Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Elkészült Ádám MRI-je

Hódmezővásárhely - Az Euromedic felajánlásának köszönhetően elvégezték Arnold Ádámon azt az MRI-vizsgálatot, amelyet a szülők már olyan régen szerettek volna. A 7 éves vásárhelyi csontrákos kisfiú alapbetegségének megállapításához nagyon fontos volt teljes testének feltérképezése, amit a cég ingyen végzett el.
Arnold Ádámot néhány hete mutattuk be lapunkban. A 7 éves hódmezővásárhelyi kisfiú csontrákban szenved: felső állkapcsát már teljesen felemésztette a daganat. Súlyos betegsége azonban minden bizonnyal egy összetettebb szindróma egyik tünete, amelyhez más problémák is társulnak, többek között végtagrövidüléssel és szemproblémákkal is küzd.

A szülők elmesélték: a diagnózis felállításához – mivel itthon nem tudták megmondani az orvosok, mi baja van Ádámnak – már külföldi klinikáktól is kértek segítséget, ám a meglévő leletekhez mindenhol teljestest-MRI-t kértek. Mivel azonban ennek elkészíttetését a kisfiú kezelőorvosai egyelőre nem tartották indokoltnak (mert most mindennél fontosabb a daganat növekedésének megállítása), nem kaptak beutalót a vizsgálatra, ennek hiányában pedig csak saját költségen végeztethették volna el, amelyre nincs pénzük.

Ingyen végezték a drága vizsgálatot. Fotó: Schmidt Andrea
Ingyen végezték a drága vizsgálatot.
Fotó: Schmidt Andrea

Ádám történetét megismerve lapunk megkereste Szegeden az MRI-felvételeket készítő Euromedic Diagnostics Szeged Kft.-t, amelynek vezetői azonnal felajánlották, hogy ingyen elvégzik az egyébként több százezer forintos vizsgálatot. Ahogy Horváth István orvos igazgató fogalmazott: szívesen álltak a Délmagyarország és Délvilág által támogatott ügy mellé, s végezték el azt a vizsgálatsort, amely segítséget ad a diagnózis felállításához. – Amennyire tudjuk, próbáljuk segíteni a betegeket, hiszen ez az alapfilozófiánk – tette hozzá Horváth István.

Ádámot – akit szülei és nővére is elkísért Szegedre – szombat délután fél 4-kor fogadta Séllei Ágnes radiológus szakorvos, aki alaposan kikérdezte őket a kisfiú betegségéről. Ez azért volt fontos, hogy mindenképpen olyan felvételek készüljenek, amelyek a legnagyobb segítséget jelentik majd a szakembereknek a diagnózis felállításában, illetve az esetleg máshol elhelyezkedő áttétek megtalálásában.

A diagnosztikai cég lapunkból ismerte meg a kisfiú történetét. Fotó: Schmidt Andrea
A diagnosztikai cég lapunkból ismerte meg a kisfiú történetét.
Fotó: Schmidt Andrea

A kisfiú 4 órakor feküdt be a műszerbe, édesanyja, Kati végig ott állt mellette. És bár a vizsgálat vezetői előre jelezték, hogy hosszú ideig kell majd mozdulatlanul feküdnie, és lehetőséget biztosítottak arra is, hogy néhány testtájról egy másik időpontban készüljön felvétel, ha Ádám már türelmetlen lenne – a kisfiú hősiesen bírta végig: este fél 8-ig. Büszke is volt magára, hiszen Fodorné Szűcs Ildikó vezető operátor azt mondta neki: ezt még a felnőttek többsége sem csinálta volna meg.

A szülők rendkívül hálásak voltak a cégnek, hiszen holnap már olyan leletek lesznek a kezükben, amelyekből az eddigieknél jóval többet lehet majd tudni Ádám állapotáról. Most viszont mindenképpen várniuk kell, hogy az egy hete véget ért sugárterápia eredményes volt-e. Ezt leghamarabb októberben tudják meg. Azt azonban, hogy utána mi következzen, már sokkal könnyebb lesz eldönteni az MRI-felvételek birtokában.

Ádám hősiesen viselte a több mint 3 órás vizsgálatot. Fotó: Schmidt Andrea
Ádám hősiesen viselte a több mint 3 órás vizsgálatot.
Fotó: Schmidt Andrea

Százezer forint adomány néhány nap alatt

Lapunk cikke után olvasóink is összefogtak a családért: néhány nap alatt százezer forint gyűlt össze az Ádám nevére nyitott számlán. Mivel a legtöbb esetben nem tudják, ki volt az adományozó, Arnoldék ezúton szeretnék megköszönni mindenkinek, aki ily módon nyújtott segítséget.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Én2 2010. szeptember 03. 06:37
  „FORDÍTS OLDALT !!

  Ádámnak jó egészséget kívánok.”
 • 35. sevenof9 2010. szeptember 01. 03:48
  „pontositas,judeomedik.”
 • 34. 4Angel 2010. augusztus 31. 21:00
  „Filctoll 2010.08.31. 16:27

  Ádám! Veled vagyunk, erős vagy és meggyógyulsz!

  Ez a legértelmesebb, hozászolásod amit olvasok !!! ( kivagy te hmm)”
 • 33. Filctoll 2010. augusztus 31. 16:27
  „Ádám! Veled vagyunk, erős vagy és meggyógyulsz!”
 • 32. Tóthimi 2010. augusztus 31. 11:54
  „nemtudom 11 neked van igazad, elég már a sok "semminek sem tudok örülni, semmi nem jó" hozzászólóból!
  Aki pedig így, segítséggel támogat, megérdemli a reklámot is!!!”
 • 31. vári 2010. augusztus 31. 10:10
  „bespin

  "alapból menni kellene minden ilyen jellegű szolgáltatásnak."

  Igen, de erről nem a "Juromedik" tehet.”
 • 30. nemtudom11 2010. augusztus 31. 09:47
  „Ha valaki esetleg tudná hogy hová kell vinni a kupakokat hogy pénzt kapjanak érte kérem jelezze.Ha több zsákkal van már és többen még gyűjtik ,akkor ezt a vonalat kellene erőltetni nem itt vitázni.
  KÉREM AKI TUD VALAMIT JELEZZE.sikloditimea@gmail.com”
 • 29. asdiob 2010. augusztus 31. 09:40
  „Az egészségügy a legnagyobb BIZNISZ a világon. Ennél jobban tejelő ágazatot még nem hordott a hátán a Föld. Állami és biztosítási pénz ömlik egy olyan feneketlen rendszerbe, melyet senki sem képes átlátni!!! Ha 1000 milliárddal több pénz jutna az egészségügyre, akkor annyival több tűnne el... Elgondolkodtató.

  Azért kap egy hétköznapi halandó 4-5 hónapra időpontot egy MRI vizsgálatra, mert az OEP csak napi 10-15 vizsgálatot finanszíroz és ennek jelentős részét a kórházi fekvőbetegek fel is használják. Ha fizetsz (az OEP helyett), akkor az üzemeltető Euromedic megcsinálja, mert kapacitás van rá bőven. De nincs érdekelté téve abban, hogy ellenszolgáltatás nélkül csinálja.
  Az OEP-nek azon kellene elgondolkodni, hogy valószínűleg sem a szakorvosok, sem a betegek nem jókedvükből járnak (járnának) MRI vizsgálatra. Ha valakinek ilyen vizsgálat szükséges, akkor ott a 4-5 hónap jelentős romlást idézhet elő az állapotukban és ekkor mondja az orvostársadalom: "nem tudunk már segíteni rajta, miért nem jött korábban...". KOrábban meg nem tud menni, mert a szakorvos nem foglalkozik vele addig, amíg nincs MRI felvétel. Ergo tudatosan rombolják a társadalom egészségi állapotát és nyitják a pénztárcájukat. Meg akarják szűntetni a paraszolvenciát, miközben teljes vállszéleséggel támogatják is azt... Velejéig romlott a rendszer. ELőször a jelenlegi működő tőkét kellene belőle kivonni és tisztán állami forrásra cserélni...”
 • 28. Ányez 2010. augusztus 31. 08:50
  „Ja, és akár így, akár úgy, de tényleg szép gesztus volt (és persze jó reklám) volt a felajánlás. Ha pedig Tímár Kriszta intézte el, akkor dícséret illeti őt is.”
 • 27. Ányez 2010. augusztus 31. 08:48
  „Mielőbbi gyógyulást kívánok Ádámnak! A szülőknek pedig erőt és kitartást!
  Nem kérdőjelezem meg az orvos jóakaratát, de sajnos sokszor előfordult már velem, hogy utánaolvasva egy-egy problémámnak, saját magam javasoltam vizsgálati módszereket. Nekem szerencsére legalább felírták...”
 • 26. egyszegedi 2010. augusztus 31. 07:00
  „Ha kérünk időpontot bármelyik vizsgálatra, csak több hónap utánra kapjuk, de ha jelezzük, hogy fizetnénk utána, rögtön van kapacitás a vizsgálatra. A vizsgálatot sok orvos nem végezteti el, mivel az OEP behatárolta, hogy mennyi lehet ezek száma. Én, ha szükség volt rá, felkerestem magán MRI vizsgálatot végző klinikát és azért is megcsináltattam azt. Igy derült ki, pld, hogy sima lumbágóval kezelt beteg többszörös és súlyos porckorong sérvben szenved, amit sürgősen műteni kell. Az MRI előtti fizikoterápiás kezelés meg addig szétrázta a csigolyákat még jobban.”
 • 25. messzegedi 2010. augusztus 31. 06:28
  „21. légyszives ne hőzöngjél, ha nem vagy szakember (minimum orvos, jobb esetben a probléma specialistája). Ha meg szakember vagy akkor linkeld be légyszives a vonatkozó szabálykat, mert nyilván Te is azok szerint dolgozol. Egyébként pedig olvass inkább figyelmesen, mert az Édesapa írása szépen árnyalja a DM bulvárstílusú cikkét.”
 • 24. sevenof9 2010. augusztus 31. 04:52
  „bespin
  nem er burkoltan zsidozni.
  ugy latszik,egy kis ingyenreklamert ok is a zsebukbe nyulnak (nem csodalkoznek,ha elszamoltak volna valami kamu accountra a TB-nek,egy parszor...)”
 • 23. bespin 2010. augusztus 30. 23:28
  „Jobbulást és tünetmentes gyógyulást Ádámnak! Az én fiam is 7 éves...........

  A "juromedik" mekkora szívességet tett, be ne tojjak, alapból menni kellene minden ilyen jellegű szolgáltatásnak.
  Szemét banda, melyik felekezethez is tartozik a tulajdonosi kör? Velem rendesen ki.... régebben ettől még jobban megutáltam a fajtájukat. <moderálva..>”
 • 22. Cinea 2010. augusztus 30. 23:07
  „13.Tóthimi
  Igazad van, megkapjuk az elszámolást, - amin annyiféle kód, meg idegenkifejezés van, hogy fogalmam sincs melyik mit jelent, hogy azt ott tényleg megcsinálták-e, vagy csak odairták.
  Nyilván nem fogom ott bogarászni, meg számonkérni az orvotól, h olyanokat is beirt, amit nem is végzett el, nyilván azért, h több pontot számolhasson el.
  Sanos több kiló leleltem és hozzátartozó elszámolásom van. tudom mi a zörgés.
  Mondjuk MR meg CT azért elég egyértelmű, ott nem lehet sokat mellébeszélni.”
 • 21. kobaju 2010. augusztus 30. 23:00
  „messzegedi !

  Ezt a vizsgálatot már 2 hónappal ezelőtt, a sugárkezelés előtt el kellett volna végezni! Orvosok javasolták, szülők kérték - mégsem. 1 mellkas röntgen csináltak, 2 hetente fehérvérsejtszámot néztek, kb 20 sugár után kontroll koponya CT volt. Ennyi. Ádám 35 /HARMINCÖT !!!/ sugárkezelést kapott.
  Hol volt itt kivizsgálva a gyerek?
  Szerinted a magyar szakmai szabályok szerint az ember részekből áll és részletekben kell kezelni?
  Az emberi test egy egység, így kell KIVIZSGÁLNI és kezelni.”
 • 20. xene@freemail.hu 2010. augusztus 30. 22:19
  „Az MRI-hez annyit (nekem tesóm volt nemrég ilyenen), hogy kb. 25000-től kezdődik az ára, de az nem mutat meg mindent (mondjuk úgy, hogy Tesco gazdaságos)...nem töltenek be elég kontraszt-anyagot, vagy mit...ha egy mindent kimutató (bár ilyen nincs) MRI-re fizet be valaki, akkor tényleg simán 100 ropi elmegy. Egyébként meg, ha nem szeretnél fizetni, s TB költségére mennél, hónapokat kell várni....ez alatt jó pár várólistás elpatkolhat...
  Azonban, ha fizetsz, akkor se biztos, hogy azonnal megcsinálják az MRI-t. Bár ilyen esetben kb. 2 héten belül azért megcsinálják azt....”
 • 19. messzegedi 2010. augusztus 30. 21:28
  „Kedves Jokavajhat!

  Mégegyszer kívánok mielőbbi javulást és felépülést a gyemekének! Az Ön által leírtak fényében még kevésbé értem, miért kellett az újságírónak belerúgnia a kezelőorvosba cikkének fenti, a kezelőorvosra nézve legalábbis bántó megfogalmazásával. Nem értem miért nem lehetett csak segíteni és miért kellett ehhez hatásvadász módon - az Ön által leírtak fényében eléggé igaztalanul - megbántani egy embert, aki szintén az Ön gyermekének a javát akarta. Véleményem szerint ugyanerre az eredményre egész más módon is el lehetett volna jutni (legegyszerűbben pl. a budapesti és a szegedi szakorvosok konzultációjával). Valószínűleg nincs túl sok kompetens ember egy ilyen speciális probléma esetén ebben az országban ... Tekintve, hogy az orvos-beteg kapcsolat alapvetően bizalmi viszony, csak remélem nem ártott ezzel a cikkel többet az újságíró, mint amivel a vizsgálat esetleg segített.”
 • 18. jokavajhat 2010. augusztus 30. 21:11
  „Hello nemtudom11!

  Ez a kupakgyűjtési akció a feleségem kolléganőinek a titkos ötlete volt, mi is csak később szereztünk tudomást róla. Még eddig egyetlen kupak sem lett eladva, mert nem tudjuk (tudják) ki veszi meg őket? Csak szaporodnak a zsákok a munkahelyen.”
 • 17. nemtudom11 2010. augusztus 30. 21:04
  „jokavajhat Ádám apukája.

  Láttam egy egészségügyi intézményben hogy üdítős kupakokat gyűjtenek Ádám segítésére.Kérdésem ??? Meg is kapják önök azt a pénzt amit adnak esetleg érte, ill kupakokat?
  Én is gyűjtöm szorgalmasan ,és ha tényleg ezzel pénzt gyűjthetünk önöknek akkor én mindenkit biztatnék erre.
  Az egészségügyi intézmény nevét is szívesen megadom ahová lehet vinni.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó tanulást, Magyaroszág!

Vásárhely adott otthont az első nemzeti tanévnyitónak, amelyen Hoffmann Rózsa államtitkár rendet és biztonságot ígért az iskoláknak. Tovább olvasom