Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -5°C | 4°C Még több cikk.

Elölről kezdik a mindszenti betegpert

Hódmezővásárhely - Megkapta a vásárhelyi önkormányzat a Fővárosi Ítélőtábla végzését, amelyben a táblabíróság új eljárásra kötelezte a Fővárosi Bíróságot a mindszenti beteg ügyében. Az eset kapcsán több szabálytalanságra is fény derült, azóta megszüntették R. Andrea bírónő jogviszonyát.
Hamarosan újrakezdődik a mindszenti beteg ügyének tárgyalása, azaz több mint két évvel a tragikus eset után még nem lehet tudni, hibázott-e a vásárhelyi kórház. Most kapta meg a vásárhelyi önkormányzat a Fővárosi Ítélőtábla végzését, amely hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság ítéletét. Megírtuk, a Fővárosi Bíróság egyetértett az Egészségbiztosítási Felügyelet elmarasztaló álláspontjával, és 3 millió forintos bírsággal sújtotta a vásárhelyi Erzsébet kórházat.

Az országos visszhangot kiváltó ügy még 2007 áprilisában kezdődött. Vásárhely és Mindszent között a mentőben életét vesztette egy mindszenti férfi. Az átszervezés miatt kórházról kórházra küldték. Vásárhelyről a kiemelt súlyponti kórházba, a szentesibe vitték a beteget, akinek az őt vizsgáló orvos szerint stabil volt az állapota. Az Egészségbiztosítási Felügyelet – jogszabálysértésre hivatkozva – elmarasztalta a vásárhelyi kórházat. Az intézmény viszont a Fővárosi Bíróságra ment, ahol elutasították a keresetét. A kórház nem hagyta annyiban, a Fővárosi Ítélőtáblához fordult, amely végül új eljárásra kötelezte a bíróságot.

Egy beteg, két per

A mindszenti Hajdú Imre 2007. április 6-án halt meg a mentőautóban. Az országos visszhangot kiváltó ügyben két per is zajlik: a fenti mellett egy büntetőeljárás, amelynek vádlottja a vásárhelyi kórház orvosa, Szökő-Császár Ildikó. A Szegedi Városi Bíróságon folyó pernek azt kell kiderítenie, terheli-e felelősség a beteg haláláért a doktornőt. A szakértők megosztottak a kérdésben. Elsőfokú ítélet várhatóan a következő tárgyaláson születik, november 6-án.

Időközben ugyanis súlyos szabálytalanságokra derült fény. A 30 napos határidőn túl, az ítélethozatal után csaknem egy évvel kapta meg írásban a város a mindszenti beteg ügyében a Fővárosi Bíróság ítéletét. Ebben R. Andrea bíró jóváhagyta a bírságot, alátámasztva a kórház felelősségét. Lázár János vásárhelyi polgármester jelzésére Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke vizsgálatot rendelt el. Kiderült: a bírónő több tucatnyi ügyében tapasztaltak hasonló szabálytalanságokat, például más volt a kihirdetett és az írásba foglalt ítélet, iratok tűntek el.

Néhány héttel ezelőtt a Fővárosi Bíróság elnöke, Gatter László közölte: ötven olyan ügyben találtak szabálytalanságokat, amelyekben a mindszenti beteg-ügyben is ítélkező bíró járt el. Megszüntették R. Andrea bírósági szolgálati jogviszonyát, közokirat-hamisítás, valamint hivatali visszaélés miatt büntetőfeljelentést tettek ellene a Központi Nyomozó Főügyészségen. Gatter László szerint a főként közbeszerzési és pénzügyi eseteket tárgyaló R. Andrea „tökéletes ítéleteket akart hozni", ezért a postázóból az iratokat visszaszedte, majd megpróbálta azokat újrafogalmazni.

A bírónő ellen a vásárhelyi önkormányzat is feljelentést tett. Lázár János úgy vélte, ki kell derülnie: „anyagi korrupció" vagy „politikai megrendelés" van-e a háttérben. Gatter László szerint erre nem találtak utalást.

Olvasóink írták

 • 6. aggodo 2009. október 22. 22:13
  „Az rendben van,hogy mindenkit el akarnak itelni.A bironot,a mentosoket,az orvosokat,a korhazakat,stb,akik kapcsolatba hozhatok az uggyel..
  De, mi van az aldozattal,a mindszenti beteggel? O ugyanis az eletevel fizetett a mulasztasok,...csakazert se csinald..... utasitasok miatt. Ki fizeti ki neki az elete ellen elkovetett kart? O jogos erre,mert az Alkotmany kimondja az aldozatvedelmet is,ugy mint az okozott kar megteriteset is..Az elet elvesztese is kifejezheto penzben.tehat a birosagnak ezt az osszeget meg kell itelnie.Igaz,hogy o mar nem tudja felvenni ezt az osszeget,de vannak jogutodjai,torvenyes orokosei,akiknek ez az oroksege.
  Valaki elgondolkozott mar ezen? Megbuntetik a bunost,de az aldozatot nem kartalanitjak? Hol ervenyesul az Alkotmany?”
 • 5. hajnalka 2009. október 21. 14:07
  „A kórház ártatlan, de az orvos ellen ugyanebben az ügyben BÜNTETŐELJÁRÁS zajlik. Csak nekem tűnik ez ellentmondásnak?”
 • 4. TrombiFrédi 2009. október 21. 10:28
  „Sajnos várható volt, hogy ez lesz, és csak múlik az idő!
  A bíróság pedig tuti, hogy nem igazán hozna olyan ítéletet, amiből azt lehetne kiolvasni, hogy az "esztelen egészségügyi reform" miatt történt a halál eset, viszont pusztán csak a kórházra hárítani a felelősséget az is a bajok, problémák elkendőzése lenne, amit a város önkormányzata sem hagy, ill. hagyhat szó nélkül! Így marad valamilyen köztes megoldás keresése jogi úton, erre is szolgálhat az új eljárás!”
 • 3. Nyomozo 2009. október 21. 10:14
  „OPP! "csodaügy" "csoda bíróval" Sajnos sok a csoda bíró. Minden ügyet egyszer kellene tárgyani, de rendesen.”
 • 2. OPP 2009. október 21. 09:52
  „Nyomozo! Még ez a két év is viszonylag hosszú. Tényleg, hogy ha minden ügy újra lenne tárgyalva az országban soha nem mennének haza a bíróságokról. Ez az ügy, egy ilyen "csodaügy".
  A meghalt beteg családjával mi újság. Ők hogy vannak? Volt családja, vagy egy száll magában élt, és nem hiányzik senkinek?”
 • 1. Nyomozo 2009. október 21. 07:52
  „Sajnos nincs minden per mögött Lázár János, ha lenne, sok pert tárgyalhatnának újra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonálnak, esznek, kutyáznak a sofőrök

Telefonálnak, esznek, isznak és térképet olvasnak tapasztalatunk szerint vezetés közben a sofőrök. Tovább olvasom