Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Elsírták magukat a diákok Szikáncson

Régóta számítottak a szülők arra, hogy bezáratja a vásárhelyi önkormányzat a szikáncsi iskolát. Most fellélegeztek, hogy az alsó tagozat megmarad. A felsősöket pedig iskolabusz viszi a városba jövő szeptembertől. Nyolcadikból a tanév végén hárman ballagnak el.
Kis Irén igazgatónő vigasztalta a felsősöket. Fotó: Tésik Attila
Sírtak a szikáncsi általános iskola felsős diákjai, amikor csütörtökön reggel Kis Irén, a Móra Ferenc Általános Művelődési Központ igazgatója bejelentette nekik, hogy jövőre a felső tagozat megszűnik a Vásárhelyhez tartozó külterületi iskolákban, a felsős gyerekeket szeptembertől az önkormányzat iskolabuszokkal utaztatja be a városi oktatási intézményekbe. A kényszerű döntés azóta lógott a levegőben, hogy szeptemberben megjelent egy jogszabály. A közgyűlés előtt nem volt más lehetőség, ezért döntöttek így a képviselők, hozzászólás és vita nélkül, szerdai rendkívüli ülésükön.

Múlt csütörtökön azonban még kevesen tudtak Szikáncson arról, előző este milyen határozat született. Az egyik helyi boltban az egyik anyuka tőlünk hallotta a hírt, s azt mondta, nem örül az új helyzetnek, de számított rá.

– Évek óta olyan kevés a gyerek az iskolában, eddig is csodáltuk, hogy az önkormányzat fenntartja. Arra számítottam már korábban is, hogy egyszerűen bezárják – mondta az édesanya, aki meglepődött, majd meg is nyugodott, amikor megtudta, hogy az óvodások és az alsó tagozatos diákok számára nem lesz változás, a felsősöket pedig iskolabusz viszi be a városba.

Vörös Józsefné még a kerékpárjáról is leugrott, amikor meghallotta a hírt. Mondta: két gyermeke jár ebbe az iskolába, a nagyobbik jövőre lesz ötödikes.

– Nagyon sajnálom, hogy így történt, de érthető, s a lehetőségekhez képest jó megoldásnak tartom a döntést. Egyre kevesebb a gyerek a faluban. Mi a környékbeli tanyavilágban lakunk, s azt hiszem, ősztől mind a két gyermeket Földeákra íratom be. Hiába marad alsós a kisebb, ha a nagyobb ötödikes lesz. A két gyerek együtt jár iskolába, s nem akarom elszakítani őket egymástól – mondta.

Az iskolába jelenleg tizenhat felsős jár, közülük hárman a tanév végén ballagnak, s miután egyetlen negyedikes diákjuk van, a felsősök száma szeptembertől vele is csak tizennégy lesz – sorolta a számadatokat rögtön Kis Irén, majd a folyosó falait díszítő, a végzős osztályokat megörökítő tablókat mutatja. Meg-megáll egy-egy évfolyam előtt, s sorolja, mi is lett a gyerekekkel.

A gyermeklétszám fogyása is jól tükröződik a tablókon. 1972-ben huszonhárman ballagtak el az iskolából, húsz évvel ezelőtt tizennyolcan. 1984-ben már csak tizennégyen ballagtak. Sokan azóta főiskolát végeztek, de van, aki több diplomát is szerzett.

A most két összevont osztályban tanuló diákok szomorkodtak egy kicsit, majd kimentek az udvarra játszani, ahogy tették ezt eddig is minden szünetben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendes aranyvasárnap

Elmaradt az aranyvasárnapi ajándékvásárlási roham Vásárhelyen. A Kossuth téri korcsolyapályán tömeg… Tovább olvasom