Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Előkerülhet a Kossuth alapköve, időkapszulája

Hódmezővásárhely - Tó és pihenőpark legyen az egykori Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola helyén – döntöttek a vásárhelyiek. Közben megkereste lapunkat Antalicz József és Balla János, aki egykor részt vett az iskola építésében, és pontosan tudja, hol van az alapkő és az időkapszula. Ha megtalálják, az emlékek a múzeumba kerülhetnek.
Balla János barátommal és munkatársammal ott voltam, amikor a dokumentumokat tartalmazó időkapszulát elhelyezték a Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola alapkövében – mesélte lapunknak a tanintézmény építésében részt vevő Antalicz József. Az eseményről tanúskodó, bekeretezett fényképet is őriz. A fotó sokáig Ballával közös irodájukban volt.
A tanintézményt 1974 tavaszán, pontosan március 21-én kezdték építeni Földesi Lajos Ybl-díjas vásárhelyi építész tervei alapján – ekkor helyezték el az időkapszulát –, majd három és fél év elteltével, 1977. november 7-én adták át – mondták el az egykori kollégák.

Antalicz József hozzátette: pontosan meg tudják mutatni, hová került 1974-ben az időkapszula, ami a fényképpel együtt a Tornyai János Múzeumba kerülhetne kordokumentumként. A felvetéssel megkerestük a bontást végző vásárhelyi céget, a Délgép Kft-t. – Józsi bácsit és Balla Jánost jól ismerem, munkatársaim voltak – árulta el Zsarkó Imre, a cég tulajdonosa. Hozzátette: nyitottak az ötletre, amennyiben Antalicz József és Balla János pontosan meghatározza az alapkő helyét, a bontást végző munkatársai kiveszik onnan.

Balla János és Antalicz József az alapkőletételről készült képpel a bontás helyszínén. Fotó: Antal Sándor
Balla János és Antalicz József az alapkőletételről készült képpel a bontás helyszínén. Fotó: Antal Sándor

Közben véget ért az e-konzultáció, amelyben az önkormányzat azt tudakolta a vásárhelyiektől: mi legyen a Kossuth helyén. – 1710-en mondták el véleményüket, és 1017 szavazattal a tó nyert, amely köré pihenőparkot építünk a 20 ezer négyzetméteres területen – számolt be az eredményről Hegedűs Zoltán alpolgármester. Az e-mail címük nyilvánosságát 637-en vállalták, közöttük négy családi, 10 alkalomra szóló, több mint 34 ezer forint értékű strandbérletet sorsoltak ki tegnap a sajtótájékoztatón. A nyerteseket az önkormányzat értesíti.

A bontást április végére befejezi a Délgép Kft., ezt követően terveztetik meg a pihenőparkot és a tavat. Létrehozására uniós forrásokat is keresnek, és az elképzelés 2-5 éven belül valósulhat meg – mondta Hegedűs Zoltán. Az alpolgármester még közölte: a sikeren felbuzdulva a jövőben több e-konzultációt is tartanak majd, az egyik várható, már évek óta húzódó téma az lesz, hogy mi legyen a Kása-erdővel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél napot várt vérröggel az agyában

Egyik pillanatról a másikra lett rosszul otthonában egy vásárhelyi nő. A helyi sürgősségin fél nap… Tovább olvasom