Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Élelmiszercsomagot kapnak hétvégenként a rászorulók

Hódmezővásárhely - 132 rászoruló család kap hétvégenként 1000–1500 forint értékű élelmiszercsomagot Vásárhelyen húsz helyi vállalkozás, civilszervezet és alapítvány összefogásának köszönhetően.
– Több gyereken is észrevesszük hétfőn, hogy a hétvégén nem megfelelően táplálkozott, láthatóan éhesen érkezik reggel az iskolába, ezért nagyon nagy segítség ez az élelmiszercsomag – közölte tapasztalatát Olasz Bálintné, a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola egyik ételkiadója. Az intézmény igazgatója, Tóthné Kecskeméti Katalin elmondta: náluk 25-en részesülnek ebben az új juttatásban.

Mészáros Antal, a CSOMIÉP Kft. ügyvezető igazgatója februárban találta ki, hogy segítsenek a rászoruló családokon. A szervezésben sokat segített a Tiszta Szívvel Alapítvány és a Hódmenza, kiemelt támogatója pedig – a CSOMIÉP-en kívül – a Hódmezővásárhelyi Rotary Club Alapítványa és a Gorzsai Húsüzem. Közel 20 helyi vállalkozás, civilszervezet csatlakozott a kezdeményezéshez. A programban minden iskola részt vesz. Jelenleg olyan családok kaphatnak csomagot, ahol alsó tagozatos gyerek is van.

Lucze Anasztázia 3 kiskorú gyermeket nevel, és elmondta: jól jön a segítség a családjának. Ezzel egyetértett Palóczné Bugyi Ibolya is, akinek a kislánya, a 8 éves Szabina elárulta: múlt héten, amikor először kaptak csomagot, sok finomságot talált benne, egyik kedvence a lekvár.

A három kiskorú gyermeket nevelő Lucze Anasztázia (jobbról) családjának jól jött a segítség. Fotó: DM/DV
A három kiskorú gyermeket nevelő Lucze Anasztázia (jobbról) családjának jól jött a segítség.
Fotó: DM/DV

– Óriási segítség – mondta a Varga Tamásban takarítóként dolgozó Bozsogi Csabáné. – Olyan termékek is vannak a csomagban, amit nem vagy csak ritkán tudok megvásárolni, mint a méz és a paradicsom. A múlt héten a párom vitte el a csomagot, mire hazaértem, a két lány már alaposan belakmározott. A hétvégén reggelire és vacsorára is futja a csomagból.

A mintegy 3 kilogramm súlyú, 1000–1500 forint értékű élelmiszercsomagot a tanévben péntekenként vehetik át a szülők az iskolákban. Tegnap a Varga Tamásban kenyér, szalonna, margarin, paradicsom, méz, dzsem és alma került a batyuba. Nyáron havonta tartós élelmiszert tartalmazó pakkot kapnak a rászoruló családok, majd szeptembertől visszatérnek a heti turnusra.

Remélik, hogy ragadós lesz a példa

– Ebben az évben számításaink szerint 10 millió forintot költünk erre a célra – mondta Mészáros Antal ötletgazda –, és szeretnénk, ha a példa ragadós lenne: más városokban is összefognának a gyerekekért, a jövőért a vállalkozások. És az erre szánt pénzt, ahogy mi tesszük, helyi cégeknél, termelőknél költenék el. Elmondta: az önkormányzat hétfőtől péntekig 2000 gyerek étkeztetését támogatja, élelmiszercsomagot jelenleg 132 rászoruló család kap hétvégenként.

Olvasóink írták

 • 15. AN 2010. május 28. 10:29
  „Külföldön tapasztaltam, hogy bizonyos egyházak képviselői (főleg apácák) megtanítják a szegényebb embereket arra, hogyan lehet a ruhákat gondozni, a lakást takarítani, hogy lehet főzni, stb.
  Akin látják a hajlandóságot a változtatásra, azt tovább, nagyobb mértékben támogatják. Pl. ha valaki tisztán tartja a lakását, akkor szereznek neki szebb bútorokat, ellátják ruhákkal, ha valaki megtanul főzni a családjának, azt ellátják ht. gépekkel, stb.
  Ha valaki nem változtat, akkor azt egy idő után nem támogatják tovább, ezzel jelzik, hogy "csak úgy" nem fognak rájuk áldozni.
  Valamit-valamiért.
  Itt is így kellene.”
 • 14. Hmmm... 2010. május 27. 19:05
  „"AN" javaslata nagyon helytallo. Eppen erre gondoltam, amikor azt kerdojeletem meg, a raszorultsag valoban raszorultsag-e? Attol, hogy valaki rongyos, piszkos meg nem biztos, hogy raszorult, inkabb tunya es igenytelen. Az ilyen embereken egyaltalan nem segit az ilyen tamogatas, inkabb pocsekolasnak neveznem.
  Vannak szereny eletu , de torodo es gondos csaladok, akik valoban megerdemelnek, hogy lehetosegeiken javitsanak.”
 • 13. Filctoll 2010. május 27. 18:41
  „Miért tünt el az iskolákból az iskolatej?”
 • 12. AN 2010. május 27. 13:03
  „Nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak az ilyen adakozással kapcsolatban.
  Egyik karácsonykor szerveztünk ilyet, hogy rászoruló családoknak vittünk ki élelmiszer csomagokat, amiben voltak konzervek, liszt, cukor, étolaj, karácsonyi édességek, stb.
  Kimaradt néhány, mert nem mindenki kérte(?!), ezért úgy döntöttünk, hogy ezeket másnap elvisszük olyanoknak, akik már kaptak, de biztos jól jönne még egy.
  Több helyen tapasztaltuk, hogy a konyhaasztalon felbontva, félig elfogyasztva álltak a konzervek, a tej kibontva, de nem rakták hűtőbe, az édességekből már addigra nem is volt.
  Ezt csak azért írom le, mert sokszor nem adakozni kellene, hanem valahogyan ezeknek az embereknek meg kellene tanítani, hogy lehet normális gazdálkodást folytatni.”
 • 11. Hmmm... 2010. május 26. 09:26
  „Remelhetoleg a valoban raszorultak kapjak a tamogatast es nem a latszatot kelto lehutok, ingtyenelok!
  Megfelelo korultekintessel iskolak, kozossegek es ellenorzo szervek /vedonoi halozat, szocizlis gondozok/ szakembereinek velemenyet kellene fkerni es figyelembevenni.”
 • 10. odysseus 2010. május 25. 21:30
  „pillanatnyilag ez egy szép gesztus - csakhogy jól tudjuk, hogy nincs ingyen ebéd! Vásárhelyen az elmúlt húsz évben annyi munkahely szűnt meg, , hogy az elképesztő, inkább valamiképpen munkát kellene az emberek kezébe adni, nem alamizsnát. Már bocs, de a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve...”
 • 9. Nápolyi 2010. május 25. 15:00
  „Dongó neked igazad van.
  Olyan helyen dolgozom ahol látom hogy kik járnak az ingyen ebédért az ingyen élelmiszerért,taxival jönnek,
  meg nagyon drága terepjáróval akkora arannyal a nyakukba, hogy annak a súlyától rokkantak le.
  Aki igazán rászoruló az szégyel kérni és nem is kap semmit.”
 • 8. 140 2010. május 25. 08:59
  „qutyának tök igaza van!
  Ismerek olyan vállalkozót, aki a dolgozóival olyan munkaszerződést próbál aláíratni, hogy a túlórákat és a műszakpótlékokat csak 3 havonta fizeti ki! Az alapbér pedig a minimálbér.
  Na, most ennek az embernek van (csak amiről én tudok) 2 háza Szegeden, több nyaralója, legalább két autója és még svájcban is van vállalkozása.
  De a dolgozóitól sajnálja a normális bért. Pedig most csökkentek a járulék-terhei, abból legalább csöpögtethetett volna valamit az embereknek is.
  Erre mondta volna a nagyanyám, hogy keseredjen meg a szájában a falat, amiért ilyen!”
 • 7. Dongó 2010. május 24. 16:35
  „Nagyon szép dolog, de sajnos beárnyékolja az a tudat, hogy önkormányzati választások lesznek ősszel.
  Kövezzenek meg ezért a véleményért.

  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 6. meinl 2010. május 24. 11:36
  „qutya!
  Nálad a pont.”
 • 5. qutya 2010. május 22. 19:40
  „A vállalkozóknak nem jótékonykodni kell, hanem TISZTESSÉGES BÉRT adni. Akkor nem éheznének az emberek.
  Most még azt is elvárják, hogy kezet csókoljunk nekik, amiért munkát adnak.
  Tökéletesen mindegy, hogy mit dolgozik az ember, mert a minimálbérnél egyik sem fizet többet.”
 • 4. bubuska73 2010. május 22. 14:13
  „3. hozzászólás Minibusz Tökéletesen igazad van!Pedig csak meg kell kóstolni a sok külföldi vackot.Az itthon termelt zöldségek,gyümölcsök...stb. sokkal ízletesebbek!Vissza a cikkhez:ez egy nagyon szép kezdeményezés.Jó látni,hogy ilyen emberek is vannak.Sok sikert kívánok nekik!”
 • 3. Minibusz 2010. május 22. 12:20
  „Mindkét hozászolással egyetértek!

  Annyit tennék még hozzá, hogy nem csak gyerekek, hanem felnőttek is éheznek.
  Egy mezőgazdasági országban, ahol anno még fél európát mi etettük.

  És ez most már lassan túlmutat egyes pártokon!
  Észre kellene már venni, hogy szomáliai paprikát, brazil húst, meg kínai gombát eszünk, miközben itthon a földeken napraforgót és repcét termelünk, malacot/marhát már alig-alig tenyésztünk.
  Ezek után meg a "Hazai (Magyar) termék" címkének mi a valóságtartalma az is kérdéses”
 • 2. 980815 2010. május 22. 12:03
  „Le a kalappal Mészáros Antal és a családja előtt!Sok sikert, jó egészséget kívánok nekik,és azoknak a vállalkozóknak is akik részt vállalnak a szegények támogatásában.Ők az igazi példaképek,nem pedig ezek az idióta celebek.”
 • 1. igazságkereső 2010. május 22. 11:44
  „Akkor, amikor országunkban kb. 25-30 ezer gyermek éhezik, ne beszéljen az ország sikeréről Lendvai Ildikó!Közönséges hazugság amiről beszél nagyképűen a különböző médiákban, csak azt nem tudom és nem értem,hogy miért engedik ezt az országunkat elsősorban tönkretevő nőt a nyilvánosság elé?!Nyilvánvaló,hogy folyamatosan hazudik és nyilván részese is volt az őszödi hazugságbeszéd megírásának!! Hogy lehet még szabad lábon ez a nő??!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

231 millióból újul meg az Ótemplom

Hódmezővásárhely - Teljesen megújul a vásárhelyi Református Ótemplom. A munkálatokra 231 millió… Tovább olvasom