Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Élő háziszárnyasokat daráltak le az ATEV-nél

Élő csirkéket, kacsákat és libákat daráltak le az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi telepén. A szárnyasok a madárinfluenzával fertőzött vagy a H5N1 vírussal veszélyeztetett területekről származtak. Az érintett cég vezetője nem kommentálta értesüléseinket.
Az ATEV kapuja Vásárhelyen. Elzárkóztak a hivatalos nyilatkozattól. Fotó: Tésik Attila
Élő csirkéket, kacsákat és libákat daráltak le az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi telepén. A szárnyasok a madárinfluenzával fertőzött vagy a H5N1 vírussal veszélyeztetett területekről származtak. Az érintett cég vezetője nem kommentálta értesüléseinket, a szaktárca vezetője megengedhetetlennek nevezte a történteket, az állatvédő pedig büntetendő állatkínzásról beszélt.

A madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozására mintegy hatszázezer szárnyas elpusztítását rendelték el a múlt hónapban Bács-Kiskun megyében. A csirkék, tyúkok, libák, kacsák és egyéb háziszárnyasok jelentős részét Csongrád megyében, az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi, egyébként a legszigorúbb EU-előírásoknak is megfelelő gyárában semmisítették meg, pontosabban dolgozták fel.
A naposcsibék, kacsák, libák egy részét élve darálták le! Ezt többen is megerősítették lapunknak. Informátoraink egymástól függetlenül mondták el, saját szemükkel látták, hogy az apró szárnyasok még éltek, amikor a „feldolgozásukat" a hódmezővásárhelyi gyárban megkezdték. Közülük ketten titokban lefényképeztek olyan kiskacsákat és pár napos libákat, amelyeket néhány pillanat múlva ledaráltak. A felvételeken jól látható, hogy élő szárnyasokat továbbít a csigasor a darálóba.

Az amatőr felvételen még élő kislibák láthatók a daráló előtt
Az Állatifehérje Takarmányokat Előállító Vállalat (ATEV) Zrt. hódmezővásárhelyi gyárának igazgatója hivatalosan nem akarta kommentálni értesüléseinket. Szabó Gábor kérdéseinket elhárította.
Szigeti Sándor megyei főállatorvos – mielőtt a konkrét esettel kapcsolatban elmondta volna a véleményét – hangsúlyozta, hogy az emberre veszélyes H5N1 madárinfluenza-vírussal fertőzött vagy fertőzés gyanús területekről begyűjtött szárnyasok megsemmisítésére az EU kiadott egy állásfoglalást, amely szerint az állatok megsemmisítését kíméletesen kell végrehajtani, a szárnyasokat megsemmisítésük előtt el kell gázosítani. A Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás vezetője információinkkal kapcsolatban megjegyezte, nem hiszi, hogy az ATEV-nél élve darálták volna le a szárnyasok egy részét. Azt mondta, nem zárja ki, hogy valaki vagy valakik rossz hírét akarják kelteni a vállalatnak.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt mondta, ezek az információk hozzájuk is eljutottak. De az elmúlt hetekben olyan bejelentéseket is kaptak, amelyek szerint élő naposcsibéket gyömöszöltek zsákokba, az állatok pedig megfulladtak. Seres Zoltán megjegyezte, ilyenkor az érintettek előszeretettel hivatkoznak arra, hogy viszonylag rövid idő alatt kellett nagy mennyiségű szárnyas megsemmisítését elvégezniük. Ám úgy véli, ezt a védekezést nem lehet és nem is kell elfogadni, mint ahogy azt sem, hogy azért kellett sietni az állatok kiirtásával, mert a szárnyasok emberre veszélyes vírust hordoznak vagy hordozhatnak.

– Az élő állatok ledarálása vagy zsákokba gyömöszölése állatkínzás, és a hatályos törvények szerint büntetendő! – mondta Seres Zoltán.


Gráf József: Megengedhetetlen!

Nem tudok ilyenről – válaszolta Gráf József földművelési és vidékfejlesztési miniszter arra a kérdésre, tud-e arról, hogy nem az előírásoknak megfelelően jártak el a szárnyasok megsemmisítésekor. Hozzátette: ezt semmilyen körülmények között nem tartaná megengedhetőnek, ezért is kérte kollégáit, hogy a szabályok betartásával járjanak el. Ha bebizonyosodna, hogy nem így történt, akkor „természetesen megállapítanánk a felelősséget és eljárnánk". A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: állat-egészségügyi szempontból Magyarország jól kezelte a betegséget. – Két védőkörzetet hoztunk létre, amivel megvédtük az ország egészét. Az unió minden országában kötelező elfogadni a magyar baromfitermékeket, amelyek nem ebből a két védőkörzetből származnak. Ezért kellett ezeket a szigorú intézkedéseket meghozni.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegedűs Endre és Judith Cohen estje

Ma este 7 órakor a vásárhelyi Fekete Sas dísztermében rendezik meg a vásárhelyi születésű Hegedűs… Tovább olvasom