Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Életképes gazdaságok lettek az uniós pénzből

Hódmezővásárhely - Nincs klasszikus értelemben vett szabadság, szeretni kell az állatokat és bírni a paraszti életet – ezt mondja az a két vásárhelyi gazdálkodó, aki évekkel ezelőtt 10 millió forintos uniós támogatással vágott bele a Fiatal gazda programba. Úgy vélik, a lemondásért kárpótol az, hogy az ember a maga ura lehet.

 Idén is lehet pályázni

A Fiatal gazda programot az idén is kiírják, a pályázatra még várni kell. Szó volt arról, hogy a korábbi 40 ezer eurós összeget megemelik, és elérheti akár az 50 ezres, vagyis a közel 15 millió forintos határt is. Döntés erről később várható.

– A Fiatal gazda pályázaton 2008-ban nyertem 40 ezer euró vissza nem térítendő támogatást, ami akkor megközelítőleg 10 millió forintot jelentett. Állattenyésztésre, az ahhoz szükséges lovak, sertések, köztük tenyészkocák vásárlására, takarmányra, szénára és szalmára fordítottam az összeget – mondta a 33 éves Kucsora Péter, aki a Kéktói Ménes tulajdonosának, Kucsora Istvánnak az idősebb fia. Az első évben bérelt 2 hektár szántót. A 4. év végére a szántó 22, a legelő 10 hektár lett, plusz lovak, 4 tenyészkoca, 1 kan, a szaporulat, összesen 30 hízósertés alkotta az állományát.

– Rögtön az első lezárt évben, 2009-ben ellenőrzést kaptam a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól, de nem találtak semmi problémát. Többen azonban nem tudták beindítani a vállalkozást, vagy hamar tönkrementek. Kár lenne tagadni, sokat jelentett, hogy stabil családi gazdaság szolgáltatta a hátteret. A most indulóknak tanácsként elmondhatom, a tervbe ne kalkuláljanak irreálisan magas, szinte teljesíthetetlen árbevétellel. Az 5 év alatt – ennyi a kifutási ideje a programnak – kiderült, működőképes a vállalkozásom – közölte Péter. Még hozzátette: most is belevágna, de még alaposabban, körültekintőbben, higgadtabban kalkulálna.

Kucsora Péter a gazdaságban. Nem bánta meg, hogy belevágott. A szerző felvétele
Kucsora Péter a gazdaságban. Nem bánta meg, hogy belevágott. A szerző felvétele

Kucsora Péter csak olyanoknak ajánlja ezt az életformát, akik nem idegenkednek a paraszti élettől, sőt elhivatottságot éreznek iránta, szeretik az állatokat, a növényeket, vállalják az ezekkel járó lemondást – klasszikus értelemben vett szabadság nincs. A gondolattal barátja, a 31 éves Ozgyin Balázs is egyetértett – mindketten egyetemet végeztek –, ő növénytermesztésben és állattenyésztésben vágott bele a Fiatal gazda programba, egyéni vállalkozóként. Gazdálkodó családi háttér mögötte is állt, és a kettő egymást kiegészítve működött, működik a mai napig.

– A tevékenységhez 15 hektár szántóföldet vettem, 13-at béreltem, valamint vásároltam öt hízóbikát – kezdte a történetét Ozgyin Balázs. – A családi háttér sokat jelent, nulláról kezdeni, minden eszköz, gép, tapasztalat nélkül rendkívül nehéz. Igaz, vannak munkaigényes, kisebb területet igénylő ágazatok, mint a kertészet, például fóliasátorban. A hátrányokról már beszéltünk, de a kötöttségek mellett az ember a saját maga ura, és minden nap új feladatokat hoz – mondta Ozgyin Balázs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maga alá gyűrte a kamion a személyautót

A baleset következtében a személyautóban utazó 19 éves férfi a helyszínen életét vesztette, további… Tovább olvasom