatták ki az érintetteket. A szokásos éjszakai őrjáratot azonban mindez nem érintette. A kapitány és munkatársai – Szabó József őrnagy, az őr- és járőrszolgálati alosztály, és Galántai Zoltán az igazgatásrendészeti alosztály vezetője – rádióval, kabátba rejtett gumibottal és szolgálati fegyverrel felszerelkezve indultak útnak az éjszakába. A velünk kiegészült csoport messziről baráti társaságnak nézhetett ki, ám a járókelők egy része az öt férfi láttán némileg mégis lelassította lépteit.

– A szokásos úton megyünk, azaz a belvárosnak azokat az utcáit járjuk végig éjszakánként, rendszerint éjfél és hajnali négy óra között, melyeken a diszkókból és a szórakozóhelyekből zárás után a többség hazafelé indul. Emellett azokat a közterületeket figyeljük, ahol nemrégiben még rendszeresen megrongálták a padokat, virágosládákat – tudtuk meg a kapitánytól az útvonalat.

Dezső József városi rendőrkapitány péntek éjszaka a József Attila-szobor épségét is ellenőrizte. Fotó: Tésik Attila
A gyalogos járőr hamar a Fekete Sashoz ért. Itt, a zenepavilon székein a hideg ellenére is ülnek fiatalok. A rendőrök ellenőrizték a fiatalokat, majd látva, hogy nyitva van a náluk lévő pezsgősüveg, figyelmeztették a lányokat és a velük lévő fiatalembert, hogy közterületen tilos alkoholt fogyasztani.

Következett a Hősök tere, majd a kőfal alatti, a nappali kivilágítás ellenére mégis homályba burkolózó József Attila-szobor, melyet már többször is megrongáltak. A műalkotás most érintetlen, vandál kezek nem nyúltak hozzá, se az íróasztalához. Nemrégiben itt tetten érték azokat, akik csikkeket nyomtak el a szobor szemén.

Tovább haladtunk a népkerti új játszótérre, mely enyhébb éjszakákon kedvelt tartózkodási helye az ifjúságnak, és a hajléktalanoknak is. A fahajó, a csúszda sértetlen volt, csak a helyéből kifordított szemetes mutatta: valaki nemrégiben nem bírt az erejével. A kapitány néhány mozdulattal visszaigazította a szemetes edény betontalapzatát a helyére, majd körbetaposta körülötte a földet.

Csendesebbek az éjszakák

A hidegebb idő és a rendőrség megelőző munkája együtt eredményezte, hogy az utóbbi hetekben kevesebb közterületi rongálás történt Hódmezővásárhelyen. A péntekről szombatra virradó éjjelen a járőröknek tíz esetben kellett intézkedniük, többségükben a közterületen iszogatókkal szemben, illetve – egy esetben – csendháborítás miatt.

Utunk folytatódott, még az uszoda mögött is megfordultunk, hogy a népkerti sétányon három középiskolással találkozzunk. Itt szemtanúi lehettünk, hogy milyen gyorsan érkezik a helyszínre a rádión riasztott rendőrségi autó. A benne ülő járőr gyorsan átvette az igazoltatás feladatát. A fiatalok adatait itt is felírták, nem mintha bármit is tettek volna: ez a rutineljárás része. Ha később kiderülne, hogy bűncselekmény történt a környéken, akkor tudják, kik jártak arrafelé – tudtuk meg.

Az este csendes volt, a vásárhelyiek többsége odahaza tévézett, vagy már aludt, a szórakozóhelyekről pedig a többség még nem indult haza. Így mentünk tovább, s több kör után egészen az Emlékpontig jutottunk, a zárt ajtó mögül integetett az ismerős rendőröknek a biztonsági őr.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angliába vágyik a roma pedagógus

Nem a jobb élet reményében mennének el, hanem munkát vállalnának az unió más országaiban azok a… Tovább olvasom