Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Első per a műsorvezető életében

Hódmezővásárhely - Féléves szünet után Pállfy István képernyőre és címlapra is került: az MTV Panoráma című műsorát vezeti, illetve a bulvársajtó arról számolt be, hogy becsületsértésért és rágalmazásért bepereli Friderikusz Sándort. A műsorvezető emellett folytatja útikönyvsorozatát, és a közeljövőben Hódmezővásárhelyről készül könyvet írni.
– Féléves szabadságáról visszatérve máris a bulvársajtó kereszttüzébe került: címoldalon hozták, hogy munka nélkül havi kétmillió-négyszázezret keres, hogy az a szabadság nem is önszántából történt... Milyen volt a 2008-as éve?
– A félreértések elkerülése végett tavaly életem egyik legjobb évét zártam. Ugyan anyagilag nem volt előnyös, de nem ez a legfontosabb számomra. Ilyen nehéz gazdasági környezetben visszafogottabban kell élni, nemcsak nekem, hanem szinte mindenkinek. Minden bulvárhírrel ellentétben, amikor nem dolgoztam, akkor nem kaptam fizetést. Amikor pedig dolgoztam, akkor az MTV tudósítóhálózatának fejlesztését készítettem elő. Nem annyiért, amennyit írtak, hanem a töredékéért. Soha nem volt ilyen fizetésem, soha. Hát mit képzelnek? Ezenkívül két könyvet írtam, és folyamatban van egy útikönyvsorozat előkészítése is, melyben az Év Települése, Kaposvár mellett például Kalocsáról és Hódmezővásárhelyről is írni szeretnék.

– Miért éppen Hódmezővásárhelyről?
– Nem a megszokott sztereotípiák mentén akartam folytatni a sorozatot, inkább a közepes nagyságrendű városokra szeretném felhívni a figyelmet. És hogy miért Hódmezővásárhely? Mert kedvelem az alföldi mezővárosok hangulatát: a közvetlenséget, a gyönyörű és impozáns épületeket, a kulináris értékeket. Legutóbb tavalyelőtt jártam itt, és megragadott a légkör.

Pálffy István szerint Friderikusz valótlant állított róla, ezért büntetőfeljelentést tett. Fotó: Segesvári Csaba
Pálffy István szerint Friderikusz valótlant állított róla, ezért büntetőfeljelentést tett. Fotó: Segesvári Csaba

– Hogyan készíti el ezt az útikönyvet?
– Egyszerűen, ott fogok élni! Másképp nem is lehetne. Ez egy speciális műfaj, mivel több városról van szó, többhetes ütemterv alapján élek és dolgozom. A helyi turisztikai szakemberekkel együttműködve készítem majd, tavasszal és nyáron több alkalommal töltök pár napot Vásárhelyen. Rendkívül fontos az odalátogatóknak a személyes kapcsolat: ilyenkor derül ki, hogyan látja városát például egy postás, vagy milyen ízeket kedvel egy vásárhelyi szakács, és miről beszélgetnek arrafelé a fagylaltárus lányok. Terveim szerint nyáron és ősszel jelennek meg a sorozat darabjai.

– Sarkítottan fogalmazva, ha éppen nem könyvet ír majd, akkor pereskedik. Köztudott, hogy Friderikusz Sándor könyvében azt állította, többször is részegen vezette a Jó estét Magyarország!-ot, valamint hogy autóját a csatorna dolgozói fizetésének terhére vették. Miért haragszik önre ennyire Friderikusz?
– Először pereskedem emberrel életemben. Friderikusznak minden kolléga konkurencia: ő mindenkinek a bőrébe bele akar bújni. Akkoriban egyet nem tehetett meg: nem vezethette a Tényeket! Azt gondolta, hogy gyáva vagyok, és semmit nem lépek erre a gyalázatra. Hát nem! Ezt nem teheti meg, becsületsértésért és rágalmazásért büntetőfeljelentést tettem, valamint négymillió forintos kártérítést kérek. És a könyvével megegyező terjedelemben kell majd megjelentetnie, hogy valótlant állított rólam. Valójában ez lesz az igazi elégtétel, nem a pénz.

– Sokak szemében ezek a milliók jelentenék a legtöbbet, hiszen soha nem látott gazdasági mélypontra jutott a világ, és az ország. Játsszunk el a gondolattal, ha döntéshozó helyzetbe kerülne, mit tartana a legfontosabbnak, hogy az ország talpra álljon?
– Soha nem szeretnék ilyen nehéz helyzetbe kerülni, de talán az lenne a legfontosabb, hogy végtelen türelemmel, kellő módszerességgel, radikálisan és gyorsan alakítsák át az összeomlás szélén álló nagy rendszereket. Sokaknak tudomásul kellene venniük, hogy az eredmények csak húsz év múlva látszanak meg: amit elrontottunk, azt a mi generációnk életében már nem tudjuk rendbe hozni.

– Ennyire pesszimista?
– Szó sincs róla, de ez a realitás. A válság ugyanis legfeljebb csak gazdasági értelemben érhet véget 2010-ben, és nem tehetünk majd úgy, mintha mi sem történt volna. Két generáció is eladósodott, az egyik még a Kádár-időkben, a másik pedig az elmúlt években. A multinacionális cégek pénzszivattyúkként viszik ki az országból a milliárdokat, míg a kis- és középvállalkozások az életükért küzdenek. Kétmillió dolgozó tartja el a többi 8 milliót, és drámaian két részre szakadt az ország: nyugatra és keletre, gazdagra és szegényre, cigányra és nem cigányra. Az aktív generációnak le kell számolnia azzal a gondolattal, hogy még az életében jobb és könnyebb lesz a sorsa.

– Ezek nagyon kemény szavak, aki depresszióra hajlamos, az ezt hallva még borúlátóbb lesz. Ebben a nehéz helyzetben mi adhat erőt?
– A magyar olyan nép, amely ezer éve minden probléma, vész és gond ellenére új megoldásokat, lehetőségeket tudott találni, nem tűnt el a süllyesztőben, mert leleményes.

– Ezt a közhelyet szokták mondani...
– Igen, mert így van. Amíg például más szájában megalszik a tej, addig a magyar kitalál valami újat, és megtalálja a bajok ellenszerét.

Olvasóink írták

 • 5. nemtom 2009. március 01. 19:08
  „nekem pl. szimpatikus a Pálfy.”
 • 4. varadipal 2009. február 28. 20:39
  „" Először pereskedem emberrel életemben"
  .....Állattal már pereskedtem, de emberrel is szeretnék még..... / nem idézet!/
  Pletykálhatok? Utoljára a Szépasszonyok Vólgyében találkoztunk Egerben egy cola mellett.”
 • 3. NameX 2009. február 28. 20:00
  „Vásárhelynek tényleg van "egyfajta" hangulata,erről lesz mit írni.”
 • 2. VásárhelyiÁgi 2009. február 28. 19:50
  „Kedves Pálffy úr!
  Szeretettetel várjuk, mert, ma pici országunkban Ön az, aki a riporterek közül őszintén kinondja az igazat!Azóta szeretem, amióta ki merte mondani, hogy rosszul vizelkedett!
  És azt,hogy itt van egy különös légkör, vcak egy kívűlálló látja!
  Vásárhely gyönyörű és különleges, csak máshol kell születni! Vagy ti is csak a bádogost látjátok a posta tetején?!?”
 • 1. katonaroca 2009. február 28. 19:24
  „Várjuk szeretettel Vásárhelyen,jó egészséget kívánok Önnek és szeretteinek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázatból bővül az Emlékpont

Hódmezővásárhely – Időszaki kiállítótérrel, raktárral és idegen nyelveken is elérhető… Tovább olvasom