Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Elkerülő utat építene Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely - Elkerülő út építésére pályázik Hódmezővásárhely: a 47-est a laktanyai körforgalomtól összekötnék a Szikáncsra és Földeákra vezető úttal. A közgyűlés már megszavazta az építéshez szükséges önerőt.
Elkerülő út építésére pályázik Vásárhely: a 47-est a laktanyai körforgalomtól összekötnék a Szikáncsra és Földeákra vezető úttal. Ez érintené az ipari parkot is, és mentesítené a várost az átmenő forgalom jelentős részétől. A közgyűlés megszavazta az építéshez szükséges önerőt.

Több problémát is megold a vásárhelyi önkormányzat a 47-es főút és a földeáki út összekötésével. A 47-esen és a 45-ösön átzúduló, Makóra irányuló, illetve onnan érkező gépjárműforgalom így kikerülné a belvárost. Másrészt az ipari parkot végre nagy teherbírású úton közelíthetnék meg a teherjárművek. A város közgyűlése a múlt heti ülésen megszavazta az útépítéshez szükséges 97,5 millió forintos önerőt.

A laktanya melletti körfogalomnál kezdődne az új út. Fotó: Tésik Attila

A pályázatot a Dél-alföldi operatív program írta ki, ez az önkormányzati és állami tulajdonú belterületi, valamint önkormányzati külterületi közutak fejlesztésére biztosít önerőt. Ez esetben a beruházás tervezett költségvetése 649,5 millió forint, s ennek 85 százaléka, azaz 552 millió forint az elnyerhető támogatás. A pályázat alapvető célja a városi szolgáltatások, a gazdasági fejlődés elősegítése.

A város régóta keresi a megoldást az átmenő forgalom gondjaira. Amikor sikerült a 47-es forgalmát a Kaszap utcai aluljáró felé terelni, az Ady Endre utca forgalma csökkent, ám a Kaszap utcáé nem, hiszen a járművek a Bagolyvár sarkánál visszatérnek az eredeti útvonalra. A szakemberek úgy számolnak, ha a déli elkerülő út mintegy 3,5 kilométeres szakasza elkészül, akkor most már a Kaszap utca forgalma is csökken.

A beruházást három szakaszosra tervezték: a 2,5 kilométeres elkerülő út és az ipari park előtt egy körforgalom épül, és az ipari parkba vezető út burkolatát is felújítják. Most zajlik a tervek engedélyeztetése. Ha a város megnyeri a pályázatot, az önerő a jövő évi költségvetést terheli majd.

Olvasóink írták

 • 3. Lencse Imre 2007. november 24. 08:33
  „Nagyon jó az elkerülő út építése, de folytatni kellene atovább a város körül. A szikáncsi úton így is rettentő nagy a kamion forgalom, ami az egyébként is gyenge útat nagyon tönkretette, tönkre teszi.Az összes külterületi út közül ez a legrosszabb. A csomorkányi út nagyon jó, és nincs is annyi kamion arra felé.A szikáncsi utra is nagyon ráférne a korszerűsítés ilyen forgalmi igény mellett.Ráadásul sokan járnak kerékpárral azon a környéken, ami a nagy autók miatt igen balaestveszélyes.Egy kerékpárút is nagyon elkelne, legalább Szikáncs és Gorzsa közt.”
 • 2. stones 2007. november 14. 07:45
  „erről lenne szó:
  http://roads.extra.hu/road_plans/47_hodmezovasarhely.jpg ?
  hasznos link, többi térkép:
  http://roads.extra.hu/road_plans/gyorsforgalmi.html”
 • 1. stones 2007. november 14. 07:38
  „halihó, "szakemberek"! A 45-s forgalma mitől változna? A Kaszap utca lakótelepi szakaszán biztos nem fog csökkeni a forgalom, de a csomorkányié fog...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül a vásárhelyi műjégpálya

Hódmezővásárhely - Elkezdték építeni a vásárhelyi Kossuth téren a műjégpályát. Ha a hőmérséklet… Tovább olvasom