Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Elkészült a vásárhelyiek egészségét felmérő jelentés

A legtöbb vizsgált krónikus betegség előfordulási gyakorisága Vásárhelyen megfelel az országos átlagnak, de a magas vérnyomásban szenvedők aránya felülmúlja ezt értéket.
– Elkészült a vásárhelyi lakossági egészségfelmérés jelentése. A Hodef 2008 tanulsága szerint a helyiek lényegesen kisebb arányban vélték egészségi állapotukat rossznak, mint az országos átlag – mondta köszöntőjében tegnap délelőtt a városházán dr. Kallai Árpád, az Erzsébet-kórház és rendelőintézet főigazgatója.

A szakember kiemelte: ismert az a tény, miszerint a magyarok egészségügyi állapota jóval rosszabb az többi uniós tagállamhoz képest. Emiatt egy Vásárhelyen született csecsemő 8 évvel kevesebbet él, mint bármelyik más nyugat-európai társa.

– Az egészségügyi nem szakszervezeti, hanem közösségi kérdés. Ezért ki kell kerülnie a kórház falain kívülre, vagyis az emberek maguk tehetnek a legtöbbet egészségük megőrzése érdekében. A rendelőket pedig nem csupán akkor kell felkeresniük, mikor már megbetegedtek, hanem fontosak a szűrések, vizsgálatok, vagyis a prevenció – hangsúlyozta Lázár János polgármester.

A város felnőtt lakosságának 90 százaléka az elmúlt egy évben igénybe vette az egészségügyi alapellátást Fotó: Tésik Attila
A város felnőtt lakosságának 90 százaléka az elmúlt egy évben igénybe vette az egészségügyi alapellátást Fotó: Tésik Attila

A Hodef 2008 eredményét Vitrai József, a EgészségMonitor Nonprofit Kft. igazgatója ismertette. Százalékban nézve: egy vásárhelyi 20 százalékkal kisebb eséllyel véli saját egészségi állapotát rossznak, mint az ország lakosai általában.

A város felnőtt lakosságának 90 százaléka az elmúlt egy évben igénybe vette az egészségügyi alapellátást, ami jóval magasabb érték, mint az országos adatok. Emellett itt jóval többen is fordulnak háziorvosukhoz, mint máshol.

A legtöbb vizsgált krónikus betegség előfordulási aránya megegyezik az országossal. A magas vérnyomás azonban ez alól kivétel. Az idős vásárhelyi nők hetven százalékát, valamint a 65 éven felüli férfiak több mint felét érinti ez a probléma. A legjelentősebb eltérés viszont a 18 és 34 év közötti férfiak esetében figyelhető meg. Még az országban tíz százalékuk küzd magas vérnyomással, addig Vásárhelyen 17 százalékuk.

A felmérésből az is kiderül, hogy Vásárhelyen minden ötödik felnőtt nő és a férfiak 38 százaléka dohányzik. Az erősebbik nem húsz százaléka erős dohányosnak számít, vagyis napi 20 szál cigarettánál többet szív. A megkérdezett több mint ezer vásárhelyi közül minden hetedik nagyivónak vallotta magát.

Minden negyedik vásárhelyi felnőtt elhízott, a felnőtt nők fele, a férfiak 65 százaléka túlsúlyos. A felnőtt lakosság öt százaléka egyáltalán nem, tíz százalékuk pedig nem megfelelő mértékben végez testmozgást. Ám ez az arány jóval jobb, mint az országos átlag, ahol a 30 százalék alig vagy egyáltalán nem sportol.

A Hodef és az EVP kapcsolata

Több mint egy évvel ezelőtt indult el az EVP, vagyis az Egészséges Vásárhely Program. Ennek keretében számos szűrést, megelőző vizsgálatot rendeztek már. Csányi Péter programigazgató kifejtette: a mostani felmérés eredményét felhasználva az EVP-t ki lehet bővíteni olyan prevenciókkal, melyekre a legnagyobb szükség van. Itt utalt arra, hogy a valaha dohányzók nagy többsége 19 éves kora előtt gyújtott rá először, így az iskolai dohányzásellenes munkát hangsúlyozni kell.

Olvasóink írták

 • 5. Dying.Angel. 2008. október 23. 19:45
  „Valószínűleg azért nem a "forrásvíz "van az asztalon mert abba belekerült a szennyvíz, és mivel tiszta víz már amúgy sincs nagyon, inkbb tettek oda palackozott vizeket..
  egyébként a vásárhelyi víz eléggé sz*r ízű ha már itt tartunk.. mert lehet az is van benne...xS”
 • 4. efje 2008. október 23. 17:04
  „Miért nem a vásárhelyi forrásvíz van az asztalon?”
 • 3. JB007 2008. október 23. 11:13
  „Készült egy statisztika - gondolom jó pénzért. Az újság leírt olyan általánosságokat, amiket mindenki tudott eddig is.
  Megint egy sajtótájékoztató, megint egy szereplési lehetőség - nem valószínű, hogy találkozni fogunk ezen kutatáson alapuló konkrét cselekvéssel.”
 • 2. JB007 2008. október 23. 11:13
  „Készült egy statisztika - gondolom jó pénzért. Az újság leírt olyan általánosságokat, amiket mindenki tudott eddig is.
  Megint egy sajtótájékoztató, megint egy szereplési lehetőség - nem valószínű, hogy találkozni fogunk ezen kutatáson alapuló konkrét cselekvéssel.”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 23. 11:03
  „Hát ez is szép gesztus a város és a kórháztól az egészségnap. De úgy érzem azt elkell mondanom hogy a magasvérnyomás a gyomorfekély a cukórbetegség stb.-it okozhatja az egészségtelen táplálkozás is és a folyamatos stressz a bizonytalanság a kilátástalanság.Ezeket bizony nem lehet órvosólni az egészség napokkal.Ezeket csak is és kizárólag munkahelyteremtéssel igazi Európai keresettel és a jóléti állam megteremtésével lehetne. Ugye írja a cikk is hogy Európa más órszágaiban hosszabb életűek a csecsemők és az emberek.Igen ott ismerik a gyógymódot! Ezzel most nem azt akarom sugalmazni hogy rossznak tartom az egészségnapokat csak felsoróltam a hatásosabb gyógymodokat.Itt ugye kénytelen az ember már mint a bérből és fizetésből élő emberek az egészségtelen táplálkozásra de úgy is mondhatnám hogy azt eszik amire tellik. Így hát semmi értelmét nem látom a különféle felméréseknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötezredik látogató a vásárhelyi Picasso-tárlaton

Hódmezővásárhely - Képzőművészettel is foglalkozik a budapesti Bognár Judit, így jól ismeri Picasso életét és munkásságát. A fővárosból érkező hölgy volt az ötezredik látogatója a vásárhelyi Alföldi Galériában rendezett kiállításnak. Tovább olvasom