Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Elégedettek a tanyaközpont lakói

Elégedettek a barattyosiak azokkal a fejlesztésekkel, amelyeket Vásárhely végzett azóta, hogy a tanyaközpont 2005 októberében elvált Mártélytól, s a városhoz csatlakozott. Az itt élőknek van vizük, kiépült a közvilágítás, s immár az útjuk is jól járható.
Török Pálné konyhájában jó víz folyik a csapból. Fotó: Tésik Attila
Jelentősen megváltoztak az életkörülmények Barattyoson azóta, hogy a csak néhány házból álló tanyaközpont lakói 2005 októberében népszavazáson döntötték el, hogy elválnak Mártélytól, s csatlakoznak Hódmezővásárhelyhez. A mintegy negyven barattyosi bízott abban, hogy döntésük eredményeképp fejlődni fog lakóhelyük. Legfőképp attól szenvedtek, hogy éveken át csak rapszodikusan kaptak vezetékes vizet az egykori tehenészet már magántulajdonban lévő kútjából. Az ugyanis elhomokosodott, s a víz kellett a tehenészet helyén működő libatelepnek.

A barattyosiak azt is sérelmezték, hogy nehéz bejutni a 45-ös főútról csapadékos időben, hiszen a házak közé csak földút vezetett.
A vásárhelyi önkormányzat és Lázár János polgármester a népszavazás előtt azt ígérte, javítanak az életkörülményeken. Az eltelt több mint egy esztendő alatt minden ígéret valóra vált, sőt a barattyosiak szerint több is teljesült, mint amit ígértek. Így a vízellátás, a közlekedés megoldódott, sőt már közvilágítás is van.

Barattyoson minden házhoz új kutat fúrtak, kiépült a közvilágítás, járhatóak lettek az utak. Fotó: Tésik Attila
Ma már nem probléma a főzés Barattyoson. Régebben előfordult, hogy a leves elkészítéshez még volt víz, ám a második fogáshoz már elő kellett venni az ásványvizes palackokat. Fehér Mihályné boldogan mutatta, hogy az udvari kútból bármikor vizet tud venni, s a komfort Török Pálnénak is azt jelenti: elegendő csak megcsavarni a konyhai csapot, ha vizet akar engedni. Mindketten elégedettek azzal, ami az érdekükben eddig történt.

– Nagyon sokat haladtunk előre, jó döntésnek bizonyult, hogy a népszavazáson Vásárhely mellett tettük le a voksunkat – összegezte Török Lászlóné. Az asszony hozzátette: a város mindenkinél 80-90 méter mély, hidroforral működő kutat fúratott, így akkor engedik meg a csapokat a lakásban, amikor akarják. Ráadásul élvezhetik az angolvécé és a gépi mosás előnyeit is.
– Nagyon köszönjük Lázár János és a város segítségét! – hálálkodott Törökné.

A tanyaközpontban élők számára nem csupán a biztonságos ivóvízellátás jelent megnyugtató újdonságot. A Barattyoson élők biztonságát szolgálja a már kiépített közvilágítás is. Így immár nem kell zseblámpával a kézben botorkálniuk, ha a buszmegállóból sötétedés után gyalogolnak haza. Ráadásul már az útjuk sem sáros. A barattyosi „sztrádát" ugyanis városi útépítések idején keletkezett törmelékkel tették jól járhatóvá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekülhet a Zrínyi utcai tagóvoda

Megmenekülhet a bezárástól a vásárhelyi Zrínyi utcai tagóvoda. A három csoporttal működő intézmény a… Tovább olvasom