Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Elköltöztetik a Szántó Kovács-szobrot a Kossuth térről

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Szántó Kovács János-szobor áthelyezése ismét vitát váltott ki a legutóbbi városi közgyűlésen.
Az agrárszocialista mozgalomnak emléket állító Kossuth téri műalkotás áthelyezésének tervét senki sem ellenezte, ám arról megoszlottak a vélemények, hogy hová kerüljön a szobor. Ez ügyben kikérik az alkotó jogörököseinek véleményét is.

Szabó Dániel nyugalmazott tanár, Szántó Kovács János-kutató 2004 októberében a képviselő-testületi ülésen azt hangsúlyozta, hogy a szobor helyének kiválasztásakor a döntéshozók a történeti hűséghez ragaszkodtak. Hogy miért a Kossuth téren áll jelenleg a szobor? Nos, annak idején itt, az ótemplom mellett működött az „embörpiac", s 1894. április 22-én itt zajlottak a városháza ostromához, majd később az agrárszocialista mozgalom vezetőinek elítéléséhez vezető események. Ráadásul ezen a helyen gyülekeztek Szántó Kovács hívei. Véleménye ma is változatlan: ragaszkodni kell a történeti hűséghez. Ugyanakkor kompromisszumos javaslattal állt elő: Somogyi József alkotását helyezzék át a múzeummal szemközti parkban lévő Tornyai-mellszobor helyére, ez utóbbi pedig kerüljön a múzeum bejárata közelébe.

Szántó Kovács János szobra a vásárhelyi Kossuth téren. Máshová helyezik. Fotó: Tésik Attila
Szántó Kovács János szobra a vásárhelyi Kossuth téren.
Máshová helyezik. Fotó: Tésik Attila

Szemerei Márta építész-tervező szerint szóba jöhet a városháza vagy az Alföldi Galéria udvara is, de a víztorony előtti téren is felállíthatnák a szobrot. A fideszes Rárósi Imre és Gyömrő-Molnár Imre a víztorony melletti helyszínre voksol. Az utóbbi szerint ha Szántó a múzeum előtti térre kerülne át, akkor az ott lévő zöldterületet teljesen le kellene rombolni. Ráadásul szerinte a görögkeleti templom nem alkalmas a szobor hátterének.

Megkeresik a jogörökösöket

Lázár János polgármester azt javasolta, hogy a városatyák még ne jelöljék ki a szobor új helyét. Mielőtt megtennék, kérjék ki az alkotó, azaz Somogyi József szobrászművész jogörökösének véleményét és beleegyezését.

– Vásárhely a korábbi időkben ugyanabba a hibába esett, amibe a többi település, köztéri műalkotásait a városközpontban vagy annak közvetlen közelében helyezte el. Úgy gondolom, hogy ezt a gyakorlatot oldaná, ha a szobor a víztorony melletti, pihenőparknak is alkalmas területre kerülne – tette hozzá a városatya.

Nagy Ernő képviselő szerint viszont a múzeummal szemközti parkban lenne méltó helyen a szobor, hiszen – mondta – ezzel nem sérülne a történeti hűség.

– Nem kerülne így messze az események eredeti helyéről, ami fontos, hiszen Szántó Kovács János és az agrárszocialista mozgalom kitörölhetetlen része Vásárhely történelmének – tette hozzá. A szocialista képviselő hangsúlyozta: a víztorony melletti parkot is elfogadja, ha a többség amellett dönt.

Olvasóink írták

 • 16. mackó 2008. július 10. 17:46
  „Látom és olvasom, hogy nem mindenki ért egyet pm-rel. Lj sok baromságot csinál a városban és egyre többet. Nincs pénz elkótyavetyéli és mindenből pénzt kell kreálni.
  Mivel még gyerek, nem nőt fel így sok hülyeséget csinál.Nem tudom mi nála most ez a Rapi imádat, azért hogy utána ő következik, neki is név és szobor kell,.bár sok helyen kint van a neve "pl. hogy ezt dr. lj pm. és orszgy. képv. építette." stb.
  Nagy hibákat követl el mostanában.”
 • 15. orbit 2008. június 09. 15:49
  „Beszarás, hogy néhány gyökér balfasz sorozatosan az emberek agyát sokkoló baromsággal áll elő ebben a városban. Megérdemeljük! Ez volt a szavzás eredménye négy évre. Gratula...”
 • 14. félnótás 2008. június 09. 11:53
  „Jó helye lenne a Zsoldos utca legelején. Oda tehetnénk mellé "Ivánt" és "Lenint" is. Bár lenin a főtéri nyilvános VC előtt is megülné a helyét.
  További ötletek az áthelyezésekre: Tegyük ki a lovasszobrot az ATEV elé. A "korsós lánynak" jó helye lenne a Tisza parton.
  Vagy az is jó lenne, ha a szobrok, körforgás szerűen, mindíg eggyel tovább kerülnének a sorban előtte levő helyére.”
 • 13. tutujka 2008. június 09. 07:22
  „Mind meghalunk, ha elköltöztetik a szobrot!”
 • 12. picimako 2008. június 08. 22:07
  „Nem értem, hogy miért van az a szobor rossz helyen. Persze, kellenek mindenhova változások, de inkább kicsik, mert ha egy olyan dolgon változtatnak, ami már rég óta ott van, vagy már nagyon is hozzátartozik a környezetünkhöz, akkor jelen esetben a Kossuth tér se teljesen lesz már Kossuth tér. Ha meg Rapcsák szobrot akarnak a helyére, akkor a szobrásznak nem kell sokat faragnia abból a kőtömbből.
  Szerintem a város "fejei" folyamatosan barmolják szét a várost.”
 • 11. skorpio21 2008. június 08. 06:07
  „Függetlenül attól,hogy a szobor a névadóját ábrázolja,vagy csak "egy szimbólikus parasztot" hozzátartozik vásárhely főteréhez.Ha egy a várost bemutató fotósorozatot megnézünk,biztos szerepel benne ez az alkotás.A város egyik jelképe.
  Csatlakozom az 5. hozzászólóhoz! Amennyiben a városvezetés ténylegesen az itt lakó polgárok érdekeit képviseli,akkor igenis megkérdezik a lakosság véleményét is.Ahogy illik ....egy demokratikus városban!


  Én nem ezt várnám egy városvezetőtöl,aki az emlékponttal kapcsolatban úgy nyilatkozott(nem biztos,hogy pontos az idézet,de...), hogy MÚLT NÉLKÜL NINCS JÖVŐ!
  Szerintem ez a szobor is a város múltjának egy része és megérdemli a központi helyet,és nem kellene "eldugni "!”
 • 10. bibika 2008. június 07. 23:36
  „Én mint gyüttmönt azon az állásponton vagyok, hogy jó ott a szobor, ahol van.
  Mint már több éve itt élő ember még egyszer sem néztem meg a szobrot, hozzátartozott a látképhez. Nem veszi el semmi elől a kilátást, viszont szobor. Mondja már meg nekem valaki, hogy a nagyharang előtt a gyerekes családokon kívül ki szemlélődik? Vagy a lovas Szent István szobor előtt? Mindenki úgy van vele, hogy az az ő életében egy szobor, nem bántják, nem siratják, nem rugdossák, csak egyesek szemét szúrja a jelenlétük.
  Nagyon sajnálnám, ha minden múlthoz köthető emléket-szobrot eltávolítanának.
  A mai fiatalság nem tudja a szobor szimbolikáját, ők csak ismerik. Az ő életükben már jelenlévőnek sem biztos, hogy ismernék - tenném hozzá.
  Ha minden, a múlthoz köthető gyökeret kivágunk, és ezt a polgármester (mint vezető) támogatja, nos hát nem csodálkozom, ha nem sikerül az ifjakat megnevelni, arra tanítani őket, hogy nem szemetelünk, nem cigizünk, egészségesen élünk. Legyen egységes a felnőtt társadalom, nem kell mindent a politikai hovatartozás jegyében támadni, illetve egyetérteni vele. Találjanak esetleg a Rapcsák (reklámújságban Rabcsák :( ) szobornak egy másik helyet, egy olyat, amit mindenki elfogad.”
 • 9. pennylane 2008. június 07. 23:29
  „most már kiváncsi vagyok,tudnál részleteket közölni”
 • 8. sokattudó 2008. június 07. 18:27
  „Helyileg: L.J. ősei nem szegényparaszok voltak,jobb,ha tudod. Érdekes dolgokat tudna mesélni ez ügyben az idősebb korosztály,amit lehet,hogy sokan kibírnának röhögés nélkül.”
 • 7. régiidegen 2008. június 07. 17:46
  „5 évig voltam "Vásárhelyi". Tőlem elvették az iskolám, a kollégiumom nevét, most meg azt a szobrot vennék el és tennék esetleg más helyre ami eddig jó helyen volt? A víztorony környékére nem nagyon jár a vendég, az idegen. Ha mennie kell akkor lehetőleg valamiféle szobor sor, esetleg szoborpark szerűségben kellene gondolkodni.”
 • 6. Helyileg 2008. június 07. 14:07
  „Polip: egyetértek, sok esély van rá, hogy L. J. állít magának ott szobrot. Nem tudom pontosan, kik voltak L. J. ősei, de úgy látszik, azokat sem tiszteli. Mert hogy mi a fenéért nem jó neki az a szobor ott, ahol van, azt igazi érvekkel nem tudja alátámasztani. Legfeljebb azzal, hogy a szocialista szó benne van az agrárszocialista mozgalom fogalmában. Lehet, h. az ő ősei nem szegényparasztok voltak? Szabó Dániel úr ezt is kutathatná és nyilvánosságra hozhatná, ha meri.”
 • 5. Egy Kertvárosi. 2008. június 07. 11:10
  „Hát még ekkora nagy baromságot!!!!Nem elég hogy már egy darabot leszakítottak a Szántó KJ.utcából?És olyanról nevezték el aki nem méltó rá!!!!Még ez is????Tényleg hát kinek áll az útjában ez a szobor????Kiknek szúrja a szemét????Én már azon sem csodálkoznék ha a vólt pólgármester Rapcsák András szobrát helyeznék ki helyette!!!!Ezek után már következik a Kossúth szobr a korsós lány a lovsszobor.És végúl az egész teret elneveznék Rapcsák András térnek ugye????De szerintem ez a főcélja a mostani polgármesterünknek!!!!De ha olyan fene nagy demokrácia van ebben a Fideszes városban akkor miért nem ír ki a polgármesterünk egy erről szóló népszavazást????Az én véleményem szerint nagyon jól van az a szobor a mostani helyén!!!!És ne akarják már a városunk vezetői megalázni Szátókovács János emlékét!Inkább a Dr.Rapcsák András utcának is adják vissza az eredeti nevét!Ugyan is erről se kérdezték meg senki véleményét ugye? Hogy legyen-e Rapcsák András utca?A polgár mesterünk ugye vádólja a Szocialistákat hogy diktatúrát akarnak és hogy önként hoznak döntéseket a nép megkérdezése nélkül.Hát akkor kérdem én hogy most mi van?Ugyan olyan diktatórikusan dönt városunk pólgármestere Lázár János is mint Gyúrcsány!!!!De ha még is külömbnek érezné magát a polgármester úr Gyúrcsánynál akkor bizony egy városon belöli népszavazást kellene nekkiírnia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. polip 2008. június 07. 10:44
  „Mi történt az önkormányzatban???Kell Jani bácsinak a hely egy saját szoborra:)?
  Legalább nem lesz nehéz dolga a szobrásznak a mű elkészítésekor:D!!”
 • 3. totya66 2008. június 07. 10:35
  „Költözik a szobor? Lehet hogy eladták azt a területet is?”
 • 2. Oláh Ernő 2008. június 07. 07:50
  „Tisztelt Szerkesztőség! A szoborral kapcsolatban már annyiszor elhangzott az elmúlt időben, hogy nem Szántó Kovácsot ábrázolja! Miért mondják és írják azt ami nem igaz. A szobor csak Szántó Kovács János mozgalmának, az akkori parasztok küzdelmének, harcának állít emléket. Mi baj van ezzel? Már azt is kétségbe vonjuk, hogy egyáltalán igazuk volt? Én 65 éves vagyok,vásárhelyi születésű. A szobor felállításánál jelen voltam és az azt követő felháborodásokat is ismerem. Nem a szoborral volt sose baj hanem az jelképpel. Nem Szántó Kovácsot akarták ábrázolni, hanem az akkori parasztságot. Itt lett a baj. Azt mindták az akkori nézők, a vásárhelyi paraszt soha nem volt olyan elesett, hogy egy csizmára ne telt volna.”
 • 1. Vásárhelyi 2008. június 07. 06:24
  „Kinek és miért van útban a szobor? Talán kell a hely egy másiknak, nagyobbnak, egy testesebbnek? Miért mond rosszat Szabó Dániel tanár úr? Ki próbálja a megkopott népszerűségét titokban foltozgatni? Igen én találtam ki, igen az én ötletem volt, de ha nem jön be, én ott sem voltam az én nevem fel sem merült. Jól ismert politika ez a hőlégballonos embertől. Javaslatom: tegyük a szobrot a külsőszőrháti pusztába, az sincs nagyon messze a helyszíntől (viszonyítás kérdése), bár lehet, hogy ott is útban lenne valakinek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerződések nyilvánosságra hozatalát kezdeményezik

Hódmezővásárhely - Követendőnek tartja, és felszólítja a megyei önkormányzat, illetve a megye minden… Tovább olvasom