Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Eladták a céget, de Vásárhelyen lesz erőmű

Hódmezővásárhely - Nem változtatott tervein a Central EU Biofuels Hungary Kft., és jövőre megépíti présüzemét, majd erőművét Vásárhelyen. Mindez azért fontos, mert az ausztrál Agri Energy Group eladta magyar leányvállalatát, amelyet hazai vezetésű nemzetközi befektetőcsoport vásárolt meg.
Eladta európai érdekeltségeit az ausztrál Agri Energy Limited, benne a vásárhelyi ipari parkban olajosmag présüzemet építeni szándékozó Central EU Biofuels Hungary Kft.-vel. Az ausztrál cég azért lépett ki az európai piacról, mert alaposan megdrágult az olajosmagvak, köztük a napraforgó ára. Márpedig a tervezett vásárhelyi présüzem elsősorban napraforgót és repcét használna fel. A cég tulajdonosa egy nemzetközi befektetési csoport magyar vezetővel. A tulajdonosváltozás nem befolyásolja a Vásárhelyet érintő terveket. A CEBH Kft. tavaly januárban írta alá azt a megállapodást a vásárhelyi önkormányzattal, amely szerint 32 milliárd forint értékben épít olajosmag-présüzemet, biomassza erőművet, illetve a leendő piaci helyzet figyelembevételével esetleg biodízel finomítót a vásárhelyi ipari park 10,6 hektárján. A területet már megkapták e célra a várostól. Az önkormányzat két nyertes pályázatnak köszönhetően állja saját kötelezettségét, azaz megépíti a 47-es utat az ipari parkkal összekötő nagyteherbírású közutat, illetve az Új Magyarország Fejlesztési Programtól elnyert 250 millió forint felhasználásával iparvágányt létesít a Vásárhely-Makó közti szárnyvonal és az ipari park között.

Az ipari park présüzemre kijelölt helye Fotó: Tésik Attila
Az ipari park présüzemre kijelölt helye
Fotó: Tésik Attila

– Nem változtak a tervek, amelyek szerint 2010-re elkészül az évi ötszázezer tonna napraforgót és repcét feldolgozó présüzem, egy évvel később pedig a 49,9 MW bemenő hőteljesítményű, a kipréselt maghéjból 10,8 MW zöldenergiát előállító erőmű. Az építkezéshez szükséges engedélyek 95 százalékát már megkaptuk – erősítette meg értesülésünket Czugler Petra, a CEBH Kft. sajtószóvivője. Hozzátette: a vásárhelyi kipréselt növényolajat az eredeti terveknek megfelelően a nyugat-európai piacra, elsősorban Ausztriába szállítják további feldolgozásra.

Az üzem megépülése a város kétszáz kilométeres körzetében a termelőkkel együtt közel háromezer munkahelyet jelent majd – a gyárban körülbelül száz ember kap majd munkát.

Olvasóink írták

 • 10. gyarmati nő 2008. október 03. 23:12
  „Az igazság veszélyes dolog. És nem létezik.”
 • 9. skorpio21 2008. október 03. 20:40
  „Úgy,ahogy mondod!”
 • 8. vicc 2008. október 03. 20:22
  „Azért jó , hogy a szeméttelepen lessssz az ipari park , mert a régi ipari park ( Hódgép külső kötöttárugyár stb.) telepek vasúttal és minden egyéb infrastruktúrával rendelkeznek tehát nem kellene kiépíteni. Sajnos magyar gerinctelen politikusaink ezt a szekeret nem tolják , mert onnan pályázati ellopható "lobbiapró" nem kapható”
 • 7. fghjk 2008. október 02. 18:46
  „Igazságokat kerestek keressétek itt http://api01.extra.hu/”
 • 6. skorpio21 2008. október 01. 13:51
  „Nekem sem az a problémám,hogy megépül (habár vannak fenntartásaim ezzel kapcsolatban),de legalább reális számokat hoznának nyílvánosságra.
  Nagyon sok ,főleg az önkormányzatot érintő témában megjelenő írásoknál nem stimmelnek a számok!
  Vagy rosszul írja az újság,vagy eleve valaki ferdít.(Lásd legutóbb az iskolabusszal kapcsolatban:megjelent egy cikk/nem bizti,hogy a DM-ben olvastam/,amiben leírják,hogy a költsége 81 millió ft. círka.Utána olvasok olyat,hogy 60 milla körüli az összeg.Az idén a volán nyeri a pályázatot 32 milliós költséggel,amin az önkormányzat spórol 20 millió ft.-ot!? Most akkor ki nem tud számolni?Vagy ki ferdíti el a valós számokat?)
  Ennyi a gond ezzel a beruházással is,nem lehet tudni,hogy valójában mennyibe fogy kerülni,mekkora nyereséget hoz és mikor,ill.hány embernek fog munkahelyet biztosítani!
  De lehet,hogy én vagyok túl pesszimista.....?”
 • 5. efje 2008. október 01. 13:36
  „A un. bio-dizel atmeneti allapot a fustolo, dragulo gazolaj meg az eddig csak ujsagban latott 75000 font-ba kerulo Tesla markaju elektromos auto kozott, mely egyebkent Lotus alapokon epul. (10 ev mulva neked is lehet). Szoval a bio-dizel nem a jovo uzemanyaga, esetleg csa a kozeljovoe. Az ausztralok is olvasnak ujsagot. Gondolom ok is lattak az elektromos kocsi tervet. (LItium-ion aksi, 600km egy toltessel, 0-100-ra 3.8mp, csak hat az ara...) Nem beszelve a vizzel hajthatorol. Azt ha osszerakjak a japanok...”
 • 4. orbit 2008. október 01. 13:28
  „skorpio21!
  Teljesen igazad van!Csak pár hónappal ezelőtt én is ezt kifogásoltam egy hozzászólásomban és azt kaptam a fejemre, hogy nem tudok neki örülni! Dehogynem! De nem kéne az embereket hülyíteni hazugságokkal, önös érdekből! És minden napra jut egy! Ne frankózza magát a város vezetése félrevezetve a lakosságot! Sajnos sokan be is dőlnek ennek,"amint a mellékelt ábra mutatja"”
 • 3. ÍRÁSTUDATLAN-TDI. 2008. október 01. 13:25
  „Hát ha lenne belőlle valami.Bár én nekem sincs hozzá nagy bozodalmam.Mondom hát ha.Azért az is nagy haladás lenne ha már legalább 100.-embernek lenne munkahelye.Mondjuk ehhez sincsen sok köze városunk szemefényének.”
 • 2. skorpio21 2008. október 01. 11:25
  „"Az üzem megépülése a város kétszáz kilométeres körzetében a termelőkkel együtt közel háromezer munkahelyet jelent majd - a gyárban körülbelül száz ember kap majd munkát."

  Ez nagyon jól hangzik!!! Viszont szerény véleményem szerint ebben "közel 3000 munkahelybe beleszámít a mobil wc. - szállító teherautósofőr is.
  Másrészt aki oda fog repcét illetve napraforgót termelni az most is dolgozik a mezőgazdaságban (lehet,hogy éppen napraforgót arat),tehát ez sem új munkahely!
  Egy modern feldolgozónak pedig alig van szüksége "élő" munkaerőre,tehát kicsi az esély rá,hogy 100 embert fog foglalkoztatni!
  Porhintés az egész!”
 • 1. orbit 2008. október 01. 11:03
  „Várjuk ki a végét...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilosban parkolók szűkítik a 47-est Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Fittyet hánynak az autósok a vásárhelyi Tóalj utcán, a benzinkúttal szemközti… Tovább olvasom