Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Életveszélyes biciklisek a vásárhelyi éjszakában

Harminckét szembejövő bicikliből kettőn égett lámpa a minap, amikor sötétedés után a közlekedési morált teszteltük Vásárhely utcáin. Az is kiderült viszont, hogy ahol nincs bicikliút, a legtöbben bekapcsolják a világítást. A rendőrség szerint hat-hét év óta a helyzet javul, s jobb, mint a környező településeken.
A jelszó: látni, de nem látszani. Fotó: Tésik Attila
Sötétedés után gyakorta látni olyan kerékpárosokat Vásárhely utcáin, akik világítás nélkül közlekednek. A minap személyesen tapasztaltuk, hogy az Andrássy és Kaszap utca kereszteződése és a Kálvin tér közötti kerékpárúton velünk szemből jövő kerékpárosok többsége nem használt világítást. Harminckét bicikli közül csupán kettőn égett elöl a lámpa. A helyzet persze más szakaszokon – főleg, ahol nincs kerékpárút – nem olyan tragikus. Egy nappal később már az igencsak hosszú Damjanich utcán szerzett tapasztalatunk szerint a huszonhét felénk érkező biciklis közül csupán egy volt, akinek se elöl, se hátul nem égett a lámpája.

– Sajnos a legolcsóbb kerékpárokat mindenféle világítás nélkül is meg lehet vásárolni, s bizony sokan úgy vannak, hogy nem is kell arra lámpa, úgysem bicikliznek sötétedés után – mondta lapunknak Somogyi Dezső, aki maga is csak akkor vett villogót, amikor egy este egy motorossal majdnem összeütközött a járdán. – Éppen bekanyarodtam a szomszéd előtt a járdára, hogy ott majd leszállok, amikor a semmiből előkeveredett a kismotoros, aki beröffentette járművét, s azon pillanatban el is indult. Majdnem az árokban kötöttünk ki. Mondta is, hogy nem látott meg.

Vásárhelyi kerékpárosok szürkület után. Fotó: Tésik Attila
A mindenhová biciklivel közlekedő Makó Péter már jóval óvatosabb. A fiatalember szerint érdemes jól működő lámpát venni a biciklire: – Egészen addig én sem nagyon törődtem ezzel, míg egyszer este be nem ültem a barátom mellé a kocsi anyósülésére. Csak itt mentünk a városban néhány helyre, ám időnként majdnem halálfélelmem volt. A kivilágítatlan vagy gyönge lámpával közlekedő biciklisek úgy kóvályogtak az úttesten, főleg az amúgy is sötétebb részeken, mint a pillangók. Kiszámíthatatlanul. Azóta tudom, hogy nem elég, ha én a kerékpár nyergében ülve látom, hogy jönnek az autók. Ráadásul kocsiból most már jóval több van.

Kerékpárosok okozták

Tavaly a megye nagyobb városaiban összesen 107 olyan baleset történt, melyet kerékpárosok okoztak vagy szabálytalan közlekedéssel vagy azzal, hogy nem használtak világítást. Csongrádon 11, Szentesen 13, Szegeden 44, Vásárhelyen 22, Makón 13, míg Kisteleken 5 ilyen esetnél helyszíneltek a rendőrök.
A fiatalember nagy erejű villogót szerelt fel biciklije elejére és hátuljára.
Sokkal rosszabbnak tartja a helyzetet a megye többi városában Keczkó Péter, a városi rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője. Elmondta: Vásárhely külterületén 6-7 év óta szigorúan büntetik a lámpa nélkül közlekedő bicikliseket. Ennek eredményeképpen a korábbi kerékpáros balesetek száma jelentősen lecsökkent. A város belterületén nem ennyire szigorúak, itt a legtöbb esetben elegendő a működő hátsó világítás. Keczkó Péter hangsúlyozta, hogy a felcsíptethető modern villogókat sokkal jobbnak tartja, mint a régi dinamós lámpákat, hiszen az előbbiek már 100-150 méterről jól észrevehetőek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefogytak a pocakosok

A pocakos rendőrök kora lejárt. Egyre kevesebb egyenruhás küzd túlsúllyal, s ez nem véletlen, hiszen… Tovább olvasom