Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Elavultak a vásárhelyi játszóterek

Vásárhelyen 86 játszótér van, ezek közül csupán 10 felel meg az uniós szabványoknak. A felújítás rengeteg pénzbe kerül. A Tiszta Szívvel Egyesület célja most a népkerti játszótér modernizálása, a beruházásra a becslések szerint eddig 5,5-6 millió forint gyűlt össze.
Tavasszal a régi, életveszélyes mászókák, hinták helyett már újak várják a gyermekeket a Népkertben Fotó: Tésik Attila
Szinte alig van olyan gyermek, aki ne szeretne hintázni, csúszdázni vagy mászókázni. Vásárhelyen ezt összesen nyolcvanhat játszótéren tehetik meg a legkisebbek. Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint tavaly mintegy 15 millió forintot költöttek a játszóterekre. Ebből a fenntartás – homokcsere, javítás, karbantartás – 12 milliót emésztett fel. A fennmaradó összegből pedig lakossági kérésre a Szabadság téri játszóteret áttelepítették a Kertvárosba.

A játszóterek túlnyomó többségére ráférne a modernizálás, az uniós elvárásoknak ugyanis csak 10 felel meg. A Kistópart, a Mester és a Csalogány utcaiban például már fajátékok váltották fel a fémmászókát. A parkok nagy többségében azonban 15-20 éves, vagy annál idősebb fémszerkezetek vannak, amelyek fölött már eljárt az idő. Több játék annyira elrozsdásodott, hogy balesetveszélyes.

A Tisza Szívvel Egyesület tavaly óta különféle rendezvényeken gyűjt pénzt arra, hogy a Népkertben lévő elöregedett játszóteret egy modern válthassa fel. A múlt hét végén a Fekete Sasban tartottak egy jótékonysági koncertet, amelyen a városhoz kötődő zenészek, énekesek léptek fel.

– Pontos összeget még nem tudok mondani, mert a könyvelőnk most nézi át a számlákat, de az előzetes becslések szerint 1,2-1,3 millió forint a bevételünk – nyilatkozta az egyesület kuratóriumának elnöke, Lázárné Megyeri Zita.

A népkerti lesz a város legmodernebb játszótere. Speciális játékokat szereznek be, melyeket több korosztály, illetve mozgáskorlátozott gyermekek is használhatnak. Vásárhelyen ilyen játszótér még nincs.

– A mostaniból, valamint a korábbi koncertekből és a karácsonyi vásárból 5,5-6 millió forint gyűlt össze. Ekkora összeggel már érdemes elkezdeni a munkát. Most csak néhány játékot szerzünk be, de folyamatosan bővítjük majd az állományt – folytatta Megyeri Zita.

A napokban az egyesület olyan cégekkel kezd tárgyalásokat, amelyek kültéri játékokat gyártanak, forgalmaznak, illetve fel is szerelnek. Ha valamelyikkel sikerül megállapodni, akkor akár a szerződés kötés után egy hónappal már fel is avathatják az új népkerti játszóteret, amely a lebontott régi helyén épül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentenék a szeméthegyeket

Évente közel 25 ezer tonna hulladék kerül a vásárhelyi szeméttelepre, ebből 10 ezer tonna keletkezik… Tovább olvasom