Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Elmarad a kavalkád

Támogatás hiányában, valamint a magas tiszai árvíz következményei miatt idén elmarad a mártélyi kavalkád. Balogh Jánosné polgármester elmondta: már a tavalyi, tizedik jubileumi rendezvényen szó volt arról, hogy egy ideig szüneteltetni kellene a kavalkádot. Az is kiderült: egy ezerháromszáz lelkes falunak gondot okoz ellátni negyvenezer vendéget.
Idén biztosan nem lesz óriásbábos felvonulás. Fotó: Tésik Attila
Az idén minden érdeklődő törölheti nyári programfüzetéből a mártélyi kavalkádot, ugyanis elmarad. Az okokról Balogh Jánosné polgármester nyilatkozott lapunknak.

– A tavalyi, tizedik jubileumi rendezvényen felmerült, hogy talán ez lesz az utolsó. A testület és a szervezői csapat azért határozott így, mert a kavalkád rengeteg munkával járt, valamint számos, rajtunk kívülálló dolog hátráltatta. Itt gondolok például az időjárási viszontagságokra, az évente ismétlődő szúnyoginvázióra – mondta a polgármester.

Balogh Jánosné kiemelte, hogy a falu eddig nem csoportosított el külön pénzforrást a kavalkádra, pályázatok útján finanszírozták a programsorozatot. Idén azonban Mártély kikerült az elmaradt kistérség kategóriájából, így e címen már nem kaphatják meg a mintegy hárommillió forintos állami támogatást.

A falu nyári rendezvénynaptára

Május 27.: megyei tűzoltó verseny és bál.
Június 2.: Szenti András Számadás című könyvének bemutatója.
Június 4.: Hajós Dezső emléktáblájának avatója, gyermeknap a kempingben.
Július 9–15.: XIX. magyar őstörténeti találkozó és XIII. magyar történelmi Iskola.
Július 22.: aratóünnep. Augusztus 26.: díszkút- és játszótéravatás Újfaluban. Szeptember 8.: Szent Adorján napja, mártélyi keszegölő (halfőző verseny) a kempingben, illetve hagyományok napja népi kirakodóvásár.
Szeptember 16.: szúnyogűző nap, családi vetélkedő.

– Azzal is szembesülnünk kellett, hogy a kavalkád egyre népszerűbb lett, s most már 30-40 ezer fős vendégsereggel kell számolnunk. Egy 1300 lélekszámú falu pedig ekkora tömeg ellátására, befogadására nem alkalmas – folytatta.

A látogatóknak ráadásul egyre nagyobb lett az elvárása a kavalkáddal kapcsolatban. Mivel aszfaltos parkolót nem tudnak építeni, egy-egy kiadós eső után sorra akadtak el a sárban a gépkocsik.

A Tisza magas vízállása miatt a rendezvény helyszíne, az üdülőterület még mindig víz alatt van. Az árvíz a belterületen folyó csatornázást is hátráltatta. Két-három hetes csúszásban vannak az építők, s a beruházást nem tudják befejezni a kavalkád kezdetéig, vagyis augusztus első hétvégéjéig.

– A fent felsoroltak miatt úgy határoztunk, hogy idén biztosan elmarad a rendezvény. Arról viszont még nem döntöttünk, hogy a későbbiekben lesz-e még mártélyi kavalkád – tette hozzá végül a polgármester. A kavalkád helyett több kisebb rendezvénnyel, programmal várják a vendégeket Mártélyon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harcban az utasokért

Volt férj és feleség, a Hód-Mező Kft. volt és jelenlegi tulajdonosa is szeretné elnyerni a Szeged és… Tovább olvasom