Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Előbukkant a háborúban eltűnt Vöröss István-kézirat

Tizennégy évesen már kötete volt, huszonöt évesen pedig meghalt Vöröss István vásárhelyi költő, akit kora irodalmárai – így Móricz Zsigmond is – ígéretes tehetségnek tartott. A tragikus sorsú fiatalember verses regényéről úgy tudták, a háború idején elveszett a Singer és Wolfner Kiadónál.
Tizennégy évesen már kötete volt, huszonöt évesen pedig meghalt Vöröss István vásárhelyi költő, akit kora irodalmárai – így Móricz Zsigmond is – ígéretes tehetségnek tartott. A tragikus sorsú fiatalember verses regényéről úgy tudták, a háború idején elveszett a Singer és Wolfner Kiadónál. Most – hatvan év után – rábukkant a műre, melynek Bronztükör a címe. A költő ezt a munkáját a menyasszonyának ajánlotta.

„...Hullok én is, hullok egyszer, / göngyölnek a hűs ködök... / s élsz Te mindig szép szemeddel / barna tükreid mögött." – e sorokkal kezdődik az egykori bethlenes diák, Vöröss István örökre elveszettnek hitt műve, melyet , a nagy múltú intézmény könyvtárosa talált meg a közelmúltban.

A költő szomorú sorsa

A pedagógus ötödik tanévét tölti a református iskolában, itt találkozott először a költő nevével, akinek impresszionista, finom hangú versei azonnal megragadták. Ezután döntött úgy, hogy belemélyed az 1947-ben, 25 éves korában elhunyt fiatalember életének és műveinek megismerésébe, tanulmányozásába.

Vöröss Istvánnak szomorú, nehéz sors jutott – mondja Máté tanár úr. Nyolcéves volt, amikor elveszítette az édesapját. A temetést követően anyjával együtt Budapestről a Vásárhelyen élő rokonokhoz költözött. Tízéves korában gyermekparalízis következtében megbénult, s hátralévő életében csak kerekes szék segítségével tudott közlekedni. Tanulmányait a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban folytatta, diáktársai és osztályfőnöke, Szathmáry Lajos segítségével jelentek meg ekkor versei nyomtatásban. Halálát egy heves zivatar során szerzett tüdőgyulladás okozta. Temetésén több író mellett Németh László is részt vett.

Máté István Vöröss egyik drámájával foglalkozott először, melynek kézirata a gimnázium könyvtárában lapult. A Viharvető című írás kissé hiányosan maradt fent. A mű 2005-ben jelent meg a szegedi Bába és Társai Kiadó gondozásában. A kötetben a dráma mellett Vöröss István több verse is helyet kapott, melyeket a Szegeden élő féltestvér bocsátott rendelkezésre.

A Bronztükör regénye


A költemények válogatása során bukkant rá – a féltestvérnél lévő hagyatékban – a Bethlen könyvtárosa az elveszettként számon tartott Bronztükör című verses regényre, amit a szerző menyasszonyának ajánlott.

A szerelmi témájú mű 1942 és 1943 között íródott. Létezéséről akkoriban csupán egyetlen híradás látott napvilágot, majd később mindenki úgy tudta, hogy a Singer és Wolfner Kiadó irodájában valamilyen úton-módon elveszett. Több mint 60 évvel későbbi megkerülése nagy szenzáció, főleg, hogy kéziratának nem is egy, hanem mindjárt három változata került elő. Egy teljes, egy másolt és egy datált. Ezek szövege között apró eltérések mutatkoznak, így Máté István a szerkesztési munka folyamán a három írást alapul véve készítette el a verses regény végleges változatát.
Vásárhely legnagyobbja

A Bronztükör most kiadásra vár, ehhez keres támogatókat a megtaláló, aki szerint Vöröss István Vásárhely eddigi legnagyobb költője volt.

Szűcs Csaba
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz citrom Mónusék fáján

Óriási, bőven termő citromfa díszíti a vásárhelyi Mónus Jánosné házának udvarát. Emellett még az… Tovább olvasom