Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Elengedték a késedelmi kamatot

Hódmezővásárhely - Szeptember 2-án a megyei közgyűlés 7,3 milliós késedelmi kamat megfizetését várta Hódmezővásárhelytől – október 13-án viszont elengedte az azóta 7,8 millióra szaporodott összeget, és új szerződést köt a várossal a Tourinform-iroda eladásáról.

2006 óta húzódó adásvételi ügylet végére tett pontot szerdán a megyei önkormányzat, amikor képviselőinek többsége úgy határozott, eladja Hódmezővásárhely önkormányzatának a Szőnyi utca 1. szám alatti, 1880-ban épült házat. A régen magtárnak készült, ma Tourinform-irodának helyet adó épületet a város régóta szerette volna megvenni. 2007-ben a két önkormányzat adásvételi szerződést kötött, aztán a város nem tudta átutalni a vételárat – viszont továbbra is igényt tartott az ingatlanra. Mivel a szerződés úgy szólt, hogy késedelem esetén a vevőnek a jegybanki alapkamat kétszeresét ki kell fizetnie, a 93 négyzetméteres műemlék ára elkezdett „emelkedni".

Június végére a már 7,3 milliós késedelmi kamattal együtt 21 milliót kellett volna leszurkolnia a városnak. A megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna szeptember 2-án, az előző ciklus utolsó ülésén terjesztett elő először olyan javaslatot, hogy kössenek új szerződést, a régit szüntessék meg, és a megye engedje el a késedelmi kamatot. A tulajdonosi bizottság elnöke, a szentesi Halmai László (Fidesz) viszont azt mondta, ezt csak akkor szavazza meg, ha az elnök asszony és a képviselők közösen befizetik a 7,3 milliót a megye kasszájába. Szavazáskor 18 igen, 4 nem és 10 tartózkodó voks született. Az elnök asszony javaslatának elfogadásához azonban 21 igen kellett volna. Ez a többség a javaslatok zöménél általában megvolt, de most látszott, a Fideszben nem volt egyedül a véleményével Halmai.

Hódmezővásárhelynek kedvező döntést hozott az új megye. Fotó: Korom András
Hódmezővásárhelynek kedvező döntést hozott az új megye.
Fotó: Korom András

Vajon mi indokolja, hogy ezt az ügyet most ismét napirendre kell tűzni, egy hónappal a döntés után? – kérdezte szerdán, az új megyei közgyűlés ülésén Piri József (MSZP). Kovalcsik Andrea főjegyző úgy indokolt, hogy ez az ügy lóg a levegőben, megoldást kell rá találni. Most 12 igen, 1 nem és 6 tartózkodás mellett Hódmezővásárhely számára méltányos döntés született. Tóth Péter, a Jobbik képviselője szavazott nemmel. – A megyei önkormányzatnak nem lehet az a feladata, hogy egy települési önkormányzat költségvetését kozmetikázza – mondta lapunknak Tóth Péter. – Ezért szavaztam nemmel. Ez elvi kérdés: ugyanígy nem egyeznék bele abba sem, hogy Szeged önkormányzata ne érvényesítse a kötbérigényét, ha egyszer a szerződés szerint az a pénz jár.

A döntés szerint a megye eltekint a 7 millió 805 ezer 787 forintos késedelmi kamat megfizetésétől, megszünteti a régi szerződést, és újat köt, amely szerint a kis házat a város nettó 14 millió 50 ezerért veheti meg. A fizetési határidő november 15.

Olvasóink írták

 • 7. deszkás 2010. október 18. 09:29
  „Bunyós Panni engedett a Jancsinak? Azannya lazanya. Akkó Botkának is engednek majd? Ja ő nem a mi kutyánk kölyke.”
 • 6. Arnika 2010. október 18. 07:31
  „4. Agyalapi 2010.10.17. 13:34
  Hogy megpuhult a megye?!
  Nem ez a kérdés.
  Hanem, miért keménykedett a választások előtt?
  Fidesz<->Fidesz
  De megint Lázár sikere lesz.”
 • 5. zoltanszabo 2010. október 17. 14:17
  „Mit fognak kezdeni evvel a házikóval? Ki tudja?”
 • 4. Agyalapi 2010. október 17. 13:34
  „Qvára meg vagyok lepődve a döntésen. Hogy megpuhult a megye?!”
 • 3. Filctoll 2010. október 16. 19:33
  „Csak 14 milla? Annyiért egy környékbeli, kisebb butikot nem kapna meg.”
 • 2. hecsedli 2010. október 16. 15:43
  „És?”
 • 1. DMagóg 2010. október 16. 12:38
  „A mi kutyánk kölyke, sőt már Ő a falkavezér! Így ment ez eddig is, meg ezután is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élelem a gyerekeknek

A rászoruló diákokat segítő, „Hétvégén is legyen kenyér az asztalon" civil kezdeményezés tapasztalatairól beszéltek tegnap a a jótékonysági akció résztvevői. Tovább olvasom