Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Ellopták Marika néni pénzét

Hódmezővásárhely - Több százezer forintot vittek el trükkös tolvajok egy idős vásárhelyi nő otthonából. A két férfi önkormányzati dolgozónak adta ki magát, és úgy férkőzött a 85 éves asszony bizalmába, hogy segélyt utalnak neki. Amíg egyikük elterelte a néni figyelmét, a másik elvitte a szekrényből a megtakarított pénzt.
– Nem tudom megbocsátani magamnak, hogy bedőltem a két fiatalembernek, és odalett az összes megtakarított pénzem – fogadott sírva Marika néni, aki azt kérte, hogy ne írjuk le a teljes nevét. A 85 éves vásárhelyi asszony nagyon fél, amióta csalók jártak az otthonában. Minket is csak a gondozónője kíséretében engedett be a házába. Néhány nappal ezelőtt azzal csöngetett be hozzá egy jól öltözött 30-as férfi, hogy az önkormányzattól jött, mert szociális segélyt kap a néni.

– Kovács Sándorként mutatkozott be, és azt mondta, bizonyos Kis Mária küldte. Semmi rosszra nem gondoltam, betessékeltem az előszobába, ahol leültünk. A fiatalember pénzt rakott az asztalra, de azt is hozzátette: ez még nem a segély. Majd kért, hozzak neki 10 ezer forintot, mert fel kell írnia a számát. Bementem a szobába, de azt nem vettem észre, hogy kifigyeli, hol tartom a pénzt – idézte fel Marika néni.

Marika néni nem gyanította, miért kérnek tőle 10 ezer forintot. Fotó: Tésik Attila
Marika néni nem gyanította, miért kérnek tőle 10 ezer forintot.
Fotó: Tésik Attila

A férfi felírta a bankjegy számát, amit vissza is adott az idős asszonynak. Majd azt mondta: jön a társa, aki leméri a ház hátulját, milyen széles. Ez az adat is kell a segélyhez. Míg a néni hátrament a másikkal, addig a házban maradó kivette a szekrényből a pénzt. Még a bútor kulcsát is elvitte. A férfiak azzal köszöntek el, nemsokára küldik a segélyt.

Igazolják magukat

A vásárhelyi önkormányzat dolgozóinak, valamint a gondozási központ és a családsegítő szolgálat munkatársainak is fényképes igazolványuk van, amelyet kötelesek felmutatni – hangsúlyozták a polgármesteri hivatalnál.

– Alig 15 perc telt el, amikor rájöttem, nem stimmel valami, és felhívtam a rendőrséget – mondta az idős néni, aki akkor még nem tudta, elvitték a megtakarított pénzét. Az időközben megérkező gondozónő javaslatára nézte meg a szekrényét, amit úgy kellett feltörni.

– Több százezer forintot vittek el. A férjem halála óta spórolok a nyugdíjamból, hogy ki tudjam fizetni a számlákat, főként a gázszámlát. Most nincs semmim. Nem hiszem el, hogy ilyen buta voltam – fakadt sírva Marika néni, akit nagyon megviseltek a történtek. Azóta aludni és enni sem bír.

Lopás megalapozott gyanúja miatt nyomoz a vásárhelyi rendőrkapitányság az eset kapcsán – tudtuk meg Tuczakov Szilvánától, a megyei főkapitányság sajtószóvivőjétől. Elmondta: idén Vásárhelyen a tolvajok 20 hasonló esetben adták ki magukat önkormányzati vagy közüzemi cégek dolgozóinak, s károsítottak meg időseket.

Olvasóink írták

 • 19. csutka 2009. augusztus 05. 19:36
  „Szinte mindegyik esetben a pénzt kapnak trükkel mennek ezek a szemetek.Az idősek,meg egy kicsit kapzsik,ha pénzt igérnek nekik.”
 • 18. cikicakk55 2009. augusztus 05. 19:20
  „Ezek az idős emberek télen inkább 5 pulóverben vannak nappal, és éjjel két dunyhával alszanak, de a fűtést még véletlen sem kapcsolják be, esetleg -20 fokban.
  Villanyt nem gyújtanak, tévét alig néznek.Enni csak annyit amennyi az éhenhaláshoz sok,de jól lakni nem lehet vele.Persze,hogy összejön az a pár százezer forint, de annyira féltik a pénzüket, hogy sehol nem érzik biztonságban, csak otthon,maguk mellett.Rengeteg ilyen idős embert ismerek, és nem tudják ám megmondani, hogy miért spórolnak annyira.Megszokták és kész.Ezek a trükkös tolvajok pont azért őket vadásszák le,mert már ismerik a szokásaikat.”
 • 17. vmagdi 2009. augusztus 05. 09:01
  „a szogeny nugdijasok!
  Mikora dolgozok is honaprol honapra elnek! A multkot votam egy arubemutaton, kb 700 ezer forintot tapsoklt el a 10 fos tarsasag hirtelenjeben, ismerek egy embert aki a rokkantnyugdijbol osszegyujtott majd harom millkat :)”
 • 16. eldorádó 2009. augusztus 05. 08:40
  „nem ritka: nyugdíjba megy a dolgozó és felmondja a folyószámláját, inkább várja otthon a postást a nyögdíjért! Kb. havi ezer forintot spórol meg.
  DE!
  A bankok a hibásak, a legtöbb csak az új ügyfél megszerzésére és a meglévők megsarcolására törekednek.
  tisztelet a kivételnek.”
 • 15. bo 2009. augusztus 05. 07:46
  „Valahol még örülhet is a néni, hogy trükkel és nem erőszakkal vették el amije van.”
 • 14. flexsnake 2009. augusztus 05. 06:45
  „10. miért? az benne van hogy otthon kell tartani?”
 • 13. persona 2009. augusztus 04. 22:18
  „9. ez mind szép és hasznos tanács, de próbáld ezt egy öregnek elmagyarázni, aki megérte azt a kort, amikor a millpengőket úgy seperték az utcán..:)”
 • 12. sörpocak 2009. augusztus 04. 22:13
  „Nem akarom bántani a nyugdíjasokat, pláne a tehetős nyugdíjasokat, de azért valami megütötte a fülemet. A férje halála óta spórol, hogy a számlákat, főleg a gázszámlát kitudja fizetni. És mégis ennyi pénzt tart otthon. No comment.....”
 • 11. JB007 2009. augusztus 04. 21:04
  „Nagyon praktikus, hogy a DM kis keretesben leírja, hogy az önkormányzati dolgozóknak van fényképes igazolványuk. Nekem is van vagy öt fajta, akkor én is az önkorinál dolgozok? Vagy azoknak speciális van? De akkor milyen?
  Így annyi fog változni, hogy nyomtatnak valami kis színes igazolványt, rárakják a címert vagy valami jó kis szöveget és már mehetnek is be bárhova, az is beengedi őket aki eddig nem.

  Ha már meg akarják előzni a hasonló eseteket, akkor érdemes lenne normálisan csinálni. Akár a DM, akár a hivatal vagy a rendőrség.”
 • 10. KolompárRómeó 2009. augusztus 04. 19:59
  „9. hozzászólás maug 2009.08.04. 19:55

  Nincs leírva az sehol az alkotmányban, hogy az emberek otthon tartott pénzét el KELL lopni.”
 • 9. maug 2009. augusztus 04. 19:55
  „Majd csak elfogy az összes nyugdíjas otthon tartott pénze (mert mind ellopják)!! Akkor végre nem kell ilyen egyszerű emberek butaságairól olvasni!!! Csak gratulálni tudok az összes átvert embernek, meg azoknak is akiket ezután fognak átverni. Sőt a hozzátartozóknak is gratulálok, és nagyon jó, hogy a több százezer vagy millió forintot nem rájuk költi a nagyszülő! Mindenki szóljon az öregeknek, hogy ne legyenek ennyire buták! Tegyék be a pénzt a bankba és a számlákat fizessék átutalással. A gondozók is beszélgethetének erről, a kissé szellemileg leépült emberekkel. Sőt segíthetnének nekik elintézni az adminisztrációt.”
 • 8. Vöröske 2009. augusztus 04. 19:52
  „Az a baj,hogy az ilyen idős emberek gondolkodásán már nem lehet változtatni.Hozzászoktak,hogy régen lehetett a félretett pénzt a konyhaszekrény vagy a szekrénysor fiókjába "elrejteni",úgysem veszik el.Mára azonban megváltozott a helyzet.Nem fogják már megváltoztatni a szokásaikat az elkövetkezendő pár évre.Egy ilyen idős néni amúgy is elkezd valamilyen szinten leépülni sajnos.Ezért használják ki az ilyen rohadt szemetek őket.Kíváncsi leszek én is ,hogy Miku te milyen friss leszel szellemileg 85 évesen.”
 • 7. KolompárRómeó 2009. augusztus 04. 19:51
  „Ha bankba rakja a pénzt, akkor már rég elfogyott volna a mindenféle kezelési költségek miatt és nem lett volna mit ellopniuk a gazembereknek.”
 • 6. hasika 2009. augusztus 04. 19:22
  „Miku honnan tudod 85 évesen mennyi eszed lesz?”
 • 5. Titanilla 2009. augusztus 04. 18:54
  „Nem értem az embereket.szinte naponta hallani ilyencsalásokat, és nem tanulnak belőle. Mi az hogy beengedi a lakásba? Mintha nem a mában élne a néni. Én is idős vagyok, igaz én panelban lakom, de soha senkit nem engedek be, akit nem ismerek személyesen. Ilyen olcsó dumával meg pláne nem.És bizony a Kárászon sem adok semmiféle alapitványra gyüjtőknak. Mind csaló.”
 • 4. Tina80 2009. augusztus 04. 18:33
  „"Majd kért, hozzak neki 10 ezer forintot, mert fel kell írnia a számát" ez nagyon érdekes..... Biztos nem kamu ez a cikk???”
 • 3. flexsnake 2009. augusztus 04. 17:39
  „Ja kéárem, nem kell otthon tartani a pénzt, vigye bankba. A segélyhez meg kell a ház mérete, be kell írni a lapra.
  Ha valaki nem kért segélyt az nem is kap segélyt. Minden évben fel kell hívni a figyelmet rá hogy senkit ne engedjenek be a lakásba, vigyázzanak az értékeikre, de semmi haszna. Nem tudom sajnálni.”
 • 2. miku 2009. augusztus 04. 14:42
  „Mégis mit gondolt szegény néni, minek kell a segélyhez a ház mérete? Sajnálom szegényt, de kicsit több esze is lehetett volna.”
 • 1. OPP 2009. augusztus 04. 13:55
  „Nyilván a rendőrségnek megint megelőzési nyomtatványokat kellene szórnia a városban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan kérik az ingyenes ebédet

Hódmezővásárhely - Az önkormányzati, átmeneti segélynek minősülő, egy évben két hónapig adható ingyenes ebédet jelenleg 100-an veszik igénybe Vásárhelyen. Tovább olvasom