Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Életre szóló protézis készül

Hódmezővásárhely - Nem kell 10–15 évenként cserélni a beültetett protéziseket, és kevesebbet szenvednek az érintett betegek, ha a vásárhelyi Metrimed új szabadalmát elkezdik gyártani. A forradalmi protézisbevonat kifejlesztésére az akadémia kutatóintézete kérte fel a vásárhelyi vállalkozást.
A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete felkérésére – neves szakintézmények közreműködésével – olyan protézisbevonatot fejleszt a vásárhelyi Metrimed Orvosi Műszergyártó Kft., amelyet a betegek szervezete teljesen elfogad, azaz a testükbe beültetett implantátumokat várhatóan nem kell majd 10–15 évenként újabb műtéttel kicserélni. Ez azért forradalmi újítás, mert kevesebbet szenvednek az érintett betegek.

– A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet keresett meg bennünket azzal, találjunk ki olyan új bevonatot, amely segít abban, hogy a szervezet sajátjának tekintse a beépített protéziseket – vázolta a kutatás irányát Blaskovics Ferenc (71). A Metrimed Kft. ügyvezető igazgatója részleteket nem akart elárulni, mert még csak a szabadalmaztatási eljárás előtti kísérleteket végzik. Annyit elárult, hogy a 3 éves kutatás-fejlesztési program, amelyet egy hattagú konzorcium – köztük az ELTE Kémiai Intézete, s több kutatóbázis, így a Szegedi Tudományegyetem 4 részlege – folytat, biztató eredményeket ígér. A cégvezető úgy vélte, 3 éven belül megkezdődhet a bevonat klinikai alkalmazása.

Kevesebbet szenvednek majd a betegek, ha a vásárhelyi Metrimed új szabadalmát elkezdik gyártani. Fotó: Segesvári Csaba
Kevesebbet szenvednek majd a betegek, ha a vásárhelyi Metrimed
új szabadalmát elkezdik gyártani. Fotó: Segesvári Csaba

A Metrimed legújabb fejlesztése az a térdprotézis, amely úgy mozog, mint az eredeti. A cég elsősorban nagyízületi implantátumokat készít, csípő- és térdízületei, gerincimplantátumai külföldön is keresettek.

– A legújabb fejlesztéseink közé tartozik a gerinc-, illetve a mobil nyaki implantátum – mondta Blaskovics Ferenc.

– Ezek segítségével szinte teljesen és fájdalommentesen visszaáll az ízületek mozgástartománya.

Díjazott cég és cégvezető

Az 1986 óta működő, ma 38 dolgozónak kenyeret adó cég innovatív tevékenységét már innovációs Presztízs Díjjal, a Magyar Termék Nagydíjjal, Formatervezési díjjal is elismerték, a cégvezető pedig nemrégiben Gábor Dénes-díjat kapott.

Olvasóink írták

 • 16. Fasy 2010. január 22. 09:01
  „Talán azért, mert nem mindenki ilyen aktív 71 éves korában...”
 • 15. jagusia 2010. január 21. 08:55
  „Ehhez miért fontos, hogy hány éves a cégvezető ?????????”
 • 14. eva45 2010. január 20. 09:50
  „Zugbrugiel
  Köszönöm a tanácsot de nem mindig vagyok ennyire pesszimista csak néha rám jön. Már párszor újra kellett tanulnom járni nyilván ez is oka a félelmeimnek. Egyelőre tornával próbálom szinten tartani magamat.
  Szerencsére nincs súlyfeleslegem ez is sokat számít.
  Minden jót kívánok!”
 • 13. Zugbrugiel 2010. január 19. 20:15
  „Kedves eva45 2010.01.19. 15:20
  Igen, nem mindegy, milyen a csont, de egy ilyen műtét előtt azért kivizsgálják a beteget és megállapítják, hogy milyen megoldásra alkalmas, hogy minél hosszabb távon megoldást jelentsen a betegségére.
  A csípőprotézis műtét nem kötelező, indikációját az ortopéd sebész határozza meg (súlyos mozgáskorlátozottság, fájdalom, stb.) és ha a műtéttől az életminőség jelentős javulása várható, érdemes alávetnie magát. Esetleg annak érdemes utánanézni, hol csinálják a legjobban, hol műtenek a minimál invazív beavatkozással, ilyenkor sokkal gyorsabb a felgyógyulás.
  Ön nagyon pesszimista...ne azt várja, hogy jöjjön valami rosszabb, hanem próbáljon tenni valamit saját magáért.”
 • 12. Zugbrugiel 2010. január 19. 19:58
  „adamantium 2010.01.19. 09:22 Egyetértek Veled, sajnálatos, hogy egyre fiatalabb korban is szükség van rá.
  A kilazulás folyamata tényleg komplex és ezért a kezelésnek is annak kéne lennie. Tehát nem ér véget a műtéttel, mert az élô csont folyamatosan átépül, bomlik és újratermelődik. Ezért az utókezelésnél fontos (lenne) a torna, az étkezés (súlykontroll), ásványi anyag bevitel és szükség szerint hormonpótlás. Ezekkel optimális esetben meghosszabbítható-kitolható a protézis "kihordási ideje".
  Bizony jó lenne korlátlanul használható csontot, izületet, porcot gyártani. Akkor majd nem lesz szükség az "élő szövetre fémvázon" :)”
 • 11. eva45 2010. január 19. 15:20
  „Zugbrugiel
  Én is épp arra gondoltam hogy hiába jó minőségű a protézis ha a csont már nem bírja el. Végül is nem mindegy milyen állapotú csonthoz rögzítik.A csípőprotézissel se elégedett mindenki. Fiatalabb korosztály is igencsak rászorul a beültetésre. Már nekem is kellene de még halasztom hátha mire nagyon muszáj lenne addigra elpusztulok más betegségben.”
 • 10. adamantium 2010. január 19. 09:22
  „Zugbrugiel, átlagban (jó esetben) 60-65 év alatt nem nagyon ültetnek be protézist? pont az a gond, hogy a fiatal korosztályba is egyre gyakrabban kell protézist berakni (balesetek, túlsúly, élsport miatti porckárosodás) ezekre találták ki a nemcementezett protéziseket, a hidroxiapatitos borítás szerintem annál régebbi, egyébként a protézis lazulás egy nagyon komplex folyamat, jelenleg nem az a kérdés, hogy kilazul a protézis, hanem az, hogy mikor, ezt a végtelenbe kitolni szerintem soha nem lehet majd, csak akkor amikor valamilyen módszerrel csontot, izületet, porcot tudunk gyártani”
 • 9. flexsnake 2010. január 19. 06:21
  „Gondolom akkor kurvajól fognak keresni a nyugdíjasok mert ezt sem kapják meg tbre :D Hehe :D”
 • 8. Zugbrugiel 2010. január 19. 00:20
  „eva45 2010.01.18. 16:28 Mekkora beteganyagra van rátekintése?

  adamantium 2010.01.18. 19:39 A protézisek bevonattal való ellátása nem új ötlet, ilyet már Juhász Imre is gyártott sok éve, egyfajta mikrokerámia bevonatot kaptak a protézisek, hogy a szövetek beleépülhessenek.
  Az igazi probléma inkább azzal van, hogy az ember csontja nem marad ugyanolyan mésztartalmú és erős az idő előrehaladtával és a legjobban sikerült protézis is kimozdulhat pl. csontritkulás következtében. 10-15 év? Gondoljuk csak végig: átlagban (jó esetben) 60-65 év alatt nem nagyon ültetnek be protézist. Tehát kb. 75-80 éves korig (elméletileg) kibirja egy protézis. Ha én megérem, hogy 80 éves koromban ki kell cserélni a protkót és utána újra járóképes leszek, ám legyen :)

  Sok sikert Blaskovics Úréknak!”
 • 7. adamantium 2010. január 18. 22:56
  „fasy, dolgozz velük te is senki nem akadályoz meg benne”
 • 6. Fasy 2010. január 18. 20:01
  „Annyira okos vagy adamantium... te már csak tudod...”
 • 5. adamantium 2010. január 18. 19:39
  „nevetséges, nem a metrimedet meg a magyar tudósokat nézem le, de a protéziskészités sok-sok milliárd dolláros üzlet, a metrimedtől vannak 100 szor nagyobb cégek, ha ők nem tudták megoldani az örök protézist milliárd dollárokból akkor nekünk sikerül ez pár millió forintból, pláne, hogy ez nem csak tudás kérdése hanem főleg pénz (nagyon drága gépek, nagyon drága alapanyagok). egyébként ma a csípőprotézisek több mint 10-15 évig birják átlagban, főleg a nem metrimedek”
 • 4. Fasy 2010. január 18. 18:02
  „Akit én ismerek és van térdprotézise, tőle csak jót hallottam. A Metrimed-nek a protéziseit megbízható és kiváló orvosok ültetik be. Gratulálok a Metrimed minden dolgozójának!”
 • 3. eva45 2010. január 18. 16:28
  „Térdprotézisről még jót nem hallottam legalábbis akikkel beszéltem nem igazán sikerült jól.
  Hátha ez majd jobb lesz.”
 • 2. Én2 2010. január 18. 12:59
  „Örülök , hogy nem kell 10-15 év után kicserélni. Gratulálok Blakovics úrnak és csapatának.További sikereket.”
 • 1. ocsi1 2010. január 18. 11:53
  „Sok sikert”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lajos bácsi két éve az internet rabja

Hódmezővásárhely - Korábban hallani sem akart számítógépről, mára valósággal internetfüggővé vált a… Tovább olvasom