Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Első világháborús fotográfiák a padlásról

Hódmezővásárhely - A padláson porosodtak azok az első világháborúban készült üveglemezek, amelyeket a vásárhelyi Oláh Sándorné édesapja készített a fronton. Az anyagot digitalizálják.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Lövészárokban pihenő katonák, egyenruhában büszkén feszítő olasz katonanők – csupán töredékük azoknak az első világháborúban, közel 100 éve készült fekete-fehér fotográfiáknak, amelyeket a vásárhelyi Oláh Sándorné padlásán találtak. A kuriózumnak számító régi fényképeket édesapja, Búzás István készítette több száz üveglemezre.

– Szabómester volt az apám, de nagyon szeretett fényképezni is, így amikor behívták katonának, természetesen a fotómasináját is vitte. Tüzérként szolgált, úgy emlékszem, megjárta az olasz frontot. Persze a hivatása is jól jött neki, mert a tisztek előszeretettel igazíttatták magukra az egyenruhát, hogy csinosabbak legyenek. Sátor alatt, Singer varrógépen alakította a ruhákat, erről is van fotó – mondta a 93 éves Juliska néni.

Édesapja mesélt neki a háborúról, például arról, hogy a lövészárokból kidugtak egy botot, amelyre rárakták a katonasapkát, ha az ellenség lőtt, akkor támadásra számíthattak.

Történelem képekben. Oláh Sándorné egy idő után már nem szerette, ha édesapja fotózta. Fotó: DM/DV
Történelem képekben. Oláh Sándorné egy idő után már nem szerette, ha édesapja fotózta. Fotó: DM/DV

– A fényképezéssel próbált túllépni a háború borzalmain. Amikor hazatért, akkor sem hagyott fel a fotózással, a családot, ismerősöket vagy éppen aratást fényképezett – mondta Juliska néni, aki az egyik képen édesanyjával látható pici babaként. Anyukája 3 éves korában meghalt tüdővészben, ezután édesapja két nagymamája, majd később mostohaanyja nevelte. Tizenévesen is készített róla portrét az édesapja, de miután a nevelőanyja a fotó láttán megjegyezte: „olyan csúnya vagy, hogy nem tudlak majd férjhez adni", végleg elment a kedve attól, hogy fotózza az édesapja.

A család régi barátjának, a helytörténettel foglalkozó P. Tóth Mihálynak ajánlották fel a képeket, aki a fotók egy részét a múzeumnak adta, a többit Hegyi Endre vásárhelyi fényképésszel közösen dolgozzák fel. Jövőre, a 100 éves évforduló alkalmából kiállítást szeretnének az anyagból.

Hegyi Endre már régóta vadászik az első világháborúban készült, vásárhelyi kötődésű fotográfiákra. Több száz ilyen fotó található a gyűjteményében. Azt tervezi, hogy jövőre egy kiadványt is készít ezekből, amelyben nem csupán a fotók láthatók majd, hanem a rokonok, ismerősök által elmesélt történetek, emlékezések is. Van például egy magyar katonákat megörökítő fotója, amelyen a hozzátartozók képét mutatják. Szeretné, ha kiderülne, kik láthatók a képen. Szerinte ennyi idő elteltével már szinte az utolsó utáni pillanatban vannak, amikor ezt a történelmi korszakot még hitelesen fel tudják eleveníteni.

Olvasóink írták

  • 1. gabor_jona@hotmail.com 2013. október 04. 20:49
    „Ez igen!A drága hölgynek! Biztosan büszke a fotókra!
    Minden elismerésem amit átélt bár nekem is élne a nagyim :-(((
    sok sikert még!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pallavicini park és díszkút Mindszenten

A Pallavicini család a 19. században és a 20. század elején fontos szerepet töltött be Mindszent életében. Tovább olvasom