Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Ellopták a főtérről az árvácskákat

Ez a vandálok hete Vásárhelyen: pár napja a nyáron átadott népkerti játszótér ivókútját törték össze, szerda reggelre pedig elloptak a Kossuth térről több virágot is. Éves szinten több millió forintjába kerül az önkormányzatnak a helyreállítás és a pótlás.
Fotó: Tésik Attila
Szerda reggelre a vásárhelyi Alföldi Galéria elé tett zöld faládákból valaki kiszedte a tíz napja ültetett árvácskák jó részét. A virágok biztosan kellettek neki, mert földlabdával együtt, gondosan huzigálta ki őket.

Az Andrássy utcai virágládákból is több tő növényt vittek már el korábban. A Vöröskereszt utcában pedig a kerékpárutat az úttesttől elválasztó sávból is folyamatosan viszik a növényeket, nem győzi pótolni az önkormányzat.

– Rongálással is károsítják az önkormányzatot. Az idén az Andrássy utcai hatalmas virágcserepek közül hatot törtek össze. Egy-egy agyag tartó értéke több mint 50 ezer forint – tudtuk meg Drahota Lilla városi főkertésztől.

A Hóvirág utcában több fácskát is kettétörtek. A város egy erdésztől több csemetét is kapott, melyeket ősszel elültettek. A kétujjnyi vastag törzsek, úgy látszik, valakit ingerelnek, mert jó néhányat azóta elpusztítottak.
A növényeken kívül szinte minden közterületi tárgy szerepel a vandálok „étlapján". Évente több millió forintnyi kárt okoznak a szoborrongálással, padtöréssel, kukagyújtogatással. Legutóbb a nyáron átadott népkerti játszótér ivókútját verték szét apró darabokra. Ebben az esetben még nem történt feljelentés.

– Számos esetben érkezik hozzánk feljelentés közterületi rongálások ügyében. Nyomok és szemtanúk hiányában nem mindig sikerül az elkövetőket elfogni – mondta Paksi Zsolt őrnagy, a városi kapitányság bűnügyi osztályának vezetője.

Az idén 33 esetben intézkedtek a vásárhelyi rendőrök közterületen történt garázdaság ügyében, ebből tizenhárom volt a rongálás. Bírósági feljelentés pedig összesen huszonegy garázdaságból, rendzavarásból, illetve csendháborításból született.

Az őrnagytól megtudtuk: a már említett hat széttört virágtartós esetből egynél elkapták a tetteseket. Négy férfi – 19 és 37 év közöttiek – szórakozóhelyről hazafelé tartva verték szét a tartót. Csoportos garázdaság miatt indult ellenük eljárás, jelentős pénzbüntetésre számíthatnak, valamint meg kell téríteniük az okozott kárt is.

Az egyenként 70 ezer forint értékű nagy szemétgyűjtő konténerek felgyújtása is mintha egyre népszerűbb hobbi lenne a városban. Az elfogott gyújtogatók között volt 11 éves fiú is, valamint egy 27 éves nő, akinek három konténer lett az áldozata.

Paksi Zsolt hozzátette, hogy a megelőzés érdekében a kapitányságon egy olyan csoportot szerveztek, mely éjszakánként a várost járva fokozottan figyeli a szórakozóhelyek környékét, illetve a belváros jelentősebb tereit, utcáit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széttörték a népkerti ivókutat

Ismeretlen tettesek széttörték Vásárhelyen a népkerti játszótér kerámia ivókútját, amelyet a Tiszta… Tovább olvasom