Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Elköltöznek az életveszélyes házból

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Mészáros Lászlóné és Vacsi Györgyné ma elköltözik a Juhász Gyula utca 19. szám alatti, életveszélyessé vált házból, amelyet már 2010-ben bontásra ítélt a hatóság. Az önkormányzat mindkettejüknek bérlakást ajánlott fel, amelyet a telekár mértékéig díjmentesen használhatnak.
Mészáros Lászlóné Éva (51) 2009 decemberében 1,3 millió forintért vásárolta meg a vásárhelyi önkormányzattól a pályázaton meghirdetett Juhász Gyula utca 19. szám alatti ház 20 négyzetméteres lakását, vagyis hivatalosan egyharmad részét, amelynek a felújítására még 1,4 milliót költött. A másik egyharmad részben Vacsi Györgyné már 43 éve lakik, míg a harmadikban Musa Erika 2010 tavaszáig lakott. Utóbbi egyik falrésze 2010 márciusában, vélhetően a járdaépítést követően beomlott, ezzel rontva a másik két lakás állagát is.

Mészárosné Éva (balról) és Vacsi Györgyné a romos, életveszélyes háznál. Fotó: Imre Péter
Mészárosné Éva (balról) és Vacsi Györgyné a romos, életveszélyes háznál.
Fotó: Imre Péter

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Az ingatlant életveszélyessé nyilvánította és lebontásra ítélte a hatóság 2010 májusában. Annak ellenére, hogy egy kőműves vállalta, közel félmillió forintból stabilizálná a beomlott részt, így a másik kettő továbbra is lakható maradna. A város nem tudott építőanyagot biztosítani a munkához, de a hatósági álláspont szerint amúgy is csak több épületszerkezeti elem, falak, födém újjáépítésével és a tető javításával válhatott volna az épület biztonságossá, mivel a ház főbb teherhordó szerkezete vályogból épült, és nagymértékben károsodott.

Az ügy azóta húzódott, a ház állaga folyamatosan romlott, a tető – a két még lakott rész fölött – egy darabon teljesen behorpadt, az egyik tartógerenda berogyott, és belül is látható, hogy „hajlik" a gerenda. A biztonságot szolgáló aládúcolást, valamint a bontást a tulajdonosoknak (Mészárosné, Vacsiné) kellett volna intézniük, végrehajtaniuk 2010. augusztus 31-éig. Nem tudták, illetve saját bevallásuk szerint is ragaszkodtak volna az ingatlanhoz, mivel azt a jövedelmükből (Mészárosné 28 ezer, Vacsiné 31 ezer havonta) tartozásmentesen fenntarthatták.

A tető is megrogyott, nem lehetett tovább halogatni a kiköltözést. A Szerző felvételei
A tető is megrogyott, nem lehetett tovább halogatni a kiköltözést.
A Szerző felvételei

Tovább azonban már nem lehetett halogatni a dolgot, idén május 13-án aláírták a jegyzőkönyvet, amelyben vállalták: június 14-éig kiköltöznek. Az önkormányzat szállítójárművet biztosított a két asszonynak, a költözés a mai napon megtörténik. A város vállalta: komfortos, a kéréseik alapján felújított önkormányzati bérlakást biztosít számukra cserébe, ahol a telekár ellenértékéig nem kell bérleti díjat fizetniük – tudtuk meg Göbl Vilmos sajtóreferenstől. A lakások bérleti díja havonta 10 ezer 590 forint, a telek értéke információink szerint a 2 milliót is elérheti (független szakértő becsüli majd fel), vagyis mindketten, 1-1 millió forinttal számolva, közel 8 évig élhetnek úgy új lakásukban, hogy nem kell bérleti díjat fizetniük.

Olvasóink írták

  • 2. balihoho 2013. június 14. 12:15
    „Szegény embert az ág is húzza. Ennek ismeretében nagyon méltányos volt az önkormányzat eljárása.”
  • 1. pachakuti 2013. június 14. 11:35
    „"Mészárosné 28 ezer, Vacsiné 31 ezer havonta"

    Első ránézésre bő 50-es, illetve 60-as lehet a két hölgy. Valószínűleg nem terhelhették túl a nyugdíjbiztosítót a befizetéseikkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eifert-kiállítás az Alföldi Galériában

Eifert János : ha nem érződik egy képen a szenvedély és a képzelet, akkor az csak unalmas és tárgyszerű lehet Tovább olvasom