Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Elsöprő jobboldali győzelem Hódmezővásárhelyen

Mind a tizennégy egyéni választókörzetben a Fidesz jelöltjei nyertek Hódmezővásárhelyen: ilyen eddig nem fordult elő a városban. Ismét Lázár János lett Hódmezővásárhely polgármestere, megszerezve a szavazatok 72,17 százalékát: összesen 13 ezer 745 voksot.
Nagyításhoz klikk a képre!
Hódmezővásárhelyen ismét meggyőző döntést hoztak a választók, akik a szavazókörből kilépve olykor nem rejtették véka alá a véleményüket. – Nem várunk, menni kell a kertbe, hiszen a jó időben még el lehet végezni a munkákat – indokolta Varga István azt, hogy reggel fél 7 körül feleségével együtt már túl is voltak a szavazáson. A házaspár elárulta: számukra a polgári értékek a nyerők. Annak idején szüleik és nagyszüleik maguk is a helyi paraszt-polgári réteghez tartoztak, s őket is ebben a szellemben nevelték. Igaz, a két család az elmúlt rendszerben mindenét, földjeit, házait is elvesztette.

Tóth Jánosné azért ment el szavazni, hogy ne legyen ismét olyan egyoldalú a közgyűlés, mint eddig volt. Nem titkolta, először nem akart az urnák elé járni, mondván, egyik jelölt sem nyerte meg teljes mértékben a tetszését. Aztán mégis másként döntött:
– Felháborodtam azokon a szórólapokon, melyeket az utolsó napokban dobtak a postaládámba. Egyik-másik annyit sem ért, mint a papír, amelyre nyomtatták. Végül annak a színes társasági lapnak az egyoldalú tartalma ösztönzött arra, hogy a magam módján én is kinyilvánítsam a véleményem – tette hozzá.

Ismét Lázár János lett Hódmezővásárhely polgármestere, aki összesen 13 ezer 745 voksot, a szavazatok 72,17 százalékát kapta. Kihívójára, Hernádi Gyulára 5301-en voksoltak, ez csupán 27,83 százalékot jelent.
Nem nagyon vált be az idei vásárhelyi önkormányzati választás előtt a helyi ellenzék kampánya. Legalábbis ezt mutatja leginkább az az eredmény, mely szerint a Fidesz–MDF eddig is ismert vagy új képviselőjelöltjei nyertek mind a tizennégy egyéni választókerületben.

A jelenlegi képviselők közül nem tudta megőrizni egyéni mandátumát a szocialista Bacsa Pál és Szeli Ferenc, se Tóthné Mohos Erika, a Polgári Szövetség Vásárhelyért Egyesület képviselője. Az utóbbi kettő be sem került a testületbe. De a szabad demokraták sem tudták megtartani a helyi politizálástól nemrégiben visszalépett Horváth László mandátumát. Családi okok miatt nem indult a választáson a fideszes Hegedűs Lajos és Kis Irén. Hegedűs Lajos fia viszont sikeresen vette át édesapja választókerületét, Kis Irénét pedig a fideszes Benkő Zsolt szerezte meg.

Lázár János második polgármesteri ciklusában így ismét teljes nyugalommal támaszkodhat biztos közgyűlési többségére.
A kompenzációs listán szerepelnek a mostani testülethez képest új nevek, hiszen ismét mandátumot szerzett Kovács László (MIÉP), s a közgyűlésbe jutott az MSZP–HVDSZ színeiben Dobóvári István.

A város 62 szavazókörébe a nap folyamán összesen 38 ezer 261 helyi polgárt vártak. A választókörzetekben összesen 55 egyéni jelölt indult, a tizenkettesben például összesen hatan szerepeltek a szavazólapon. A városlakók egyébként egyéniben összesen 14 képviselőt juttathattak be a közgyűlésbe, 9-en kompenzációs listáról kerültek be.

Egyéni mandátumot szereztek a választókerületek sorrendjében: Almási István, Csorba Mihály, Hegedűs Zoltán, Tóthné Kecskeméti Katalin, Rárósi Imre, Gyömrő-Molnár Imre, Fekete Ferenc, Havasi Katalin, Grezsa István, Molnárné Kecskeméti Rita, Berecz János, Berényi Károly, Kószó Péter és Benkő Zsolt.

A kompenzációs listán mandátumot szereztek: Kovács László, Tóth Sándorné (MIÉP), Bacsa Pál, Dobóvári István, Havránek Ferenc, Hernádi Gyula és Nagy Ernő (valamennyien az MSZP–HVDSZ közös jelöltjei), illetve Kiss László és Takács Róbert, az SZDSZ jelöltjei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új autót kapott az ügyelet

Új terepjáró szállítja a sürgősségi ellátást igénylő páciensekhez az ügyeletes orvost Vásárhelyen. Tovább olvasom