Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Elbúcsúzott Székkutastól Tóth Imre lelkész

Székkutas - Majd’ 23 év székkutasi szolgálat után Egerben folytatja a munkát Tóth Imre református lelkész. Vasárnap istentisztelet keretében búcsúzott a falu gyülekezetétől.
Tóth Imre 1990. júliusában kezdte meg szolgálatát Székkutason, ahová meghívásra érkezett pedagógus feleségével. Semmit sem tudott a faluról, mégis boldogan jött. Sok év után most elhagyja a falut.

A sarkadi származású Tóth Imre nagyapja a Sarkad-Újteleki Református Egyház templomépítő gondnoka volt. Dr. Benke Imre lelkipásztornak köszönheti hivatását.
A sarkadi származású Tóth Imre nagyapja a Sarkad-Újteleki Református Egyház templomépítő gondnoka volt. Dr. Benke Imre lelkipásztornak köszönheti hivatását.

- Sajnálatos tény, hogy ha egy lelkész hosszú időt tölt el egy helyen, akkor eltemeti a gyülekezetét. Itt is ez történt. Nincs utánpótlás, a fiatalok, akikkel foglalkoztunk, elmennek a faluból. Pedig közös erővel gyülekezeti házat is építettünk. Másfelől pedig úgy tudtunk a faluban létezni, hogy a feleségem itt kapott állást a helyi iskolában. Ő tartotta el a családot. Miután nem tartottak rá tovább igényt, így kimondatlanul is azt fogalmazta meg a falu vezetősége, hogy nincs ránk szükség. Ilyen döntést egy lelkipásztor életében még a szocializmusban sem mertek meghozni Székkutason. Tragikusnak látom a tőzsgyökeres, helybéli tanárok elbocsátását, akiket máshol, távol a falutól, jó szakemberek lévén, kitárt karokkal vártak - mondja a költözés okairól Tóth Imre, aki a nyugdíjba vonuló Kádár Zsolt esperest váltja fel az egri, több mint ezerfős református gyülekezetben. Vasárnap délután istentisztelet és szeretetvendégség keretében búcsúzott a gyülekezet tagjaitól.

- A székkutasiak megértik döntésünk okát. Többen kifejezték, hogy örülnek, hogy egy olyan helyre kerülünk, ahol biztosítva lesz a jövő. Ez pedig a nagy-nagy szeretetüknek a jele. Jó lenne, ha mindenki megértené, hogy ez nem pusztán emberi döntés. Mi valóban elszántuk magunkat a menetelre, de ez még kevés. Hitünk szerint Isten rendelte az idekerülésünket és az Egerbe való távozásunkat ugyancsak. Soha el nem múló érték marad az életünkben az itt töltött idő. Gyermekeink itt születtek, itt nőttek fel a gyülekezet szeretetében. Sok kedves asszonytestvérre úgy tekintenek, mint nagymamájukra. Segítségüket, szeretetüket élveztük szüleink távollétében.
A lelkész a több ezerre tehető, Székkutason elmondott és írásban meglévő prédikációs anyag rendezését és kiadását és a gyülekezet történetét megírását tervezi. Ebben helyet kap majd az a meleg fogadtatás is, melyben érkezésükkor részük volt.

- A férfiak többen is eljöttek értünk Békésre, hogy segítsenek a költözködésben. Az asszonyok frissen sült pogácsával fogadtak bennünket. A parókia, a templom és a gyülekezeti terem is áldott szent helyek. Itt élni kiváltság volt. A legnehezebb feladat búcsút venni azoktól, akik szinte a családunkat jelentették. Ebben a helyzetben az adhat erőt, hogy Egerben már nagy szeretettel várnak ránk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes védőoltás

Székkutas önkormányzata a bárányhimlő elleni védőoltás mellett a 7. osztályos leány tanulók HPV elleni védőoltását is ingyen biztosítja. Tovább olvasom