Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Életet mentett a szűrőprogram

Hódmezővásárhely - Életet is mentett már az a szűrőprogram Vásárhelyen, amellyel a diákok edzettségét, egészségi állapotát nézik. Eddig több mint 3000 szülő és gyerek kapta meg azt az azonosítót, mellyel a fit-test.hu oldalon láthatják például a stadionfutás után mért vérnyomást, pulzust.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Hajrá, Kriszti!" – biztatták tegnap a vásárhelyi stadionban a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola harmadikosai osztálytársukat. A kislány piros arccal huppant le a védőnő elé, hogy megnézzék a pulzusát és a vérnyomását.

A mindennapos testnevelés kapcsán évente kétszer, ősszel és tavasszal az alsósok 1000, a felsősök és a középiskolások 2000 métert futnak. Előtte és utána megmérik a diákok vérnyomását és pulzusát, majd később elemzik az értékeket. Nemcsak futnak a tanulók, medicinlabda-dobással és úgynevezett 10-es ugrással is vizsgálják az edzettségüket. Az elmúlt években több mint 6000 diákon összesen 50 ezer egészségügyi mérést végeztek Vásárhelyen.

– Mintegy 3000 szülő és gyerek már megkapta a saját azonosítókódját, amellyel a fit-test.hu oldalon megnézhetik a mérés eredményeit. Azokhoz, akiknek használható e-mail címük van az iskolában, még az idei tanévben eljut, a többiek ősszel kapják meg – magyarázta Havasi Katalin ifjúsági- és egészségügyi tanácsnok, a program ötletgazdája. Megmutatta a tesztoldalon a mintamérés eredményeit, ami a személyes adatlaphoz hasonló.

– Színes infógrafikák jelzik például, hogy a diák pulzusszáma jó vagy rossz. A magasabb érték teljesen kiszínezett, hasonlóan a vérnyomáshoz – elemezte a látottakat a gyermekorvos. – Az adatok melletti zöld pipa azt jelenti, minden rendben, a sárga felkiáltójel az átlagtól eltérő eredményre, a piros pedig kóros értékre utal. Látható, hogy futás előtt és után közvetlenül, majd 5 és 10 perccel mennyi volt a vérnyomása, pulzusa a diáknak. Legalább három piros felkiáltójel esetén további kivizsgálás vár a gyerekre – jegyezte meg.

Életet mentett a szűrőprogram. Fotó: Török Anita (galéria)

Az iskolai védőnők is látják a tanulók adatlapját, ők is jelzik a szülőknek, ha gond van. Utóbbi esetén 24 órás vérnyomás- és pulzusmérés következik, ha kiderül a magas vérnyomás, akkor kezelés. Ha nem tudni, mi okozza az eltérést, jön a terheléses vizsgálat. Folyamatosan értékelik a szűrések eredményét, korábban 50 gyermeknél találtak valamilyen problémát, köztük akadt érelváltozással járó magas vérnyomás, ami azért súlyos, mert az erek károsodása már nem fordítható vissza. Egy súlyos betegséget is kiszűrtek, a program életet mentett – folytatta Havasi Katalin.

Hozzátette: 1–3 százalék közötti a kamaszkori magas vérnyomás, az ennél fiatalabbak közül minden 100. gyereknél fordulhat elő ez a tünetmentes betegség. Az internetes oldal – a szűrőprogrammal Európában egyedülálló, az önkormányzat, a szegedi egyetem és a Régens Zrt. együttműködésével zajlik – általános információkat is tartalmaz, így például össze lehet hasonlítani a vásárhelyi iskolák „edzettségének" eredményeit. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dodgem az online tehetségkutatón

Egyedüli indulóként a megyében a vásárhelyi alapítású Dodgem zenekar is megméreti magát a B the First – Kié a legjobb sulizenekar? online tehetségkutatón. Tovább olvasom