Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Elhagyatott ping-pong asztalok nyomában

Ma már alig használják a vásárhelyiek a szocializmus évtizedeire emlékeztető néhány megmaradt ping-pong asztalt, ami a város több pontján árválkodik. Pedig néhány évtizeddel ezelőtt a lakótelepi fiatalok közkedvelt játéka volt az asztalitenisz.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
Ki ne emlékezne a végtelennek tűnő forgózásokra, a bandázásokra alkalmat adó ütögetésekre, melyek hangjai a lakótelepi háztömbök között hallatszódtak még 20-30 évvel ezelőtt? A Hódtó és a Kertváros, a Kodály lakótelep épülésével egyidőben a játszóterek - velük együtt a ping-pong asztalok - is megjelentek. Majdnem minden kamasznak volt otthon ütője, és hálója is akadt valamelyik havernak. Nyári estéken szinte állandóan foglaltak voltak az asztalok, és nem volt ritka a háztömbök ablakain kikönyökölő, bámészkodó közönség sem. Chat, facebook és mobiltelefon nélkül is sikerült gyorsan begyűjteni a játszani akaró barátokat - ebben sokat segített a bicaj és a kaputelefon.

Elhagyatott ping-pong asztalok nyomában - GALÉRIA

A játék

A ping-pong az 1800-as évek második felében az angoloknak köszönhetően született meg, és a századforduló után terjedt el világszerte. 1926-ban létrehozták az Angol Asztalitenisz Szövetséget és megalkották a szabályait. Hamarosan elkezdődött a nemzetközi versenyek szervezése is és mára több, mint 120 ország szövetsége alkotja a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség tagságát.  

Az évek alatt a játszóterekről eltűn a ping-pong, de a betonból készült asztalokat számos helyen még ma is az "idő vasfoga harapdálja". Ennek látható nyomai vannak, hiszen a szocializmus hangulatát idéző játékasztalok jórésze megsüllyedt, használhatatlanná válva így, vagy benőtte őket a gaz, de olyan is van, ami, megrepedt, összetört. Találtunk egy renovált darabot, amelyen betonnal töltötték ki a felületi hézagot - kissé egyenetlenül -, ám így alkalmatlan a játékra.

Ma már ritkaság számba megy ping-pongozókat látni a vásárhelyi tereken, amely nyilván nemcsak az asztalok állapotának köszönhető, hiszen ha lenne rá igény, nyilván költene rájuk a város, és nem csökkent volna le a számuk az utóbbi években. Néhány közmunkás bevonásával orvosolható lenne a probléma.

De hová lettek a játékos kedvű kamaszok, fiatalok? Miért nincs kikopva a fű az asztalok körül? Pedig ez a szórakoztató, megmozgató játék -ebben a formában - mindig is ingyen volt, és remek közösségformáló erővel bírt. Olykor látni, hogy háló hiányában az egyik kertvárosi ping-pong asztalra - amely az összes közül a legjobb állapotban van - felcsavart szőnyeget tesz két fiatal, így ütögetik a labdát - szinte egyedüliként a környéken. Hol vannak a többiek?

Olvasóink írták

 • 5. DIEGO 2013. május 28. 14:54
  „Régen (10 éve) Mi is sokat jártunk "pinyózni a játszóra".”
 • 4. eldorádó 2013. május 14. 20:37
  „a betonasztal felülete nem alkalmas az asztalteniszre.”
 • 3. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. május 13. 07:09
  „Gondolom ezt a hármat találták, ami még nincs összetörve”
 • 2. pachakuti 2013. május 09. 21:57
  „Csak ezt a hármat találták?”
 • 1. Roland1000 2013. május 09. 15:16
  „Pedig de jó játék is a pingpong!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősztől Vásárhelyre járnak a mártélyi felsőtagozatosok

Sajnálatos, hogy megszűnhet a felső tagozat, ez a falu végét is jelentheti – Balogh Jánosné mártélyi polgármester. Tovább olvasom