Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Elfogadták az Egészséges Vásárhely Programot

Hódmezővásárhely - Tíz évre szóló Egészséges Vásárhely Programot fogadott el csütörtökön rendkívüli ülésén a vásárhelyi közgyűlés. Az országban egyedülálló kezdeményezésre 150 millió forintot javasol idén Lázár János polgármester.
Az Egészséges Vásárhely Program (EVP) tárgyalása előtt Lázár János polgármester megemlítette: tavaly 378 vásárhelyi született és 561 hunyt el, már ez a két adat is indokolná az országban egyedülálló kezdeményezés létét. Az erre szánt összeggel szolgáltatást (például szűrővizsgálatokat) vásárol az önkormányzat a kórháztól.

– Célunk, hogy a vásárhelyieknek jobb, egészségesebb életet biztosítsunk, perspektívát adjunk – mondta Lázár János –, és megértessük a családokkal, a betegség elkerülésére, a megelőzésre éri meg költeni, nem a kórházi kezelésre, a műtétre. Az egészség, a munkaképesség minél további megőrzése mindenkinek az érdeke. Ezáltal nőhet, javulhat az egyén, a vállalatok, az egész város gazdasági versenyképessége.

Jól jöhet az új profil a kórháznak

Az új profil jól jöhet az Erzsébet-kórháznak, és akár kistérségi, vagy regionális népegészségügyi és egészségmegőrző központtá válhat. A megelőzésre való törekvés a társadalombiztosítási rendszerbe majdan belépő, az intézményekkel szerződő biztosítóknak, pénztáraknak is szimpatikus lehet.

Az első körben az Erzsébet-kórházra épülő – ez a későbbiekben változhat, szeretnék a magánszférát, a civilszervezeteket, a cégeket is bevonni a munkába –, valamennyi társadalmi réteget érintő EVP-t a tervek szerint programiroda koordinálná. A közgyűlésen a kórház főigazgatója, Kallai Árpád elmondta, hogy a program négy csomagot tartalmaz. Az elsővel a fiatalokat (például: mindennapos testnevelés, túlsúlyos gyerekek kezelése, egészségtan tantárgy bevezetése, felvilágosító rendezvények), a másodikkal az aktív munkavállalókat (a nőknek, a férfiaknak és a közszférában dolgozóknak külön programok lesznek), a harmadikkal a teljes lakosságot (dohányzásról való leszoktatás, ingyenes sport- és egészségnap, szűrések, egészséges környezet biztosítására, kialakítására irányuló akciók), a negyedikkel az időseket (pszichés, mentális segítség, egészségnevelési programok) célozzák meg.

A közgyűlés egyhangúlag fogadta el az EVP-t. Intézkedési tervet a februári közgyűlésre készít a kórház, és azt is meghatározzák, hogy az egyes szolgáltatások rászorultsági alapon, vagy alanyi jogon járjanak. A költségvetést is februárban fogadják el, erre az évre 150 millió forintot javasol Lázár az EVP-re, de a megvalósításához kormányzati támogatást is remél Vásárhely.

Olvasóink írták

  • 2. NH 2008. január 25. 15:48
    „Pláne, hogy kormányprogram - ahogy elkottyantotta magát a kötgyűlésen, majd megpróbálta mimagyarázni.

    GÁáááááááááááááááááááááááááááááÁZ!”
  • 1. Szasza 2008. január 25. 07:46
    „Nagyon jó ötlet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életműtárlatra készül a hetvenéves Hézső Ferenc

Hódmezővásárhely - Manapság nem vesz ecsetet a kezébe Hézső Ferenc, a hetvenedik születésnapját szombaton ünneplő vásárhelyi festőművész. Tovább olvasom