Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Életműtárlatra készül a hetvenéves Hézső Ferenc

Hódmezővásárhely - Manapság nem vesz ecsetet a kezébe Hézső Ferenc, a hetvenedik születésnapját szombaton ünneplő vásárhelyi festőművész. Ám nem tétlenkedik, hiszen készül az életműtárlatára. Hézső véletlenül lett festő, hiszen eredetileg cukrászmesternek készült, csakhogy túl jól rajzolta meg saját cégtábláját.
Hetvenedik születésnapját ünnepli szombaton Hézső Ferenc, a legidősebb vásárhelyi festőművész. Az alkotó mostanában nem nyúlt az ecsethez, nagyobb dologra készül. Április 6-án az Alföldi Galériában nyílik majd életműtárlata, s ekkorra jelenik meg róla a Kratochwill Mimi által írt monográfia.

– Cukrászmester szerettem volna lenni, s hatodikos koromban meg is rajzoltam a cégtáblámat – mesélt a kezdetekről az alkotó. – Csakhogy azt, miután kiesett a holmim közül, az osztálytársaim nem nekem, hanem a szigoráról híres tanáromnak, Antal Imre édesapjának adták. Ő aztán kihívott a katedrához, felmutatta a cégért, majd kijelentette: belőled, fiam nem cukrász, hanem piktor lesz.

A tarjáni iskola diákját elvitték Füstös Zoltán festőművészhez, s ezzel véglegesen eldőlt a sorsa. Pályája azonban nem volt zökkenőmentes, a Képzőművészeti Főiskolára például nem vették fel elsőre. A következő próbálkozásig előbb díszletfestő lett a helyi színtársulatnál, majd favágással kereste a kenyerét. Végül Almási Gyula festőművész segítségével kapott könnyebb munkát, becsüsként alkalmazták az adóhivatalnál.

Hézső Ferenc gyűjteményes kiállítására készül.
Fotó: Tésik Attila

– Fél évig dolgoztam becsüsként, s nem csak az ötvenes évek végi nyomorúságos paraszti életet, a várost és a tanyavilágot ismertem meg, de az emberek bajait is. Sok helyen ugyanis kutyával és vasvillával fogadtak. Aztán felvettek a Képzőművészeti Főiskolára, ahol két diplomát is szereztem, majd kis híján szentendrei festő lettem. A kis híja az volt, hogy szétszedtük a babaruhát akkori barátnőmmel, s ezért hazajöttem szüleimhez Vásárhelyre – sorolta sorsfordulóit.

Hézső édesapja nyomában

– Festeni már alig festek, nem tudom ugyanis kinek címezzem mondanivalómat, annyira szétforgácsolódott a társadalom. Azon vagyok, hogy egyszer utolérjem édesapámat abban a szellemi frissességben, amely rá jellemző. Ő ugyanis nemrégiben ünnepelte századik születésnapját – mondta Hézső Ferenc.

Itthon előbb Mártélyon, aztán Makón vezetett szakkört. Végül 1963 szeptemberében neki is becsöngettek, óraadó tanárként alkalmazta a vásárhelyi Nádor utcai iskola. 1966-tól már a Bethlen Gábor Gimnáziumban tanított, tíz évvel később pedig a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola oktatója lett.

– Korábban is hívtak Szegedre, de jól éreztem magam a gimnáziumban, s nem mentem. Aztán, mert közben párttag és művészeti titkár is voltam, néhány pályatársam obstrukciót szervezett ellenem. Pedig hiába találtam ki, hogy legyenek pannók a megye házasságkötő termeiben, egyetlen megbízást sem kaptam. S mert mást mertem festeni, mint amit látok, azaz eltértem a realizmustól, kivívtam néhányak ellenszenvét. A megye sok képemet megvette egész addig míg az egyik akkori vezetője szóvá nem tette festményeim stílusát. S mert nem változtattam rajta, öt-hat évig nem vettek tőlem semmit. A tanárképzőn húsz évig dolgoztam, voltam a rajz tanszék vezetője, főigazgató-helyettes.

Olvasóink írták

  • 1. hit 2008. január 30. 21:29
    „Művész Úr !

    Vegyen a kezébe ecsetet! Fessen! szólítsa meg az EMBERT !Az egyszerűeket, az emberségükben igazakat.A fiataloknak ,hogy megtudják különböztetni az igazat a hamistól. Ne akifordult társadalmat nézze ,hanem tanítson meg művészetével látni! Kérem! Önnek ez a küldetése, hiszen oly sok szép van még ,amit ha belegondol megtalálja! Szívből kivánok ehhez jó egészséget ,hitet, amit sosem szabad feladni”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több rendőrt látnak a vásárhelyiek

Hódmezővásárhely - Egy hete gyalogos rendőr járőrözik Vásárhely belvárosában, és ami fő, ezt észre is vették a vásárhelyiek. Tovább olvasom