Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Elemgyűjtés huszonegy helyen

Huszonegy vásárhelyi közintézményben helyeztek el szárazelemgyűjtő edényeket. Az a cél, hogy a kimerült energiaforrások többé ne a háztartási hulladékba kerüljenek, így csökkenjen a környezetbe jutó veszélyes hulladékok mennyisége.
A Tornyai János-iskola gyűjtőedénye. Mindenkinek haszna lesz belőle. Fotó: Tésik Attila
A város valamennyi általános és középiskolájában, a Németh László Városi Könyvtárban és a Cseresnyés-kollégiumban is helyeztek el olyan a gyűjtőedényeket, melyekbe ezentúl bárki beledobhatja kimerül elemeit, függetlenül azok típusától, gyártójától és méretétől. Azt senki sem tudja megmondani, hogy a városban mennyi szárazelem fogy évente, ahogy azt sem, vajon mennyi kerül a szemétbe, valószínűleg nem több és nem kevesebb, mint az ország más településein.

Reith Imre, az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. ügyvezető igazgatója szerint ezeket az emberek eddig a háztartási hulladékok közé dobták, így azok kikerültek a lelei úti depóba.

– Vállalkozóktól ilyen jellegű hulladékot nem vettünk át, hiszen a szárazelemek veszélyes hulladéknak számítanak, s ilyen elhelyezésére nincs engedélyünk – mondta. Hozzátette: a háztartási hulladékba dobott elemek azonban biztosan kikerültek a depóra. A telepen összegyűlő csapadékvíz minőségét évente kétszer is mérik, s ezekből az adatokból már kiderült, a lé tartalmaz nehézfémeket – ha elhanyagolható mennyiségben is. Ezek szárazelemekből is kimosódhattak.

A lemerült áramforrások döntő többsége már nem tartalmazza az egészségre különösen veszélyes két anyagot, a higanyt és a kadmiumot. Ezek súlyos mérgezést okozhatnak, illetve rákkeltő hatásúak. A gyártáskor azonban számtalan más veszélyes és/vagy szennyező anyagot is felhasználnak, s ha az elemek korrodálódnak, ezek kikerülhetnek a környezetbe.

A vásárhelyi önkormányzat kérésére a város huszonegy közintézményében helyezett el gyűjtőedényeket az elemek újrahasznosításával foglalkozó RE-BAT Kft. Mint Barna Viktortól, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi referensétől megtudtuk: az intézményvezetők figyelnek arra, milyen gyorsan telnek a gyűjtőedények, melyeket a tervek szerint két-háromhavonta ürítenének ki a RE-BAT szakemberei. Az iskolák között pedig versenyt hirdettek: a visszagyűjtő cég tárgyjutalmakat ajánlott fel azoknak a tanintézményeknek, melyben a legtöbb elemet hordják össze a diákok. A városnak mindez nem került pénzébe, hiszen az önkormányzat csak a szervezésben vett részt. A hivatal elemfogyasztását is figyelik, ami azt jelenti, hogy a városháza földszintjén, a 27-es szobában is elhelyeztek egy gyűjtőt.

A városban mindeddig egyetlen helyen lehetett az elemeket leadni. Korábban a Pennyben volt egy papírdoboz erre a célra, s karácsony óta a Tesco közönségszolgálati pultja előtt is áll ilyen gyűjtőedény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége a vásárhelyi csempe- és burkolóüzemnek

A csempe- és burkolóüzemben már nem is indult újra a termelés Hódmezővásárhelyen, a… Tovább olvasom