Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Előre menekül a vásárhelyi kórház

A pozícióit védő vásárhelyi Erzsébet-kórház vezetősége minden lehetőséget megragad: pályázati pénzből szeretnének kialakítani egy gyermekrehabilitációs osztályt. Ezt a tevékenységet kedvezően finanszírozza az OEP. A kakasszéki intézetükben hagyománya van a felnőtt mozgásszervi rehabilitációnak – most ezt bővítenék a gyermekrészleggel.
A tervek szerint itt alakítanák ki a gyermekrehabilitációs osztályt. Fotó: Tésik Attila
A pályázatot már beadták, most az eredményét várják. Ha nyernek, akkor a vásárhelyi Erzsébet-kórházban tíz férőhelyes gyermekrehabilitációs osztály létesülhetne március 31-éig.

– A struktúraátalakítás minden lehetőségét meg akarjuk ragadni. Semmit sem szabad elhalasztani, hiszen országosan húsz százalékkal csökken az aktív ágyak száma, s a kórházak ágyanként 1 millió forintos támogatást kapnak – tudtuk meg dr. Kallai Árpád főigazgatótól.
Ezért, amit önmaguktól át tudnak alakítani a túlélés érdekében, azt megteszik. Ennek egyik lépése a tervezett gyermekrészleg megvalósítása.

Vásárhely összefogna a szegedi egyetemmel

A kakasszéki intézet főorvosa úgy véli, gyermekrehabilitáció terén nem csak ennyi fejlesztés szükséges. A részleg kialakításán kívül még számos pontja van ennek a tervnek. Így például a dél-alföldi régióban a szegedi egyetem lenne a centruma a gyermekrehabilitációnak, Vásárhely pedig a „decentruma". Itt a távlati tervek között szerepel, hogy a strand területén egy ambuláns szakellátást hoznának létre. Továbbgondolkodva pedig egészen a háziorvosi szintig ki lehetne építeni a 18 év alattiak rehabilitációs kezelését.

– Nem egy önálló osztályt, hanem a kakasszéki intézet gyermekrészlegét hoznánk létre az Erzsébetben. A már régóta működő gyermekosztályon csoportosítanánk át tíz aktív ágyat erre a célra – mondta dr. Szűts Péter címzetes egyetemi tanár, a gyermekosztály vezető főorvosa.
A főorvos kiemelte, osztályukon már foglalkoznak anyagcserezavarokkal küzdő gyermekek rehabilitációjával, de szükség lenne mozgásszervi panaszokban szenvedők utókezelésére is. Az utóbbinál nagyon fontos a folyamatos fizioterápiás kezelés és a gyógytorna.

– Kakasszéken már több évtizedes múltra tekint vissza a felnőtt mozgásszervi rehabilitáció. A hetvenes években volt egy 25 ágyas gyermekrészlegünk is, de ez idővel megszűnt. A régóta tervezett gyermekrehabilitáció azért is jelentős, mert ennek az országos lefedettsége mindössze 20–25 százalék, vagyis alig foglalkoznak ezzel a magyar kórházak – vette át a szót dr. Duray Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angliába vágyik a roma pedagógus

Nem a jobb élet reményében mennének el, hanem munkát vállalnának az unió más országaiban azok a… Tovább olvasom