Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Elemlámpánál tanulnak a vásárhelyi Tóth gyerekek

Hódmezővásárhely - Élelmiszercsomagot, étkezési utalványt és ingyenebédet kaphat a vásárhelyi önkormányzattól a Tóth család. Megírtuk: közel három hete Tóthék Pálma utcai otthonának egyik szobája kiégett.
A 49 éves vásárhelyi Tóth János egyedül neveli fiait, a 14 éves Dávidot és a 18 éves Jánost. Megírtuk: közel három hete az égve hagyott gyertyától kapott lángra a gyerekszoba, s mintegy 30 ezer forintos kár keletkezett. A család rendkívül szegényes körülmények között él a Pálma utcában: áramuk nincs (tartozás miatt kikapcsolták), és fürdőszobájuk sincs. A fiúk világítás híján még nappali fénynél, az ablak mellett ülve tanulnak, este pedig elemlámpát használnak. Tóth János elmondta: szeretnék a 30 ezer forintos áramtartozásukat törleszteni.

Amikor közvetlenül a tűzeset után Tóthéknál jártunk, füstösek, kormosak voltak a falak. Az apa akkor azt mondta, hogy pénzhiány miatt egy-két hónapba is beletelhet, mire kifestik a lakást. A napokban ismét meglátogattuk Tóth Jánost és fiait, akik a konyhát már kimeszelték. A szobát azonban valószínűleg csak nyáron újítják fel, mert az oltásnál nagyon átnedvesedett a fal, meg kell várni, amíg kiszikkad. Velünk egy időben jártak Tóthéknál a Gyermekjóléti Központ munkatársai, akik megígérték: igyekeznek segíteni a családon.

Félhomály. Tóth János gyertyafény mellett latolgatja családja lehetőségeit. Fotó: Veréb Simon
Félhomály. Tóth János gyertyafény mellett latolgatja családja lehetőségeit.
Fotó: Veréb Simon

Túri Csaba, a Gyermekjóléti Központ vezetője elmondta: a rendszeres látogatás mellett beadványok és segélykérelmek megfogalmazásában segítenek a családnak. Az önkormányzat népjóléti csoportját is megkerestük. Nagyné Tari Ibolya csoportvezető elmondta: ha a Gyermekjóléti Központ munkatársainak közreműködésével eljuttatnak hozzájuk segélykérelmet, igény és szükség szerint élelmiszercsomagot, tűzifát, étkezési utalványt, ingyenes ebédet kaphatnak Tóthék. A polgári segélyszervezetek bevonásával az sem elképzelhetetlen, hogy bútorhoz, ruhaneműhöz juthat a család.

Internetes felajánlás

A tűzesetről beszámoló írásunkhoz a delmagyar.hu-n „Satnya" néven hozzászóló fórumozónk felajánlotta, hogy bútorokkal, háztartási eszközökkel segíti a családot. Ha komolyan gondolta felajánlását, keresse fel Vásárhelyen a Kinizsi utcai szerkesztőségünket, összehozzuk Tóth Jánossal.

Olvasóink írták

 • 17. jagusia 2010. február 22. 12:28
  „Hát igen ! Látszik a lakáson, hogy csak ül és latolgat. Gondolom a takarítás megoldását is mástól várja. Nem bántom, nyilván megvan a maga baja. De látszik, hogy az ülve latolgatás jól megy.
  A másik : ha 18 éves az egyik gyerek akit nevel, az mi műves ? Neveli még egyáltalán ?”
 • 16. niemand 2010. február 21. 13:40
  „Képviselő úrak miért nem nyúlnak ilyenkor a zsebükbe? Onnan is lehetne segíteni! A sok iskolai alapítvány a "gyerekekért", hátrányos helyzetű gyerekekért nem tudna adni valami kézel fogható segítséget? Vagy már e pénz innen is más irányba megy?”
 • 15. zero 2010. február 20. 12:46
  „Kapálás az nem meg .De a kaszálást sokáig tudom nézni.”
 • 14. Én2 2010. február 19. 17:00
  „babuska73 teljes mértékben igazad van, a szegénység nem egyenló a trehánysággal és a lustasággal.”
 • 13. bubuska73 2010. február 19. 12:27
  „12. hozzászólás Én2Ennyi!!Én se csak úgy dobálódzom a fikázással.Tudom jól milyen az amikor a zsíros deszka is kincsnek számít.Csak arra céloztam,hogy azok a gyerekek már nem kisbabák.Ha olyan nevelést kaptak volna,akkor szó nélkül összepakolnának maguk után.”
 • 12. Én2 2010. február 19. 11:20
  „Hát igen igazatok van, én pl. 7 gyerekes családban nöltem fel és édesanyám nevelt bennönket egyedül ,mivel apukám fiatalon meghalt. SENKI nem segített bennönket, mégis volt mit enni ,sok zsíroskenyér , de jó volt. Mindig tisztán jártunk és tiszta körülmények között laktunk. Ez volt ám a nagy család nem a három gyerek.”
 • 11. newdog 2010. február 19. 09:49
  „Én2!

  Kifogásból mindig akad! Néha nem csak ülni kell és várni a sült galambot, hanem mozdulni is kellene. A szegénység nem feltétlenül jár az igénytelenséggel, de ezt már kifejtették páran.

  Szóval van amit nem feltétlenül érdemes magyarázni, ez pl. ilyen.

  "A 49 éves vásárhelyi Tóth János egyedül neveli fiait, a 14 éves Dávidot és a 18 éves Jánost."

  Csak ha magamból indulok ki már 18 évesen munka mellett tanultam s ezáltal hozzá tudtam pakolni a családi költségvetéshez...”
 • 10. jadewka 2010. február 19. 08:39
  „9. Én2:

  Én is egyedül neveltem 2 gyereketés senki nem törődött velem amikor nem tudtam fizetni a számlákat mert nem vagyok elég "szines"...”
 • 9. Én2 2010. február 18. 17:00
  „Ne itélkezz, egyedül neveli a két gyerekét.”
 • 8. bubuska73 2010. február 18. 13:46
  „De nem kénytelenek disznóólat hagyni maguk után!”
 • 7. Én2 2010. február 18. 12:27
  „De lehet, hogy csak egy helyiségben van fűtés, így kénytelenek egy helyen enni, inni, fürődni, tanúlni stb.”
 • 6. bubuska73 2010. február 18. 11:40
  „Sajnálatos dolog ha valakinek alig van valamije és az kigyullad.Ez tényleg rossz.Viszont már megint azt látni a képen,hogy bár szegénységet emlegetnek egy bizonyos fokú trehányság is fellelhető!Legalábbis úgy tűnik,hogy ez a kép a szobáról készült.Nálunk nincs a szobában mosatlan kanál,edény valamint túró rudi maradványra emlékeztető akármi az ágy mellett!Pedig sajnos mi sem dúskálunk.A csóróság még mindig nem azonos a trehánysággal!!!”
 • 5. Norman_Bates 2010. február 18. 08:09
  „Lehet, átsiklottam fölötte, de nem írták mi Tóth úr foglalkozása?
  49 évesen kajak munkaképes, remélem ez a "gyertyafény mellett latolgatja családja lehetőségeit" nem azt jelenti, hogy ül, nézi a gyertyát egésznap?
  A lakástűz is elkerülhető lett volna, tekintettel arra, hogy most is ott figyel az égő gyertya a papírdobozok mellett.
  Flexsnake! mi történt, lejárt a DM-el kötött szerződésed? Vége a cigófényezésnek?...Helyes!”
 • 4. Filctoll 2010. február 17. 17:08
  „Én2 - Eddig is megtehették volna de érzésem szerint nem fognak segiteni. El van foglalva mindenki a választással meg az igérgetéssel.”
 • 3. Én2 2010. február 17. 17:02
  „Jó lenne és elvárható volna, hogy az önkori segítene az ilyen embereken, az adófizetők pénzéből. Netán.”
 • 2. Filctoll 2010. február 17. 17:02
  „Flexi most kivételen nem csak okoskodsz hanem igazat is irsz! Csak tudod az avvel a gond hogynem csak ezt ez egy családot kellene kihúzni a bajból hanem nagyon sokakat hisz nem csak Ők élnek igyen körülmények között.
  Sajnos ez nem látszik el a hivatalig! Én az első cikk után abban reménykedtem hogy felajánl az Önkormányzat Nekik egy lakást valahol hiszen érdekes mód, pont ezen a hírportálon jelent meg hogy az Önkormányzatnak mennyi "felesleges" ingatlana van!
  Bezzeg az ajánlócédulát két kézzel elfogadják mindenféle hangzatos igéretekkel, de senki nem segit !
  Ezt nem csak a narancsosokra értettem, sajnos a többi pártra is igaz!
  Nem dumálni, igérgetni kell, hanem cselekedni! A cselekvés nem jövőre kell, hanem most!”
 • 1. flexsnake 2010. február 17. 15:05
  „Gondolom lázár nem nagyon sietett felkarolni a dolgot.
  Persze ha segíjesről lenne szó már mennének a milliók.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyenruhás amazonok - hölgyek a tűzvonalban

Egyre jobban elnőiesedik a rendőrség és a katonaság, mindkét fegyveres testületnél 20 százalékos a gyengébbik nem aránya – az országban és a megyében egyaránt. Tovább olvasom