Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Első mártélyi húsvét

Mártély - – Nem lesz gond a szembeszomszéddal! – mondta Zámboriné Pintér Szilvia, utalva arra, hogy a mostani mártélyi albérletükkel szemben lévő telken fog állni az új otthonuk.
Az ötgyermekes szegedi család egy azok közül, amelyek tavaly ingyentelket kaptak a község önkormányzatától. Az újonnan érkezők jól érzik magukat Mártélyon.

Csöngetésünkre előbb egy kislány, majd egy fiúcska kíváncsi arca jelent meg a mártélyi Béke utcai ház egy-egy ablakában. Azért kerestük fel Zámboriékat, mert 2007 nyarán ők és még három másik szerencsés család ingyentelket kapott a községtől. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan érzik magukat azóta új lakhelyükön.

– Egykoron azért döntöttünk úgy, hogy eljövünk Szegedről, mert öt gyermekkel sehol sem kaptunk megfelelő albérletet. Vagy a gyerekek száma riasztotta el a főbérlőt, vagy akkora díjat kértek volna egy 90-100 négyzetméteres házért, amit nem tudtunk előteremteni – mondta az édesanya.

Az édesanya, Zámboriné Pintér Szilvia az öt gyermekből néggyel, Zoéval, Bencével, Zsófival és Dáviddal. Fotó: Tésik Attila
Az édesanya, Zámboriné Pintér Szilvia az öt gyermekből néggyel, Zoéval, Bencével, Zsófival és Dáviddal. Fotó: Tésik Attila

A megyeszékhelyen volt, hogy a rezsi nélkül is havonta 150 ezer forintot kellett volna Zámboriéknak fizetniük egy házért. Ezzel szemben a mártélyi 90 négyzetméteres, négyszobás házért havonta 30 ezret adnak a főbérlőnek. Persze ehhez hozzájön még a rezsi.

Egyedi akció

A mártélyi önkormányzat tavaly azért ajánlott fel négy telket, hogy olyan családokat csábítson a faluba, melyekben több általános iskolás korú gyermek is van. Nekik köszönhetően megvan a létszám, így az intézmény a későbbiekben is megőrizheti önállóságát. Balogh Jánosné polgármestertől megtudtuk: tavaly akkora volt az érdeklődés a községük iránt, hogy majd újabb telkeket alakítanak ki és ajánlanak fel a betelepülőknek.

A kapott telken egyelőre csak egy nagy halom tégla áll. Ha minden jól megy, a nyáron el is kezdik az építkezést. Ha kész az új otthonuk, nem kell majd messze menniük az albérletből, hiszen az út másik oldalán lévő porta az övék.

– Eleinte nagyon furcsa volt, hogy a mártélyi utcákon mindenki köszön mindenkinek, de azt is nehéz volt megszokni, hogy itt Szegedhez képest jóval korábban fekszek és kelnek is az emberek – sorolta Zámboriné Pintér Szilvia.

Az öt gyermekből csak a kisebb lányok várják a húsvétot. A 7 éves Zsófi elárulta, ő fogja festeni a hímes tojásokat. A család egyébként közös kerti munkát tervez az ünnepek alatt. A ház mögött veteményest akarnak ásni, s mindent megtermelni, ami a főzéshez kell. Erre nagy szükség is van, hiszen naponta csak kenyérből két kiló, tejből meg négy liter fogy, s akkor még nem is beszéltünk a zöldségekről.

Az anyuka a legkisebbel, a kétéves Zoéval gyesen van. Bence és Zsófi a helyi óvodába jár, a 13 éves Dávid pedig ugyancsak Mártélyon iskolás. A legidősebb gyerek, a 16 éves Vivien a szegedi Krúdyban tanul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyi Topától még sohasem kérték a belépőt

Hódmezővásárhely - Hivatalosan tízéves korában játszott először futballcsapatban a ma 78 éves vásárhelyi Szőke József. Tovább olvasom