Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Élő betlehem Rudival, Tökivel

Székkutas - A betlehemi jászol körül csacsi, birkák és kecske vigyázta a kisded álmát Székkutason advent utolsó vasárnapján. Az élő betlehemnek már többéves hagyománya van.
Rudit, a szamarat éppen akkor vezette gazdája a helyére, amikor odaértünk. A hatéves csacsi nyakában csengő csilingelt.

– Öthalmon születtem, nem messze a Rárósi úttól, itt, Székkutas határában. Mindig volt állatunk. Sokáig juhászként dolgoztam. Most nyugdíjas vagyok, otthon őshonos állatokat tartok: szürkemarhát, mangalicát. Van kecském és szamaram is – mondta Nagygyörgy Ernő, a csacsi gazdája.

– Senkinek nincs olyan dolga, mint Rudinak. Csak eszik és járkál az udvarban, dolgoznia nem kell. Évente egyszer van munkája, amikor beáll a betlehemi jászol mellé – mondta nevetve a gazda. Rudi békésen tűrte a simogatásokat, a gyerekek meg is „lovagolhatták". Fabó Franciska is felült a hátára.

Nagygyörgy Arnold (balról) Tökit kötötte be a jászolba, Nagygyörgy Ernő pedig Rudit, a szamarat. Fabó Franciska kipróbálta, milyen szamárháton ˝lovagolni˝. A szerző felvétele
Nagygyörgy Arnold (balról) Tökit kötötte be a jászolba, Nagygyörgy Ernő pedig Rudit, a szamarat. Fabó Franciska kipróbálta, milyen szamárháton ˝lovagolni˝. A szerző felvétele

– Eddig csak pónin ültem, csacsin még nem – tudtuk meg a 4 és fél éves kislánytól, aki nagyon várja már a Jézuskát. Korcsolyát szeretne.
Az önkormányzat két kacsát és két rackajuhot vitt a betlehemi jászolhoz. A birkák gondozói a kedvünkért még el is nevezték a jószágokat: a feketét Negrónak, a világos juhot pedig Lujzának. Az élő betlehem utolsó szereplőjeként érkezett a karámba Töki, az 1 éves kecske, akit vidáman üdvözölt Rudi. Elvégre a napjaikat egy udvarban töltik. Töki is Nagyörgy Ernő jószága.

Advent utolsó vasárnapján az önkormányzat kézművesvásárt is rendezett. Az érdeklődők többek között levendulával illatosított dísztárgyakat, különleges mézeket, fűszeres eceteket, olajokat is vásárolhattak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 éves karácsonyi üdvözlet

Kuriózumnak számít az az első világháborús képeslap, amelyet a vásárhelyi Hegyi Endre fotógyűjteményéből bemutatunk. Tovább olvasom