Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Éledőben a használt autók piaca Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Október közepe óta visszaesett a használt autók forgalma Vásárhelyen. A kereskedésekbe csak mostanában tértek vissza a vevők, akik elsősorban az olcsó, 1-1,5 millió forint körüli kocsikat keresik, s készpénzzel fizetnek.
Lézengenek a vásárlók a vásárhelyi használtautó-kereskedésekben, számuk el sem éri az október közepe előttit. Nézelődők akadnak, s az is érződik, sokan karácsony előtt akarnak kocsit cserélni. Többen azért vesznek használt autót, mert már az egy-két éves is jóval olcsóbb, mint a szalonban kapható új kocsi. A Bázis Autókereskedést az ország más részeiből is felkeresik, legutóbb Tatabányáról érkezett vásárló. Péntek délután egy potenciális vevővel találkoztunk, a vásárhelyi Belopotóczky Mihály egy 1.9-es dízel Audit nézegetett.

– Készpénzzel szeretnék fizetni, már ha meg tudunk egyezni az árban – mondta a vásárhelyi férfi. Hozzátette: a gazdasági válság miatt tart a bankhiteltől.

Belopotóczky Mihály Audi-mustrán. Nem gondolt hitelfelvételre. Fotó: Tésik Attila
Belopotóczky Mihály Audi-mustrán. Nem gondolt hitelfelvételre.
Fotó: Tésik Attila

Gémes Józseftől, a Bázis eladójától megtudtuk: a vevők már nyár elején kezdtek elmaradozni, számuk a hitelválság október közepi kirobbanása után drasztikusan csökkent. A piac mostanában indult csak be újra. Ma leginkább az 1-1,5 millió forintba kerülő kocsikat keresik a vásárlók. Náluk most az 1996–97-es évjáratú Opel Astra a sláger. Hasonló tapasztalatokat szereztünk a Weltautónál. Vevővel vagy nézelődővel itt nem futottunk össze, de Juhász Gergely értékesítőtől megtudtuk, hogy náluk is a legfeljebb 1,5 millióba kerülő kocsikat keresik. Míg a válság előtt az emberek szívesen vásároltak hitelre, addig most a vételárat azonnal leszurkolják. A Weltautó forgalma is mostanában élénkült meg.

Éledőben a piac

Harminc százalékkal esett vissza a használt autók értékesítése a hitelválság miatt október közepe után – tudtuk meg Bakó Zoltántól, a Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének titkárától. Mint mondta: azóta éledőben van a piac, köszönhetően annak, hogy jó két hete stabilizálódott a forint árfolyama, s beálltak a hitelkamatok is. Véleménye szerint az is élénkíti a keresletet, hogy az év végi ünnepek előtt jobban vásárolnak az emberek.

Olvasóink írták

  • 2. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 09. 10:22
    „VADLAB. Van igzságod de nem sok mindenkinek tellik új autóra. Egyépként vannak ám jóállapotban lévő használt autók is. A bátyámé is 15.-éves és ő is már használtan vette és semmi komoly baja nem vólt még idáig. De az biztos hogy egy új autó az verhetetlen de hát azzal kell főznünk ami van.”
  • 1. vadlab 2008. december 08. 20:12
    „Az OPEL, SKODA szalonban meg 40-50%-al olcsóbbak a vadi új kocsik.
    Szerintem használtat most nagyon nem érdemes venni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz százalékkal lesz drágább az ebéd Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen januártól 10 százalékkal nő a személyes gondoskodást nyújtó… Tovább olvasom