Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Éjszakai játék – diszkó helyett

Megdőlni látszik az a tévhit, hogy egy-egy kisebb településen csak fiatalok látogatják a teleházat, s leginkább ők játszanak a számítógépeken. Székkutason nemcsak kamaszok, hanem középkorú, sőt idősebb helybeliek is rendszeresen felkeresik. Hivatalos levelet írnak, fénymásolnak, faxolnak. Találkahellyé vált az intézmény.
A számítógép még mindig a fiatalokat érdekli a legjobban. Fotó: Tésik Attila
Négy évvel ezelőtt négy számítógéppel, két nyomtatóval, egy fénymásoló- és egy faxgéppel nyílt meg a székkutasi teleház. A számos sikeres pályázatnak köszönhetően ma már megduplázódott a számítógép-állomány, illetve kétfajta internet-hozzáférést, fotóminőségű képnyomtatást és agrárkamarai tanácsadást is igénybe vehetnek a látogatók.

– Regisztrált munkanélküliként szeptemberben a munkaügyi központon keresztül kaptam állást a teleházban. Mivel másfél évig programtervező matematikus hallgató voltam az egyetemen, így leginkább az a dolgom, hogy segítsek annak, aki megakad – árulta el a 20 esztendős Opauszki István.

Horváth Pálné ugyan nem ért a számítógéphez, de hat unokája igen. Az idős asszony gyakran felkeresi a teleházat. Legtöbbször a hivatalos ügyeihez szükséges papírokat fénymásoltatja le.

A kultúrház egyik helyiségében működő irodában meghívókat, emléklapokat és okleveleket is készítenek. A Gregus Máté Kertbarát Kör tagjai szombaton vacsorával egybekötött évzárót tartanak, így az elnök, Mihály Ferenc itt rendelte meg az erre szóló meghívókat.

A 23 éves Héjjas László többnyire internetezni jár be. Ilyenkor megnézi az e-mailjeit, de negyedóránál többet nem ül a gép előtt. Néha dokumentumot is nyomtat, valamint fénymásol is. Ha van egy kis ideje, akkor az interneten egy-két ultipartit is „lenyom".
– Diszkó helyett éjszakai játékot is szervezünk a fiataloknak. Ez bizalmi alapon működik, vagyis a társaság egyik tagjára bízzuk a ház kulcsait, s ő felel a rendért. Mi itt sem vagyunk, de mindig szólok a körzeti megbízottnak, hogy tudjon a programról. Volt olyan, hogy a délelőtt kilencórás nyitáskor még játszottak a srácok – mesélte Gorcsa Jánosné, a teleház vezetője.

Az intézményt a Székkutasért Egyesület működteti. Az önkormányzat a munkabért és a telefonhasználat díját finanszírozza. A ház bevételei igen szerények – például egy órás géphasználat mindössze 120 forintba kerül –, így a fenntartáshoz és eszközmodernizáláshoz leginkább sikeres pályázatokra van szükség. Most egy új fénymásoló kellene, mert a mostani már többéves, és mindig begyűri a papírt.

Az internetezés, hivatalos papírok készítése, nyomtatás, szöveg- és képszerkesztés mellett a teleház találkahelyként is működik. A helyi fiatalok – főleg telente – itt gyülekeznek délutánonként. Az egyik sarokban egy társalgót is berendeztek, ahol beszélgethetnek és elüthetik az időt a különféle társasjátékokkal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálának 30. évfordulóján emlékeztek az íróra Vásárhelyen

Fiatalon költőnek indult, majd az elszenvedett kudarcok hatására vált íróvá a huszadik század egyik… Tovább olvasom