Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Éjszakai őrjárat vásárhelyi hajléktalanokért

Hódmezővásárhely - Négy hajléktalan biztosan az utcán tölti az éjszakákat Vásárhelyen – ők azok, akiket a szociális munkások és rendőrök esténként felkeresnek. Forró teát visznek nekik, és megpróbálják rávenni őket, hogy menjenek be a szállóra – sikertelenül.
Kedd este nyolc órakor a hőmérő mínusz 5 Celsius-fokot mutatott. A vásárhelyi Csomorkányi úti hajléktalanszállónál gyülekezett az a kis csapat – egy szociális munkás, egy közterület-felügyelő és két rendőr – , amely azért járta körbe a várost, hogy hajléktalanokat keressen fel, akik ilyenkor is az utcán alszanak. Mi is elkísértük őket.

– Ismert helyszíneket, például a malom és a Zrínyi utcai kőfal környékét vagy a Klauzál utca végét, illetve a Vöröskereszt utcai volt üzemi területet nézzük meg, mert itt éjszakáznak a hajléktalanok. Meleg teát és kenyeret viszünk nekik, s megpróbáljuk őket rávenni, jöjjenek be a szállóra, de ez eddig nem sikerült – tudtuk meg a 25 éves Szentirmai Dávid szociális munkástól.

Első utunk a Klauzál utca végéhez vezetett, ahol egy kiszuperált lakókocsi áll. Dávid zseblámpával bevilágított az ablakon, s közben hangosan szólongatta lakóját, de nem jött válasz. Ezt követően a rendőrautó a Vöröskereszt utcában fékezett. Egy volt üzemi területre mentünk be a félig felfeszített kapu alatt. Az egykori portásfülkében, amelynek valamennyi nyílászáróját leszerelték, koszos plédeken egy középkorú férfi feküdt. A teát elfogadta, de a nevét, életkorát még a szociális munkásnak sem árulta el, s arról végképp hallani sem akart, hogy bemenjen a szállóra.

Vásárhelyi hajléktalanok - GALÉRIA

Újvárosra indultunk, pontosabban a Kiserdő sornál lévő, kiskertek előtt futó vasúti töltéshez. Nem messze az átjárótól egy régi csatornaszerű mélyedéshez igyekeztünk a töltésoldalban. A 48 éves Péter rendezkedett itt be. Két öreg heverőt, s rengeteg felhalmozott lomot láttunk. A „házigazda" az egyik ágyon feküdt, a másik heverő most üres volt, de elmondása szerint néha akad lakótársa is.

– Több mint tíz éve vagyok az utcán. Nem fázom, jó itt. A hajléktalanszállót nem bírom, ezért nem megyek be. Köszi a teát, de egy jóféle, fűszeres forralt bornak jobban örültem volna – tréfálkozott az állig pokrócokba csavart férfi.

Az utolsó ismert szálláshelyet a Zrínyi utcai árvízvédelmi töltés oldalában építették fel. Nem messze a Kodály Zoltán utca aszfaltos részétől, de már kint egy bokros területen egy kis kalyiba bújt meg a kőfalnál. Lakója, az 58 éves Gojszi becenevű férfi lécekből, hulladékokból és fóliából húzta fel.

Gojszi a második telét tölti a Zrínyi utcai árvízvédelmi kőfal tövében Fotó: Tésik Attila
Gojszi a második telét tölti a Zrínyi utcai árvízvédelmi kőfal tövében
Fotó: Tésik Attila

– Két paplan alatt alszom, meg a borocska is melegít, így jöhetnek a mínuszok. Hogy szálló? Isten mentsen tőle, korábban már megloptak ott, így maradok. Azt azért elintézhetnék, hogy 26 évnyi munkaviszony után megkapjam a nyugdíjamat – mondta búcsúzóul a szociális munkásnak.

Rendőrök hozták be a szállóra

Némedi Imre néhány napja még a Szabadság téri piac egyik kútja mellett töltötte az éjszakákat. Az 52 éves, Budapestről Vásárhelyre került férfit egy korábbi őrjárat során hozták be a szállóra, nehogy megfagyjon. Ugyanis egyetlen kabátban aludt a kútnál. Saját bevallása szerint van munkája: alkalmanként szenet és fát hord, illetve a földeken dolgozik. – Ahogy enyhül az idő, megyek vissza az utcára, mert ott jobb nekem – árulta el.

Olvasóink írták

  • 2. SomeBody 2009. január 16. 19:37
    „... és még hány hajléktalan lesz ezek után Magyarországon! Egyre több. Lassan elkezdhetnénk tőlük tanulni, hogyan lehet élni így illetve túlélni a hajlék nélküli mindennapjainkat...”
  • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. január 16. 13:37
    „Szerintem a fő oka hogy nem mennek be a szállóra az hogy alkoholizálnak és nem az hogy meglopják őket. Hiszen nincs is mit ellopni tőllük. Mert az köztudott hogy ittasállapotban nem mehetnek be a szállóra. Így hát inkább isznak és veszélyeztetik az életüket. Pedig az ital nem óld meg semmit csak azt a kis pénzüket is italra kőltik. Én nem tudom azt az érvelésüket elfogadni hogy azért isznak mert hajléktalanok és így könnyebben eltudják viselni a helyzetüket. Mert ez nem igaz! Ismerek olyan hajléktalant is aki egyáltalán nem iszik van munkálya csak a szállóra aludni jár be. Magyarán neki az az átmeneti otthona. De hát ők érzik én nem akarok és nem is áll a jogomban ítélkezni felettük. De azért ők is tehetnének valamit a saját érdekükben hogy emberségesebben élhessenek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török nem ad el, csak vásárol

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi régiségkereskedő, Török Imre nyolcesztendős korától, vagyis hatvan éve gyűjt hangszereket, képeket, pénzt, pipákat, konyhai eszközöket. Tovább olvasom